Пам’ятник велосипеду, на якому можна крутити педалі і... їхати. Де є таке диво?

Пам’ятник велосипеду, на якому можна крутити педалі і...  їхати. Де є таке диво?
Памятник велосипеду у селі Велика Кісниця особливий тим, що на ньому можна їхати навколо осі
  • Пам’ятник велосипеду, на якому кожен охочий може крутити педалі, встановили у селі Велика Кісниця колишнього Ямпільського району.
  • У нього є… крила, вони рухаються з допомогою педалей і мають підсвітку.
  • Ще одна особливість двоколісного — він повертається навколо своєї осі.
  • Чия ідея і хто автор такого незвичайного велосипеда-Пегаса?

Андрій Федик, засновник соціально-економічного проекту «З міста в село», прагне залучити до Великої Кісниці туристів. Пам’ятник велосипеду це вже друга туристична родзинка у їхньому населеному пункті. При в’їзді увагу привертає великий помідор з… каменю. Чому саме цей овоч заслужив на увагу? Місцеві мешканці здавна займаються вирощуванням помідорів. Кісницькі помідори знають у Вінниці, Києві, інших містах. У радянські часи їх возили на продаж у Прибалтику. Дотепер вирощують томати.

Вага такого пам’ятника вісім тонн. Саме цей факт привернув увагу видавців Книги рекордів України. Кісниця отримала сертифікат на створення найбільшого томату.

Тут двоколісний у кожному дворі

А чому пам’ятник велосипеду? «У нас на двоколісному їздять малі й старі, — каже Андрій Федик. — У назві села є слово «Велика», тобто Велика Кісниця. Це неспроста. У великому селі без велосипеда не обійтися. Двоколісний транспорт можна побачити мало не на кожному подвір’ї».

Відео дня

З Андрієм Федиком журналіст 20minut.ua спілкувався після того, як він повідомив на свої сторінці у Фейсбуці про намір створити у селі Музей велосипедів. Було це навесні нинішнього року. Під час розмови поділився ще одним задумом: встановити пам’ятник двоколісному. Сказав, що над його виготовленням уже працюють. Втім, секретів не розголошував. Навіть не назвав прізвище того, хто втілює задум в життя. Розповів, що двоколісний на постаменті нагадуватиме старий польський ровер.

Такий велосипед отримали у подарунок для майбутнього музею. Музей створять в одному з будинків неподалік від пам’ятника.

Відкриття «крилатого» двоколісного дива відбулося у День села.

Як працює  «пам’ятник»,  продемонстрував інженер Михайло Девдера (на знімку). 

Після нього педалі крутив Андрій Федик. (на знімку)

А далі молодь вишикувалася у чергу, щоб апробувати «летючого» велосипеда. Старші теж сідали у сідло і крутили педалі.

—Вийшов  гарний технологічний пам’ятник, — написав у Фейсбуці Андрій Федик. — Крила — то символ вільного польоту, нестримності. Якщо є крила, вони мають рухатися. Наш інженер знайшов технічні рішення для цього. Додали підсвітку — гарно у темну пору. Особливо коли зміннюється гама кольорів

Нарешті подумали про ще одну операцію — нехай пам’ятник крутиться,  ми ж йдемо в ногу з технологічним прогресом, наразі в моді селфі…

Тільки тепер Федик назвав прізвище інженера і виконавця усіх робіт. Це Михайло Девдера. Він з сусіднього села Качківка. Там вчителює, викладає трудове навчання. н. Ще його знають як конструктора незвичних велосипедів. Виготовляє їх власними руками. На одному їздить до райцентру за покупками, а це понад 15 кілометрів в один кінець. Виїжджав також в деякі інші райони.

500 годин у майстерні, тисячі операцій і маніпуляцій

—Це був найважчий і найскладніший проект, який мені довелося реалізувати, — написав у Фейсбуці Михайло Девдера. — Робота вийшла надскладна!

Він називає пам’ятник нестандартним, свіжим, сміливим та авангардним. За словами Девдери, на роботу витратив 500 годин часу, використав кілограми електродів, десятки кілограмів металевих труб, виконав тисячі операцій і маніпуляцій.

Каже, пам’ятників велосипеду є багато. «Покажіть хоча б ще один такий, який мав би рухомі крила, повертався навколо своєї осі, підсвічувався різнобарвними вогнями!..» — йдеться у дописі майстра.

Працював над пам’ятником у майстерні у своєму селі Качківка. Коли закінчив роботу, і деталі перевезли у Велику Кісницю на місце для пам’ятника, у нього уперше закрався неспокій. Чи вдасться зібрати деталі таким чином, щоб вони працювали, як було задумано? Терзала ще одна думка: як оцінять роботу місцеві мешканці?

—Тепер, коли пам’ятник відкрито, виставлено на загал і він викликав хвилю здивування та захвату, зрозумів, що все робилося не марно, — йдеться у дописі Михайла Девдери. — Лети вдалину, залізний Пегасе! Неси на своїх сталевих крилах вершників-велосипедистів!..

А ще Девдера подякував проекту «З міста в село» за надану можливість проявити і випробувати свої здібності у непростому проекті.

Читайте також:

Як вінничани ставляться до Росії й Америки? Результати опитування
Збірна області проти «Ниви». Легенди вінницького футболу зійшлися в товариському матчі
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up