Пам’ятник десантникам з Вінниці й Житомира встановили у Слов’янську - на місці хреста, знищеного «сепарами»

Пам’ятник десантникам з Вінниці й Житомира встановили у Слов’янську - на місці хреста, знищеного «сепарами»
Петро Коваленко (на передньому плані) пишався службою в елітній 95-й бригаді

•Сьогодні, 5 липня, о 10-й ранку біля міста Слов’янськ на Донеччині урочисто відкрили пам’ятний знак десантникам – Петру Коваленку з Гайсинського району та Сергію Панасюку з Житомирщини

•Ось що розповів по телефону «20 хвилин» з місця події батько Петра – Микола Коваленко.

-Сьогодні у Слов’янську відзначають річницю визволення міста від російсько-терористих військ, - каже пан Микола. – О 9-й ранку разом з активістами ми прибули на гору Карачун. Там працював літній табір молодих патріотів «Січ». Нині відбулося його закриття. Після цього прибули до села Андріївка, це на трасі до Слов’янська. Саме тут на мосту через річку Сухий Торець загинув Петя і його побратим Сергій Панасюк, обидва служили у 95-й аеромобільній бригаді.

За словами співрозмовника, пам’ятний знак виготовили коштом бригади. також десантники доставили знак до Словянська.

Відео дня

-Після загибелі сина ми встановили на тому місці хрест у пам'ять про нього і його побратима, - продовжує Микола Коваленко. – Але «добрі» люди зрізали його. Залишилася тільки нижня частина. Вона була у бетоні й металі, тому вирвати їм не вдалося.

Батько загиблого Микола Коваленко біля хреста, якого знищили "сепаратисти"

Після такого повідомлення батько загиблого їздив у Слов’янськ. під час спілкування з місцевими з’ясував, хто бачив, як зрізали хрест. Хлопчики, які поверталися зі школи, побачили, як під’їхали на автомобілі «Жигулі» якісь чоловіки, і взялися зрізати хрест. Кажуть, приїжджі не були з Андріївки. Вони чужі, в селі їх ніхто не знає. Зробили це серед білого дня.

Друзі Миколи Коваленка допомогли встановити хрест у память про загиблого сина і його побратима

Щоразу перед поїздкою у Словянськ зупинялися біля памятника Герою України земляка з Рахнівки Василя Стуса

-Поліція відмовилася розслідувати факт наруги над пам’яттю загиблих, - каже Микола Коваленко. – не вдалося тоді нічого добитися у сільраді Андріївки і міськраді Слов’янська. Мені пояснили, що хрест ми встановили без погодження з владою, тому за це влада не несе відповідальності. Тепер пам’ятний знак узгоджено на всіх рівнях – і в сільраді Андріївки, і в міськраді Слов’янська.

На десантника-красеня Петра Коваленка задивлялася не одна дівчина

-Зараз ми їдемо по дорозі до Словянська, - каже пан Микола. – Там на центральній площі міста відбудуться урочистості. Мені сказали, що нададуть слово для виступу. тому, вибачайте, пізніше розповім про все, що відбувалося і свої враження від спілкування з місцевими.Уже зараз можу сказати, що місцева влада активно допомагала в оформленні документів на встановлення памятного знака. Так само активно сприяли у цьому місцеві патріоти-активісти. про них також обовязково розповім вам пізніше.

Разом з Миколою Коваленком на відкриття пам’ятного знака поїхали його друзі «афганці» з Гайсина та Рахнівки, села, де проживає сім’я Коваленків. Там, у Рахнівці, на місцевому кладовищі поховали Петра Коваленка. Пхорони відбулися 5 травня 2014. Загинув боєць 2 травня того ж року. Він став першим серед загиблих  у зоні АТО з Вінниччини.

Вбили десантників підло - постріли були зроблені з-за спин натовпу місцевих, які перекрили шлях техніці десантників. Крім двох загиблих, ще семеро бійців дістали тоді поранення.

https://vn.20minut.ua/Podii/desantnik-z-gaysina-yakiy-zaginuv-u-slovyansku-prikriv-vid-vibuhu-gran-10327681.html

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Задунайский Торонтуй

    Васыля Стуса тоже с,пары?

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up