Олександр Селіверстов: «Не буде тут Шевцова, про мене й не згадають»

Олександр Селіверстов: «Не буде тут Шевцова, про мене й не згадають»
Олександр Селіверстов розказав, чому носив гранату в барсетці в Стаханові, де був начальником міліції, і хто йому дзовнив після новин про його "сепаратизм"

Новий заступник начальника обласної поліції називає себе націоналістом. «Добре бути патріотом в комфортній обстановці», - каже на закид автомайданівців про здачу Стаханова Олександр Селіверстов, який був там начальником міліції. Йому стахановці кричали «фашист», і він, щоб не потрапити в полон, носив гаранту Ф-1 в барсетці… У Вінниці цю людину прозвали сепаратистом

Олександр Селіверстов сьогодні заступник начальника обласної поліції, а навесні 2014 року - очолював міліцію Стаханова у Луганській області. Слідом за Антоном Шевцовим його прозвали сепаратистом. Селіверстов сам попросив про інтерв'ю, щоб розказати, чому в Стаханові на нього кричали «Фашист», що у Вінниці зробили розмінною картою у війні проти Шевцова. Не буде Шевцова, каже, його не згадають.

- Там тепер руки потирають, - говорить Олександр Селіверстов про Стаханов, де він до травня 2014 року був начальником міліції. - Не сумніваюсь, що слідкують за ситуацією і думають: так тобі й треба, не захотів бути з нами, то й у Вінниці будь ворогом. Вінниця для них – оплот хунти, тому вони у своїх новинах одразу написали про моє призначення.

Олександр Селіверстов говорить, що він ніколи не думав, що буде виправдовуватися за свою позицію. Каже, спочатку хотів махнути рукою на публікації зі звинуваченнями в сепаратизмі.

Відео дня

У Вінниці йому закидають, що він нічого не зробив, аби припинити проросійські мітинги в Стаханові. Але Олександр Селіверстов вважає, що діяв професійно і своє завдання виконав: захвату міськвідділу міліції не допустив і вивіз звідти зброю, щоб не дісталась терористам.

Про георгієвську стрічку на куртці нового заступника начальника поліції Селіверствова RIA писала в попередньому номері, в новині про те, що автомайданівці з’їдуться до Вінниці вимагати відставки його і начальника Шевцова. “Колорадку” під час акції  травневої акції стахановців тамтешній начальник міліції вчепив, щоб не хоч якось заспокоїти натовп, який ішов захоплювати міліцію. Але натовп все одно пішов на будинок очолюваного Селіверстовим підрозділу і став вимагати у міліціонерів присягнути їм не вірність та встановити триколор замість українського прапора. Тоді в Луганську вже було захоплене СБУ, а в Стаханові - усі державні будівлі, крім міліцейської.

- Кожні вихідні вони збиралися на площі біля виконкому, - розказує Олександр Селіверстров про стахановців. – Масирували все це: «Хунта, хунта…». Все, що кажеш на розводі, одразу через три хвилини на площі обговорювали… Зазвичай я не ходив туди. Але знав про плани штурмувати міськвідділ і пішов говорити, не знаючи, повернуся звідти чи ні. Тоді мій особовий склад не знав, що їм робити, куди іти, на чию сторону. А я пішов і намагався вмовити їх не іти на відділ. Не вмовив. Тоді я сів на машину, подзвонив, щоб заблокували відділ… На відділі висів український прапор. Це була моя принципова позиція. Вони ж притягли триколор. Я переодягнувся у форму і вийшов до них. Зараз відео покажу, як двері ламають люди з обличчями, не обтяженими інтелектом…

Олександр Селіверстов показав відеозапис, який знімав його заступник Шевчук. Каже, цей співробітник – родом зі Вінниці. Відео він зберігав у якості доказової бази проти учасників захоплення міліції. Залив на Ютуб після цього інтерв’ю.

- Вони зараз всі на свободі, їм нічого вже не пред’явиш, - говорить колишній начальник міліції Стаханова. – Я ніколи не думав, що за допомогою цієї зйомки буду виправдовуватися за свої дії. Вважаю, що своїми діями довів, хто я є насправді. Коли я зрозумів, що все, нічого більше не можу зробити, то сказав, що іду у відставку, взяв автомат і поїхав воювати в АТО. Вони знають, що я воював проти них. І тепер потирають руки, що й тут я ворог…

Олександр Селіверстов говорить: більше, як про нього, на Ютуб відео не знайдеш. З ним багато нарізок. Він залишився героєм для відеосюжетів ополченців і після того, як давно поїхав зі Стаханова.

