«Осколки у паливному баку, задньому мосту…» Як «Фенікс» відновлює пошкоджені на війні авто

«Осколки у паливному баку, задньому мосту…»  Як «Фенікс» відновлює пошкоджені на війні авто
У Вінницькому технічному університеті ентузіасти створюють на базі пошкоджених на війні авто легкі тактичні транспортні засоби "Фенікс".
  • Із вщент пошкоджених на війні автомобілі створять легкі тактичні транспортні засоби.
  • За таку справу взялися у Вінницькому технічному університеті.
  • Свій проект студенти й аспіранти назвали «Фенікс».
  • Дізнайтеся більше про їхній задум і про те, як підтримати ентузіастів.

Фенікс, як відомо,  — це птах, що відроджувався з попелу і знову ставав молодим. Так стверджує стародавня міфологія. Проект відновлення пошкоджених на фронті автомобілів неспроста назвали «Фенікс». Його мета — на базі вцілілих агрегатів відремонтувати транспортний засіб і знову повернути на фронт.

Таку мету поставили перед собою небайдужі аспіранти та студенти вінницького техуніверситету. Відновлені автівки будуть називати так само, як і проект, — «Фенікс».

Відео дня

Про це ініціатори розповіли у Фейсбуці на сторінці навчального закладу.

«За час війни накопичилась велика кількість автомобілів, які передавали на фронт нашим військовим (різнотипні пікапи, джипи), — йдеться у повідомленні. — Частина з них пошкоджена настільки, що нема можливості  експлуатувати. Саме тому нашими колегами, студентами та аспірантами розпочато проект «ФЕНІКС» для створення легких тактичних автомобілів з такою само назвою —  «ФЕНІКС». Їх створюємо на базі вцілілих запчастин зі знищених авто, що постраждали на війні з російським окупантом. Такі авто будуть мати оригінальний корпус».

Ініціатори проекту стверджують, що у конструкції автомобіля врахують  досвід наших військових у ведені бойових дій. Тому транспорт оснастять легкою бронею, що мінімально вплине на тягово-динамічні характеристики. Зате підвищиться «живучість» техніки та безпека екіпажу.

Ініціатори проекту зняли відеоролик, де показали, як ремонтують одну з «поранених» автівок. Пояснюють, що отримали авто від наших військових. Машина пошкоджена пострілом самохідно-артилерійської установки  (САУ) під час проведення евакуації.

«Наше завдання — відновити, модернізувати, бронювати техніку і знов повернути на фронт, — пояснюють ремонтники. — Перша проблема, з якою зіткнулися, не запускався двигун. Вирішили її перепрошивкою блока двигуна, підвищили потужність. Далі відрізали частину заржавілої рами, у тому місці, де було найбільше пошкодження, наварили нову частину.

Зрозуміли, що штатна кабіна не підходить, вирішили її зрізати і створити таку, яка б відповідала потребам військових».

На відео видно, як майстри дістають осколки з паливного бака, глушника і навіть заднього моста автомобіля. Закупили нове освітлення, а також автомобільне скло.

На все це потрібні кошти. Ініціатори звертаються по допомогу до небайдужих. Наголошують на необхідності підтримувати тих, хто захищає нас.

 Картка для збору коштів:

5168 7427 2228 8317 – Ляховченко Сергій Сергійович

Банка для збору коштів:

https://send.monobank.ua/jar/rxoZ8kdJq

Читайте також:

«Прошу всіх небайдужих попрощатися з моїм татом» — ідентифікували бійця полку «Азов» Руслана Лемпіцького

Вінницький суд залишив під вартою священника, який вихваляв терористів та ховався від слідства

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up