«Перехід відбувається постійно»: скільки релігійних громад у Вінницькій області приєдналися до ПЦУ

«Перехід відбувається постійно»: скільки релігійних громад у Вінницькій області приєдналися до ПЦУ
Митрополит Симеон та протоієрей Анатолій Кузнецов. Фото: Вінницько-Барська єпархія ПЦУ
  • Вінницька область не лідирує за кількістю релігійних громад, що переходять з УПЦ мп до ПЦУ. Однак чисельність парафій та священнослужителів Православної Церкви України постійно збільшується. Які цифри церква має станом на зараз? 

Днями у релігійних спільнотах Вінниці активно обговорювали ситуацію, пов'язану з переходом протоієрея Анатолія Кузнецова з УПЦ московського патріархату до Православної Церкви України. Настоятель двох храмів приєднався до помісної церкви разом з громадами, що, звісно, не сподобалося його вже колишньому керівництву з мп. 

Так, наприклад, митрополит Вінницький і Барський (УПЦ мп) Варсонофій одразу ж підписав указ про те, що Кузнецов заборонений у служінні. Протоієрея назвали розкольником та зрадником церкви.

Відомо також, що перед тим отець Анатолій звернувся до митрополита Вінницького і Барського Симеона з проханням прийняти його до ПЦУ. Під час їхньої зустрічі протоієрей повідомив, що до автокефальної церкви хочуть приєднатися дві його парафії з сіл Михайлівка та Жабелівка Вінницького району. Митрополит Симеон вручив Кузнецову указ про прийняття його та його парафій до ПЦУ. 

Відео дня

За даними прессекретаря Вінницько-Барської єпархії ПЦУ архімандрита Софронія Чуприни, наразі Православна Церква України складається з 45 єпархій, що вони об'єднують близько 8,5 тисячі громад і понад 80 чоловічих та жіночих монастирів. Церква налічує приблизно 5,5 тисячі священнослужителів. Чуприна також говорить, що ця кількість збільшується щоденно. 

«За всіма цими показниками Православна Церква України, навіть в умовах аномального існування в Україні неканонічної юрисдикції московського патріархату, залишається однією з найбільших Помісних Церков», — вважає архімандрит Софроній.

Начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА Ігор Салецький каже, що на сьогодні вже майже 500 релігійних громад нашої області змінили свою підлеглість та перейшли з УПЦ мп до ПЦУ.

— Перехід відбувається постійно. Але цьому процесу продовжують перешкоджати представники московського патріархату, — говорить Ігор Салецький. — Релігійна громада приймає рішення про зміну підлеглості. Зазвичай це відбувається на зборах, куди приходять сотні людей. Водночас священники та ще десь 10-20 людей, які хочуть залишитися у лоні УПЦ мп, перешкоджають громаді в її праві користуватися культовими спорудами, як ось приміщенням церкви. Почергово проводити богослужіння вони не хочуть. 

У Вінницькій єпархії УПЦ мп не згодні з таким твердженням, публікуючи дописи у своїх соцмережах з підписами на кшталт: «Віряни захопленого (представниками ПЦУ, — авт.) храму молились просто неба в день престольного свята. … Парафіяни храму щотижня моляться біля зачинених дверей церкви, звершують молебні та акафісти просто неба».

Фото: Вінницька єпархія УПЦ мп

Наразі у Вінницькій області зареєстровано понад дві тисячі релігійних організацій. З них майже 500 в єдності з ПЦУ. З УПЦ московського патріархату — близько 600. Ще приблизно 300 релігійних громад перебувають в єдності з мп де-факто, але юридично вони не зареєстровані. На думку Салецького, вже до кінця цього року кількість громад ПЦУ та УПЦ мп юридично зрівняється.

Читайте також:

Щоб відновити паломництво хасидів: на Вінниччині планують реконструювати стародавню синагогу

У Вінниці відкрили відправну точку Подільського шляху святого Якова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Виктория Шарагов

    ВИ собі думайте, ...а ще є вчинки
  • Тамара Якубовська

    Не думаю  .
    Тульчинські   параііяни   кажуть що кістьми ляжуть а не перейбуть.😁😁😁😁
  • Виктория Шарагов

    Відважний та цілеспрямований батюшка, який працює на благо людей.
    МОЛОДЕЦЬ

keyboard_arrow_up