Редакція знайшла відео на сайті ТРК “Звезда”, додане у новину з назвою “Бывший украинский начальник милиции ушел в батальон «Айдар» и оставил ополченцам пиджак”. Знімають в квартирі Селіверстових. Бойовик приміряє святковий кітель колишнього начальника міліції.        

- Вони до вересня боялися в мою квартиру заходити, - каже Олександр Селиверстов. - Зайшли, коли вже були активній бойові дії. Говорять там про мене, як про “айдарівця”. Насправді я в “Айдарі” ніколи не був. Це вони вигадали, щоб якось виправдати своє мародерство.   

Як розказував Олександр Селіверстов про свої дії на посаді начальник міліції Стаханова, дивіться на відео нижче. Він не бачив, що його знімають. Журналіст RIA ввімкнула фотоапарат в режим відеозйомки без попередження, тримаючи його в опущених руках.  

- Вони вимагали построїти особовий склад, як це було в тій самі Горлівці, де прийняли присягу. Але у мене ніхто присягу не прийняв. А якими способами я робив, щоб відділ не захопили в тій ситуації? На грані, балансуючи, - говорить співрозмовник. - В приміщення вони не зайшли. Моя задача була виконана. Я вважаю, що діяв професійно. І ні хвилини не жалію. Був би в мене другий шанс, я б так само поступив і наступного разу.
 

А це - те саме відео, яке коментував Олександр Селиверстов: 

 

Про активістів, контрабанду і війну проти Шевцова

Активістка Таїса Гайда, з подачі якої у Вінниці зібралися автомайданівці з інших міст знімати Антона Шевцова та Олександра Селіверстова, каже: їй інформацію про керіників поліції постійно кидають у приватних повідомленнях в Фейсбуку. З дописів людей зі сходу вона дізналася про тиск Селіверстова в Стаханові на проукраїнських активістів. В коментарях її постів з’явився цікавий документ – відповідь Селіверстова на заяву про прапор «ЛНР» на міськраді з відпискою «злочину не вбачається».

Цей папір, як каже Олександр Селіверстов, - це внутрішня переписка між чиновниками та міліцією, і він його не підписував. Він упізнав підпис свого заступника.
 

 

послухайте , що цей Селиверстов каже і це один з керівників міліції Селіверстов мене звинуватив що я викупила в лнр д...

Опубликовано Таїсой Гайдой 13 марта 2016 г.

 


А щодо «придушених» акцій проукраїнських активістів, то таких, як говорить Селіверстов, у Стаханові не було. Всі боялися демонструвати свою патріотичну позицію.

- Більше, чим я, в цьому Стаханові по боротьбі з сепаратизмом ніхто не зробив, - заявляє Олександр Саліверстов. – Там ніяких мітингів не було в підтримку України і близько. Один мужик намагався з прапором вийти – утік потім і все. Адвоката, колишнього начальника слідства, що виступав проти, взяли в полон і били, поки він не помер... Всі там тільки «Хунта, хунта, Украины больше нет», а команд - ніяких ні з центру, ні звідки. Луганськ до того часу вже здали... Міськвідділ функціонував. Виїжджали на події, табельну зброю (пістолети) ми видали по команді керівництва на руки. А всю автоматичну зброю я вивіз в місце, яке знаю тільки я. Водія висадив і на газелі поїхав. Все, що було цінне, вивіз. В мене було по списку 410-420 людей. А в серпні з них вийшло на сторону України 60. Решта або залишилися там, або перейшли на ту сторону, або порозбігалися по росіям і службу кинули… Нам взагалі дали команду перебазуватися в Сватово. Я зібрався і на Харківському потязі туди виїхав. З того часу, з кінця травня, я знаходився безвилазно в зоні АТО.

Акцію автомайданівців Олександр Селіверствов так само, як Антон Шевцов, називає проплоченою.

