Патріот, життєлюб, Герой. Розповідь про загиблого воїна Дениса Демяника

Патріот, життєлюб, Герой. Розповідь про загиблого воїна Дениса Демяника
Разом з Денисом Дем'яником на небесах його собака Айдар. Вівчарка померла в той же день, потрапивши під колеса авто в Слов'янську
  • Воїн Денис Демяник, позивний «Динамік», загинув 13 червня 2023 року, потрапивши у ДТП у Донецькій області. Захиснику був 31 рік.
  • Чоловік захоплювався фотографією, знімав фільм про військове життя. Любив море, Карпати та був справжнім патріотом України.
  • Служив в АТО. А з початку повномасштабного вторгнення пішов на фронт добровольцем.
  • Мав багато планів і мрій на майбутнє, яким не судилося здійснитися.

Денис народився та жив у Вінниці. Його дівчина Аліна Остапович розповідає про нього, як про дуже різносторонньо розвинуту людину, яка мала чимало захоплень.

— Він захоплювався життям, — каже Аліна. — Любив фотографувати, знімати відео. Мав якраз монтувати фільм про зону бойових дій, про своїх побратимів, але, на жаль, йому не вистачило часу. Будемо сподіватись, що цей фільм дороблять його друзі.

Денис Демяник свого часу був директором ресторану в Італії. Жив у храмі у Швейцарії.

Відео дня

— Він любив мотоцикли, він любив швидку їзду. Збирав колекцію натурального каміння. Любив домашню їжу. Обожнював море і хотів будинок в Карпатах. Любив співати у машині, особливо пісні Тимура Муцураєва, — каже Аліна Остапович.

На фото Аліна Остапович з Денисом Демяником / Фото з її instagram-сторінки

У 2014 році, коли розпочалося АТО, Денис повернувся в Україну зі Швейцарії, щоб піти добровольцем на війну. Служив у складі добровольчого батальйону «Айдар».

— На честь батальйону він потім назвав свого собаку. Вівчарка Айдар, до речі, народився 24 лютого, у день повномасштабного вторгнення росії в Україну, — додала Аліна.

З АТО чоловік повернувся у 2015 році. Тоді про нього зняли сюжети загальнонаціональні ЗМІ: разом із двома побратимами у Вінниці заснували елітну службу охорони. Оскільки військових не дуже тоді охоче брали на роботу, то хлопці вирішили наймати тільки демобілізованих.

Був в самому пеклі

Коли почалося повномасштабне вторгнення Денис Демяник разом з однодумцями створив вінницький добровольчий батальйон «Рать». Поїхали на повномасштабну війну з перших днів.

— Буквально місяць тому для них створили батальйон спецпризначення у складі 79-ої десантно-штурмової бригади. Денис мав стати заступником командира, його найкращий друг — командиром цього батальйону. Але не встиг підписати контракт, тому продовжував воювати як доброволець у складі цієї десантно-штурмової бригади, — каже Аліна Остапович.

Чоловік виконував бойові завдання біля тимчасово окупованого Донецька. Давав відсіч ворогові у місті Мар’їнка, яке через дії російських окупантів повністю зруйноване. Захищав Курахове та ніс службу в багатьох інших місцях на Донбасі.

Айдар пішов на небо до Дениса

Коли отримував відпустку — їздив до своєї дівчини. Його життя обірвалося якраз на шляху до Києва, де жила Аліна.

— Він потрапив у ДТП, між Донецькою та Харківською областями. За однією із версій слідства, Денис не впорався із кермуванням через несправність автомобіля. Цю машину він використовував на фронті й вона була понівеченою, — говорить Аліна Остапович.

Разом з Денисом Демяником в автомобілі перебував його вірний друг — собака Айдар. Псу вдалося вижити, Дениса врятувати не змогли: поблизу місця аварії був якраз блокпост, де бойові медики надавали першу допомогу. Коли прибула «швидка», то лікарі вже констатували смерть 31-річного вінничанина.

— Айдара забрала бойова медикиня до Слов’янська. Але, на жаль, під час вигулу він потрапив під авто. Я зв’язувалася з водієм, який збив собаку. Він розповів, що це була трагічна випадковість: собака вибіг з високої трави просто під колеса машини, водій не встиг зреагувати. Тепер Айдар разом з Денисом. Собаку поховали у Слов’янську, — каже Аліна Остапович.

Прощання з захисником буде цієї неділі

Денис Демяник повертається до Вінниці на щиті. Прощання з ним і поховання відбудеться у неділю, 18 червня.

Місце — зала прощання біля кладовища на Сабарівському шосе, повідомляють ультрас вінницької «Ниви».

 

Просять надати звання Героя України

Зараз триває збір підписів на петицію, де просять надати Денису Демянику звання Героя України (посмертно).

«З 2014 року він робив усе можливе від себе для країни та для допомоги воїнам та їх сім‘ям. Він за власним бажанням був у самому пеклі з перших днів 2014 року та зробив те саме в лютому 2022. 

Це була людина великої душі, міцної віри та твердого духу. На превеликий жаль його життя обірвалося, а разом із ним розбилися серця близьких, рідних, побратимів, яким він віз допомогу, серця друзів та тих, кого він не раз рятував. 

На жаль він не встиг продовжити свій рід та залишити слід у своїх дітях, тому звання героя — це найменше, що ми можемо зробити для нього та його родини. Він був справжнім чоловіком і цвітом нації. Ми всі знаємо, що герої не вмирають. Нехай і пам‘ять про нього не помре», — йдеться у петиції.

Підписати звернення на сайті Президента України можна за цим посиланням.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким Героя! Вічна пам'ять!

Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! 

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

Штурмовик із Вінниці Дмитро Продан: «Подобається бити ворога під Бахмутом»

Наші оборонці приземлили ворожий ударний вертоліт та збили 12 крилатих ракет

Жінкам, які постраждали в ДТП у Вороновиці, потрібна ваша допомога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Gedz Elena

    Світла Пам'ять Воїну...
  • Оля Редько

    Вічна пам'ять Герою😢
  • Tanya van Schijndel

    Царство Небесне та світла, незгасна пам’ять Герою України, низький уклін і вічна слава!!! 🙏🙏🙏 Щирі співчуття рідним та близьким Героя-захисника!
  • Галина Турчинская

    Вічна пам'ять Герою

keyboard_arrow_up