Остаточна заборона пластикових пакетів. Чи дотримуються нововведень у магазинах Вінниці?

Остаточна заборона пластикових пакетів. Чи дотримуються нововведень у магазинах Вінниці?
  • З 1 січня 2023 року набрав чинності Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів». Відтепер тонкі й надтонкі поліетиленові пакети мають зникнути з магазинів.
  • Ми побували у кількох мережах супермаркетів Вінниці та дізналися, чи дотримуються там встановлених правил. 
  • Розпитали також в екоактивістки про різні альтернативи пластиковим пакетам. 

Закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України почав працювати ще 10 грудня 2021 року. Його головна мета, щоб з супермаркетів, аптек, закладів харчування та інших магазинів з надання послуг зникли безоплатні пластикові пакети. 

Люди мали поступово переходити на екологічну альтернативу до 1 січня 2023 року. Починаючи з цього року, заборонені навіть поліетиленові пакетів товщиною до 50 мкм. Навіть як первинне пакування для сипучих продуктів, риби та мʼяса, й навіть на платній основі. Заборона не діє лише на товсті поліетиленові пакети. Це ті, які вам зазвичай пропонують на касі.

Відео дня

Ми зайшли у кілька магазинів, щоб дізнатися, як працюють нововведення у Вінниці. Першим на нашому шляху був «Еко-маркет» на Коцюбинського. Там біля зони з фруктами-овочами стоять, як і стояли, стійки з поліетиленовими пакетами. Купуємо один лимон, кладучи його в поліетиленовий пакетик. На касі уточнюємо: чи біорозкладний він, бо жодного маркування на ньому немає. Відповідь не тішить. Це звичайний тонкий поліетиленовий пакет, який до того ж віддали нам безоплатно.

Однак альтернатива у цьому магазині таки можлива. Неподалік каси можна придбати мішечки-сітки для овочів/фруктів. Залежно від розміру, ціни на них коливаються від 31 гривні до 42 гривень.

Далі завітали у супермаркет Aiwa на Соборній. Там ми помітили стійки з пакетами, що на вигляд нічим не відрізняються від звичних надтонких поліетиленових пакетів. 

Однак продавчиня Олена сказала, що пакетики біорозкладні, демонструючи їхню упаковку, де й справді це зазначено. На самих пакетах жодного маркування ми не помітили. Коштує один такий біорозкладний пакетик — 20 копійок. 

Зайшли також й у «Сільпо» на Оводова. Там у відділах, де продається риба чи кулінарія повішали оголошення: «Вартість пакетика у нашому відділі складає 25 копійок. Нехай такі дрібнички не відображаються на вашому бюджеті». 

У всіх інших відділах супермаркету продають біопакети (2 кг) за 1,19 гривень та компост пакети (3 кг) за 1,50. Також можна придбати у них паперові пакети, вартістю 12 гривень за штуку. 

Штраф за порушення законодавства становить від 8,5 тисяч гривень (якщо це перший випадок). За повторне порушення закону штраф вже від 17 тисяч гривень. Контролювати дотримання законодавства має Держпродспоживслужба. Ми запитали у них, чи вже зверталися вінничани зі скаргами на недотримання магазинами нововведень. Наразі, кажуть, офіційних звернень не було.

— Наразі наші групи працюють і ми попереджаємо підприємців про штрафи, проводимо бесіди. Дехто вже забрав повністю з магазинів поліетиленові пакети, а дехто — у процесі. Ми враховуємо, що у нас воєнний стан, — коментує заступник начальника управління захисту споживачів Петро Бевзюк. 

Тож, якщо продавці дають вам кульок і не мають альтернативи, то ви можете звертатися у Держпродспоживслужбу. Зробити це можна за номером: (0432) 65 88 00. 

Чому це важливо?

Ідейна засновниця екостанції сортування Shuttle Марія Ошовська розповідає, що такі зміни дійсно важливі.

— Звичайні пакети не розкладають назад у первинні природні елементи, коли потрапляють на полігон, а лише перетворяться на маленькі шматочки — мікропластик. Пакети — це популярна фракція на нашій станції. Та й перероблювати їх не можна вічно, тому рано чи пізно вони опиняться на звалищі, — розповідає дівчина. — Біорозкладна торбинка зроблена зазвичай з крохмалю або іншої рослинної речовини, яка, як і сама рослина, може розкластись за певних умов (температура, вологість тощо).

За словами Марії, є багато альтернатив пакетам: шопери, авоськи, контейнери, сумки, рюкзаки. Однак варто пам'ятати, що щодо їх вибору також потрібно підходити свідомо: не купувати зайві шопери, віддавати перевагу тим, які виробляють локально та з вторинної сировини. Наприклад, переробленого пластику чи невикористаного текстилю.

— А більшості фруктів та овочів навіть і не потрібен пакетик, наприклад, етикетку можна наклеїти на один із кількох помідорів. Особисто мені у більшості випадків вистачає мого рюкзака для покупок. Однак, якщо потрібно більше товарів, то я використовую подаровані мені шопери на різних заходах, — каже дівчина. 

«Тепер справа за продавцями, які мають впроваджувати зміни, та Держпродспоживслужбою як уповноваженим контролюючим органом. Сподіваємось, що обмеження швидко запрацюють і в довкіллі поменшає одноразового пластику. А в супермаркетах побільшає людей зі своїми багаторазовими торбинками, адже цей варіант все одно кращий за одноразові пакети, навіть біорозкладні», — кажуть в організації з охорони навколишнього середовища Zero Waste. 


Читайте також:

Перетворюють сміття на дерева. Як у Вінниці працює «Екомобіль», який збирає вторсировину

ТОП важливих новин на 20minut.ua від 9 по 16 січня, які ви могли пропустити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Іван Демченко

    Підтримую заходи по переходу вживання поліетиленових пакетів, з пероходом покупців на своє тарообслуговування.
  • Валентина Рослякова

    Найшли защо переживати будем в газети . А зараз і газет нема.
  • Natasha Makarova

    Блин, вот найдут какой чепухой голову себе забить .. те "ЭКО" пакеты - дерьмо редкое: воняют невероятно, овощи в них преют и портятся очень быстро. И цены дикие на них при этом. Да я лучше 5 раз обычный использую, чем каждый раз это недоробло одноразовое, которое все тот же пластик по сути, но будет в более мелком виде когда-то там, и в объеме 5 раз превышающем прежние.
  • Viktoria Chaikovcka

    Альтернативні джерела це тільки дерево, а дерево це наше повітря. Все інше розпад на частинки які потім потрапляє у їжу.
    Потрібно дивитися глибше!. Створення переробки сміття на вторинне використання. Створення нового винаходу , потребує створення засобів переробки.
    Ми люди які звикли до зручностей та створюємо зручності, і відмовитися від цього ми не можемо. Тоді немає сенсу щось створювати .

keyboard_arrow_up