- Я сюди приїхав не з якоїсь сержантської посади. Я в Чернігові був заступником і сюди приїхав на заступника, - доводить він свою незацікавленість у вінницькому кріслі. - Мене покликав Шевцов працювати, і я приїхав. Як професіонала я взнав його в Чернігові. Він оперативник від бога. Коли його призначили у Вінницю, він каже: поїхали. Повинна ж людина на когось покластися? І тут явно після того, як защемили мінял, ігрові автомати і взялися за контрабандистів, тут почалася ця “піар-акція”.

 

- Кажуть, що я приїхав контролювати контрабанду, - пояснює далі Олександр Селіверстов. - А чого мені було її не контролювати в Чернігові? Там теж кордон. Аж два. Білоруський і російський. Чого було у Вінницю їхати за контрабандою? Це проплачене все. І організаторам цікавий тільки Шевцов, тому що він начальник. Не буде тут Шевцова, про мене ніхто й не згадає. Якби не він, я б тут був нікому непотрібний. Я просто розмінна карта в боротьби проти Шевцова. От і все. Я це чітко усвідомлюю і розумію.

 

Нижче - 20minut.ua виділила найцікавіші цитати, сказані Олександром Селиверстовим. Він минулого тижня давав ще одне інтерв’ю – в рамках проекту «Не очень публичное мнение». Пропонуємо запис цієї розмови. 
 

 

Про свій націоналізм

"Я вважаю себе українським націоналістом з недавніх пір - після того, як мої близькі просили масу сліз через всю цю ситуації. Я кинув у цьому Стаханові все, що в мене було. Моя сім’я виїхала (в квітні я їх вивіз) із сумочками звідти. Думали, що місяць пересидять. Ми ж планували наступати. І більше ніхто не повернувся. Я пожертвував всім. А ці сидять в Вінниці на дивані, розказуючи, що вони тут патріоти. Це звісно непогано. Але легше бути патріотом в комфортній обстановці. Я ж своїми діями довів, хто я є насправді. Взяв автомат і рік воював. Блогер в Ютубі нарізав відео і оспорює, що я був в АТО… Та немає такого населеного пункту, в зачистці якого я б не брав участь".

І там, і тут ворог

"Я ніколи не думав, що мені доведеться виправдовуватися в сепаратизмі. Знаєте, що бісить більше всього? Я спочатку хотів на все плюнути, а 8 березня ввечері дзвонить мені одна мадам. Вона там (на Луганщині, - авт). Питає, чого не вітаю зі святом й так далі і каже: «Ну що? Ти добився свого?». «Тут, - каже, - тебе розстріляють, а там ти ворог». А хіба вона не права?"

Про бойовиків усі знали  

"Після штурму СБУ в Стаханов приїхали 60 людей. Озброєні автоматами, гранатометами, кулеметами, які вони взяли в СБУ. До зубів озброєні. Про них знало керівництво УМВС. Знало керівництво країни. Я в цьому впевнений. Я докладав. Усі знали, що вони з Луганська роз’їжджалися по регіонам.  

До озброєних я був готовий. У мене люди навпроти відділу сиділи з автоматами. Ми би їх покрошили. Але з мирними громадянами хто воював? Прецедент мені скажіть? Як стріляти? І люди не готові до цього. Приходять чорнороті бабки спереду і отморозки раніше судимі. А далі народ. Одурманений..."

Штурм. Роби, як хочеш

"Ніхто не прийшов на захист. Вертися, як хочеш. Особовий склад у відділі зачинився. Хто його знає, відкриють вони зараз решітку, не відкриють, одному богу відомо… Я виходив один вести перемовини. Я доклав керівництву. І мені було сказано: визначайся, роби, як хочеш. Я докладав і потім міністру МВС (мені дзвонив його помічник): міськвідділ захопити не дали, був вимушений повісити прапор Перемоги. Мої дії - правильні. Хто професійніше діяв? Я, який зберіг зброю і не вивів особовий склад, чи хтось, хто там гарну картинку показав, і зараз розпіарений? Не хочу називати прізвища… А себе вважаю професіоналом. В тій ситуації я діяв правильно".

