Пам’ятник помідору поставили у селі, яке називають томатною столицею Вінниччини

Пам’ятник помідору поставили у селі, яке називають томатною столицею Вінниччини
  • Незвичайний пам’ятник готуються відкрити у селі Велика Кісниця Ямпільського району.
  • Монумент стане символом і емблемою села, яке називають томатною столицею Вінниччини.
  • Чи є ще десь подібні скульптури? Задалися цим питанням і з'ясували, що помідори на пам'ятниках — не велика рідкість.

Пам’ятник помідору встановили у селі Велика Кісниця, що у Ямпільському районі. Готуються до офіційного відкриття. В такий спосіб місцеві активісти, підприємці і небайдужі мешканці села вирішили віддати шану ягоді, яка їх годує: третина населення Великої Кісниці вирощує помідори для продажу. 

— Томат — це символ добробуту нашого села, який дає роботу та забезпечує життя великої кількості кісничан. Так склалося історично, і тому пам’ятник — це віддання шани історії села та привід її згадати, — розповідає на сторінці проекту розвитку села у фейсбук ZmistaVselo його ініціатор і автор місцевий активіст Андрій Федик. — Даний пам’ятник буде частиною туристичної інфраструктури, ще одним визначним місцем нашого краю, яке варто відвідати, зробити селфі, сімейне фото тощо.

Виготовили монумент з піщаника, який видобувається в місцевих кар’єрах. В традиційний для томатів червоний чи жовтий колір його фарбувати не будуть. 

Відео дня

— З точки зору обробки каменю фарбування не допустиме. Бо цим порушується природна фактура, яка впродовж мільйонів років зароджувалась в лавах кар’єрів, — пояснив місцевий меценат, фахівець з обробки пісковика Віталій Гаїна. — Буде проведена гідрофобізація каменю, що надасть йому мокрого ефекту, аби люди могли насолоджуватись, споглядаючи монумент.

Будували коштом меценатів

Пам’ятник томату планували урочисто відкрити ще до виборів, потім дату перенесли на післявиборчий період. Але через карантин вирішили, що все ж таки таку важливу і знакову подію для села, як відкриття монументу своєї головної культури землеробства, відкласти до весни. 

— Пам’ятник облаштований, але ви ж знаєте, що по всій країні введені карантинні обмеження та ніяких масових заходів проводити не можна. В наших планах відкриття мало б відбуватися у святковій атмосфері: із запрошеними гостями, офіційною частиною, гарною гостиною та забавами. Та, на жаль, це неможливо поки що, — розповідає Андрій Федик. — Не хочемо все зіпсувати якоюсь незначною формальною процедурою відкриття, адже це історична подія для нашого села. Тому вирішили відкласти свято до весни, а тоді вже відсвяткувати по-повній! Та й скільки там тої зими?

За словами Андрія Федика, активну участь у створені монумента на честь годувальника села узяли місцеві підприємці. Вони надали кошти і безкорисно виділили матеріал під постамент і скульптуру, забезпечили облицювальною плиткою, теж з місцевого пісковика.

Помідорному бізнесу 70 років

Для Великої Кісниці пам’ятник томату — це свого роду візитівка. Впродовж 70 років мешканці села вирощують цей вид пасльонових. Нині для більше, ніж двох сотень родин Великої Кісниці цей промисел є основною статтею доходу. 

З огляду на значні масштаби помідорного бізнесу це село називають неофіційною томатною столицею Вінниччини. Кажуть, і помідори тут найсмачніші. До речі, влітку цього року у Вінниці, на проспекті Юності, відкрився перший в обласному центрі фірмовий магазин, де продаються саме кісницькі помідори. 

— Цей магазин ми відкрили зусиллями команди проекту ZmistaVselo, — розповідає співорганізатор ZmistaVselo Інна Федик. — В асортименті стиглі, смачні, якісні овочі та фрукти прямо з грядок учасників овочевого напрямку та наших партнерів. Ми прагнули, щоб наші односельчани, які підтримали овочевий напрямок «Кісницькі овочі» й зайнялися вирощуванням томату сорту «Черрі», мали 100-відсотковий збут. До цього в селі у великій кількості даний вид томату не вирощували. Ініцатором збільшення обсягів його площ був Андрій Федик. В планах відкриття у Вінниці ще кількох аналогічних закладів торгівлі. Раджу відвідати, впевнена, будете приємно здивовані.

Є ще пам’ятники томатам в Україні

Кісницький монумент томату не єдиний в Україні і в світі. Є у нього побратим у селищі Кам'янка-Дніпровська Запорізької області. Він називається «Слава помідору!». Це селище називають помідорною столицею всієї України. Монумент своєму годувальнику теж встановили вдячні жителі у 2009 році. Пофарбована скульптура в червоний колір і стала центром уваги городян і гостей Кам'янки-Дніпровської.

Ще один пам’ятник, а точніше скульптурна композиція у вигляді помідорного куща з плодами, знаходиться в Цюрупинську Херсонської області. Його відкрили в 2011 році. Однак наступного року пам'ятник довелося демонтувати і відновити втрачені через вандалів гілки і плоди. У 2012 році, оновлений символ Цюрупинська — пам'ятник годувальнику-помідору знову встановили на п'єдестал. Під час поновлення помідор пофарбували, на ньому «виросли» нові гілки і плоди.

Є помідорний монумент і на Одещині, в селі Яськи. Для багатьох мешканців цього населеного пункту томат теж є основним годувальником. Скульптурна композиція тут має вигляд великого помідора в людських руках.

За кордоном теж є пам’ятники томатам: в США, Туреччині, Росії, Нідерландах і не тільки. Про це можна знайти інформацію в мережі. 


Читайте також:

«Хочете диплом — заплатіть». Конфлікт між випускниками і дирекцією найстарішого училища області

Чому ялинок може не стати? Дві версії всихання хвойних у різних місцях Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up