Перетворюють сміття на дерева. Як у Вінниці працює «Екомобіль», який збирає вторсировину

Перетворюють сміття на дерева. Як у Вінниці працює «Екомобіль», який збирає вторсировину
  • У Вінниці вже кілька років функціонує проєкт «Екомобіль». За допомогою нього сміття можна перетворити на нові дерева. 
  • Нещодавно команда ініціативи створила свій мобільний додаток з корисними порадами сортування сміття та можливість збору «плюсиків в карму».
  • Розповідаємо детальніше про роботу проєкту під час війни та те, як викликати екомобіль до себе додому. 

Ви — збираєте вторсировину, яку можна переробити, та викликаєте «Екомобіль». Команда підприємства — приїжджає до вас, забирає сировину та передає відсортовану сировину на переробку. А вам зараховують екобали. Навесні ці екобали перетворюються на дерева, що висадять у Вінниці. 

«Ми хочемо зменшити кількість відходів на полігонах і збільшити кількість зелених насаджень у Вінниці», — кажуть творці ініціативи.

Відео дня

Забирають «Екомобілем» лише те, що переробляється в Україні. Переробити до початку повномасштабної війни можна було: макулатуру, ПЕТ-пляшку, алюмінієві баночки, плівку, склобій, пластмасу, металобрухт (алюміній, мідь, латунь, свинець, чорний метал, бляшанки, акумулятори (комп'ютерні й автомобільні).

Однак через російську агресію постраждав й цей проєкт.

— Проєкт продовжує працювати, люди здають вторсировину. І ми раді кожному клієнту, щоб цей проєкт жив, — говорить одна з ініціаторок екопроєкту Ольга Маліновська. — Однак на сьогодні підприємства, які приймають металолом в Україні, не працюють. Деякі з них розбомблені, наприклад, Азовсталь. А деякі просто не можуть запуститися, бо бояться прильотів. Схожа ситуація й з підприємствами, які приймають макулатуру та акумулятори. 

Попри всі перепони, проєкт продовжує функціонувати і ви можете замовляти екомобіль до себе додому. Є кілька варіантів, як замовити «Екомобіль»: 

  • за телефоном: (098) 5656904;
  • через застосунок, який можна завантажити за посиланням: https://cutt.ly/dNYR7Ju

— Цей проєкт має ще й освітню частину. Кожну людину ми консультуємо, як правильно сортувати все, що вона буде здавати, — продовжує Ольга. — А також ми пояснюємо про наші «еко-бали». 

За словами ініціаторки проєкту, ці бали — це й є кошти, які люди можуть витратити на купівлю дерев. Людина сама вирішує, яке дерево буде купляти. 

— Однак дерево треба не просто вибрати, а потрібно й доглядати за ним. Наша компанія говорить: «Ви можете посадити дерево, де б ви хотіли. Це може бути ваше подвір'я, двір садочка чи школи, де навчається ваша дитина тощо», — пояснює Ольга Маліновська. — Якщо ж людям немає, де садити, то двічі на рік команда проєкту домовляється про спільну висадку дерев у парках чи інших ділянках міста. Цьогоріч через війну восени висадки дерев не було, тож люди накопичують бали до весни. 

Вінничани долучаються до проєкту

Команда проєкту веде свої сторінки у соцмережах, де розповідає правила сортування, про екологічні звички та ділиться історіями вінничан, які вже долучилися до ініціативи. 

До прикладу, нещодавно розповідали про 9-річного Павла з його мамою Наталією, які живуть у Зарванцях. Разом з сім’єю хлопчик зібрав 74 кг вторсировини. За здану сировину сім‘я отримала екобали, які згодом обміняє на саджанці. 

«Ми користуємось послугами Еко-Сервісу вже два роки, тому зібрати такий об’єм було зовсім не складно. Протягом пів року ми сортували алюмінієві баночки, скло, ПЕТ-пляшки та макулатуру», — розповідає Наталя.

Ще 33,5 кг вторсировини перетворяться на дерева, яку зібрала жителька Вінницьких Хуторів Вікторія. Вінничанка розповіла, що сортує вже близько чотирьох років та отримує задоволення від того, що дає вторсировині друге життя. 

«Я знаю, скільки років розкладаються різні види вторсировини і, яку шкоду вони завдають довкіллю. Майбутнє наших дітей в наших руках. Зберегти природу не важко, це повинен усвідомлювати кожен», — говорить Вікторія.

Яку вторсировину здавати?

У підприємстві закликають відповідально ставитися до сортування відходів та здавати на пункти прийому суху та чисту сировину. Чому це важливо? Команда екопроєкту пояснює, брудна сировина, зокрема просочена жиром макулатура чи брудні пляшки з-під олії не підлягають переробці і можуть забруднити іншу вторсировину.

Також, кажуть, варто розуміти, що на пунктах прийому працюють люди, які займаються збором та подальшим досортуванням вторсировини. Зрозуміло, що працювати серед бруду та неприємних запахів зовсім не комфортно.

«Забрудненість впливає на рентабельність переробки вторсировини або робить її неможливою, оскільки очищення потребує додаткових витрат, які роблять переробку сировини невигідною для переробних станцій», — йдеться у поясненні. 

Куди можна її здати самостійно?

«Вся зібрана вторсировина пройде кінцевий етап сортування, потім її спресують і відвезуть на переробні підприємства України. Там вона отримає друге життя у вигляді потрібних для нас речей», — кажуть у компанії. 

Ось список адрес, де приймають вторсировину працівники екоініціативи: 

  • вул. Київська, 169 - зупинка Меморіал Визволення;
  • вул. Київська, 78 - позаду АЗС «WOG»;
  • вул. Шимка, 2а - через дорогу від школи № 13;
  • вул. Некрасова, 101а - (біля «Шиномонтажа») Банкомат ПриватБанка;
  • вул. Воїнів інтернаціоналістів, 4б - навпроти аквапарку «Маяк» і заправки «WOG»;
  • вул. Пирогова, 49 - ринок «Урожай» заїзд з вул. Скалецького;
  • Хмельницьке шосе, 79 - у дворі будинку за ринком «Лісопарк»;
  • просп. Космонавтів, 20 в дворі будинку за магазином «Україночка»;
  • вул. Соборна, 83 - вхід через арку у двір;
  • Магістратська, 76 - за готелем «Кардинал»;
  • вул. 600-річчя, 60 - за стоматологічною клінікою «Пріор»;
  • вул. Левка Лук’яненка, 19 - база ТМ ЕКО-СЕРВІС.

Читайте також:

На Вінниччині перевірили якість води. Результати дослідження

«Не відповідають санітарним вимогам»: чи можна пити воду з-під крана та з міських криниць

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Marinochka Marina

    Пишете красиво, а на самом деле этот автомобиль НЕ ПРИЕЗЖАЕТ: договаривалась о вывозе ещё в декабре 2021года, до сих пор жду.
    И Алла, которая отвечает на телефонные звонки, слишком грубо разговаривает
  • Читач

    Беруть в Сокирянському районі по 20-30 гривень 3-4-річні дерева,  списують трьохзначні суми за кожне. А ви, прості люди, рвіть жили і тягайте мускулатури. Гарно придумали

    Olga Malinovskaja reply Читач

    Люди самі вибирають дерево і самі ж обирають розсадник, де його купити. Еко-Скраіс лише оплачує вартість дерев, які вибрали самі учасники. Тому, з боку підприємства немає ніякого обману. Люди ж самі себе обдурювати не будуть.

keyboard_arrow_up