Граната в барсетці

"Я там з гранатою ходив. Це зрозуміти не можливо. Родину відправив, щоб на мене не тиснули. Не знав, повернуся додому чи ні. І я купив барсеточку велику і Ф1 возив з собою (тоді це можна було без проблем дістати), тому що візьмуть в полон і будуть тільки мучити. І з пістолетом ходив. З ним я і виїхав. Зі своїм табельним «Фортом». Воював із ним теж. Я навіть знаю, в якого бійця мій пістолет там зараз".

Родина скиталась по країні

"Моя родина без мене скиталась по Україні. Спочатку вони були в Трускавці, в санаторії МВС. Як співробітник міліції, міг взяти 20 днів. Але далі там жити було дорого, і вони поїхали в Дорогобич. Потім якийсь час жили у Харкові, а до травня минулого року - в Сватово. Зараз вони під Полтавою. Дочці 20 років. Вчиться в Харкові в Ярослава Мудрого на третьому курсі. А син маленький. П’ять років. Він досі питає в садочку чи до нас сепаратисти не прийдуть і де його іграшки? Але це окрема історія… І сестра моя виїхала теж, тому що їй би там життя не було".

Як розвивався сепаратизм

"Хочете знати, як розвивався цей сепаратизм так званий? Це зараз Росія, бо вона їм там умовно кажучи допомагає. А тоді по проросійських каналах показували, що буде скоро їхати Правий сектор. У Стаханові народ знав, що Правий сектор їх буде убивати, ґвалтувати жінок і так далі. Хтось спеціально розпускав чутки, що їде Правий сектор. Це було разів 10-15 протягом весни. Крок за кроком. День за днем. От тому люди і піднімалися.

А особовий склад, вибачте, чому одним місцем крутив? Вони ж бачили, що в Криму було. Раз - і там всіх в поліцію взяли, дали по 30 тисяч рублів. Це по курсу була тисяча доларів. Наші ж отримували по 1800, 2200, 2300 гривень. Нічого особистого, вони хотіли зарплати. Пенсіонери хотіли російську велику пенсію. От і все. Це з часом вже Росія.

Що собою представляє Стаханов? Батьківщина стаханівського руху. Ні одна шахта не працює. Всі закриті, затоплені. Там немає роботи. Працювали з перебоями два заводи. феросплавний і вагон-завод. Останні поставляє продукцію виключно на Росію. От тому й такий менталітет у людей".

 

Про ті компромати, які підняла активістка Таїса Гайда на Олександра Селіверстова, можна прочитати тут
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    очередное доказательство того , насколько сильна Путинская многоходовка ! Эти путинрастские персоны засветились неспроста , явно нет никакой ошибки или сбоя - ещё один ход товарищей чекистов .
  • Петя Пупкин

    МОРДА  ДО ВОЙНЫ БЫЛА В ДВА РАЗА МЕНЬШЕ...НА СКИТАЮЩЕГОСЯ И ГОЛОДНОГО ОН НЕ ПОХОЖ ! МУСОР -ЭТО НЕ ПРОФЕССИЯ , ЭТО СУЩНОСТЬ ИНДИВИДУУМА ПРИСПОСАБЛИВАТЬСЯ ЦИНИЧНО ВЕЗДЕ И ТВОРИТЬ СВОИ ЧЕРНЫЕ ДЕЛА...
  • Дарья

    Одним словом, загнали його в глухий кут, нехай би собі там працював в Стаханові, а так Шевцов його витягнув, і туди уже не повернеться і тут йому спокійно жити та працювати не дадуть. Якщо й залишиться то підтримки від Шевцова уже не буде, тяжко йому прийдеться. Не думаю, що він затримається на цій посаді довго, виживуть його швидко.

    Анатолий Николюк reply Дарья

    Он не перешел на сторону Лугандонии! Что, ему  в Украине места нет? Он гражданин Украины и имеет право работать в любой точке Украины!!!!!!!!!
  • Вячеслав

    Нормально мужик поступил, по мужски, и по закону.

    Анонім reply Вячеслав

    ментовский троль!!!

    Анатолий Николюк reply Анонім

    ментов уже нет...есть полиция. менты остались в Лугандонии и твоем восполенном мозгу!!!!! Лицо открой, если такой правильный!!!!!

    Вячеслав reply Анонім

    Я не ментовский троль - я обыкновенный житель Винницы.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up