Пені за несплачені донарахування по газу не буде — «Вінницягаз»

Пені за несплачені донарахування по газу не буде — «Вінницягаз»
  • Попри заборону Нацрегулятора «Вінницягаз» продовжує використовувати методику «приведення до стандартних умов» і нараховує додаткові кубометри в платіжки вінничанам.
  • Люди, які їх не сплачують, мають тисячі гривень боргу. Але за це відключати газ або накладати штраф газовики їм не будуть. Адже не вимагають сплати цих донарахувань.

З жовтня 2018 року у рахунки вінничан стали робити донарахування за газ, застосовуючи коефіцієнти приведення до стандартних умов. Для прикладу, якщо людина спожила 100 кубометрів за місяць, їй могли вписати ще від 1 до 8 кубів.

У законі України «Про ринок газу» від 2015 року прописана вимога приводити газ до стандартних умов: + 20 градусів за Цельсієм та 760 мм ртутного стовпа. Якщо реальна температура та тиск відрізняються від цих показників, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08. Так пояснювали свої дії у «Вінницягаз».

Громадські активісти з ГО Ліга «Ніка» звернулися до обласної прокуратури та порахували, що таким чином облгаз міг отримати понад 98 мільйонів гривень прибутку через донарахування. Прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Відео дня

Нацрегулятор оштрафував газовиків на 850 тисяч гривень та наказав ПАТ «Вінницягаз» здійснити перерахунок платіжок всіх споживачів Вінниччини до 5 квітня 2019 року. Але вінницькі газовики продовжують нараховувати додаткові кубометри в платіжки.

— У мене особисто виникла заборгованість через ці донарахування — 2300 гривень. І з 1 червня «Вінницягаз» вже має право по новому закону нараховувати мені пеню. Знову ж таки, пеню на заборгованість, яку нарахували неправомірно, — сказала президентка коаліції ГО Ліга «Ніка» Юлія Грига.

У свою чергу речниця «Вінницягаз» Лариса Логінова спростувала інформацію про нарахування пені через «коефіцієнти».

— Застосовувати пеню, штрафи чи припинення газопостачання за несплату цих донарахувань ми не будемо. Але ці нарахування ми здійснюємо, адже маємо всі підстави це робити, — сказала Логінова. — Є позиція НКРЕКП, яка забороняє ряду облгазів (серед них і «Вінницягаз» - авт.) застосовувати методику приведення до стандартних умов. Наразі справа знаходиться в суді, і рішення за судом. Ми вважаємо, що ми застосовуємо коефіцієнти приведення відповідно до чинного законодавства.

Протягом 17 травня газовики, активісти та посадовці у Вінниці напрацюють дорожню карту, щоб врегулювати ситуацію з «коефіцієнтами» і напрацювати дорожню карту для вирішення проблеми.

— У ході зустрічі хочем знайти домовитися, щоб «Вінницягаз» підкорилася постанові НРКЕКП: здійснила перерахунок та перестала нараховувати ці зайві кубометри побутовим споживачам. Ми, у свою чергу, готові допомогти «Вінницягаз» і домогтися в НКРЕКП перегляду їхнього тарифу за розподіл газу, який вінницькі газовики називають «хронічно збитковим», — сказала про очікувані результати Юлія Грига.

Потрібне політичне рішення на вищому рівні

Тетяна Бойко, енергоекспертка Громадської мережі «Опора»

— Практика приведення до стандартних умов передбачена українським законодавством тільки тоді, коли йде розрахунок в енергетичних одиницях. У нас на сьогодні, розрахунок за газ досі ведеться в кубометрах. Саме облгази Регіональної газової компанії (далі - РГК), це 20 облгазів, нараховують ці коефіцієнти. Знаємо, що зараз розглядаються справи в судах, є рішення Регулятора, справи на розгляді у прокуратурі. Але газові компанії продовжують вписувати в платіжки донарахування через коефіцієнти.

Питаємо, чи можливо, що «Вінницягаз», яка є частиною РГК, сама скасує застосування коефіцієнтів?

— Юридичні підстави для прийняття такого рішення на місцевому рівні є. Але оскільки це єдина група з 20 облгазів, то, мені здається, потрібне політичне рішення на вищому рівні.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Константин Арнаутов

    У тебя коофициет от 1 зимой до 0.98 летом  потом окажется что ты им ещё должен будешь как их отменят
  • Жора

    Почему Грига и Мриасова не участвуют в конкурсе красоты ,который проходит в соседнем топе ?
  • Svyatoslav Usatyuk

    Коли повернуть незаконно нараховане?
  • Volodymyr Hodoniuk

    Знаете як в банку при оплаті кредиту: спочатку платите відсотки, а лише потім саме тіло кредиту. Я не здивуюся коли через деякий час (коли погрози почнуть "за законом" виконувати і відрізати від газопостачання, а скоріш всього це буде десь через місяць після початку опалювального сезону) виявиться, що весь час споживачі платили коефіцієнти і т.д., а за самий спожитий газ не платили і тому набігли відсотки в розмірі аж 100 грн. За 100 грн. відріжуть від постачання, а після сплати боргу за 3000 назад підключать. Бізнес. Влада в свою чергу, яка РЕКОМЕНДУВАЛА не оплачувати данні коефіцієнти, скаже: а що ми, ми самі в ах....ї, все по закону, самі винні, "заборгували" за газ 100 мільйонів за два місяці ..... І люди в ж.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up