Оксамитовий сезон на Кіпрі: десять днів за 500 євро у чотирьох «зірках»

Оксамитовий сезон на Кіпрі: десять днів за 500 євро у чотирьох «зірках»
Навіть у ці дні на Кіпрі градусники показують високу температуру. У середині жовтня на пляжі Пантаху у містечку Айя-Напа не бракувало відпочивальників
  • Оксамитовий сезон на Кіпрі припадає на жовтень
  • Нині на острові +27-25 градусів. Температура води майже така само – після літньої спеки море залишається теплим упродовж всього жовтня
  • Кіпріоти кажуть, що в них 360 сонячних днів
  • А що нині з цінами  на райському острові?

- Хочеш побувати у місті, яке не спить, їдь в Айя-Напу, - порадив дипломат наш земляк Борис Гуменюк, який до вересня нинішнього року працював послом України на Кіпрі. – У жовтні містечко не таке велелюдне, як влітку, бо студенти роз’їжджаються на навчання, але все одно вночі життя не перестає вирувати.

Для спокійного відпочинку співрозмовник порадив місто Протарас. До нього від Айя-Напи менше десяти кілометрів. Там багато готелів для відпочинку з дітьми. Для малечі обладнано спеціальні басейни, ігрові майданчики, дітей зацікавлюють заходами аніматори. Батьки мають можливість замовляти на кухні страви, які смакують дитині.

У Лімасолі традиційно відпочиває багато росіян. До речі, там їх і на постійному місці проживання найбільше на острові. Пафос перенасичений туристами. Вони приїздять побачити місце, де з морської піни, за давніми переказами, вийшла Афродіта.

Відео дня

Ми, троє дорослих - двоє батьків і дитина - зупинили вибір на Айя-Напі. Не тому, щоб зануритися у нічне життя міста, яке не спить. У місті, що на південному сході Кіпру, синоптики обіцяли найвищу температуру на час нашого відпочинку. І - жодного дощу. Їхні прогнози справдилися. Упродовж десяти днів у другій половині жовтня повітря прогрівалося вдень до плюс 30, інколи і вище. У «найхолоніші» дні було 27-28 градусів. Дощ пройшов один-єдиний раз. І то короткочасний. Щоправда, рясний.

Вода у морі – плюс 27

У невеликій Айя-Напі 129 готелів. Кафе і ресторанів ще більше. Тут купа розважальних закладів. Двері більшості з них відчинені до самого ранку. Так само працюють магазини, не кажучи вже про заклади харчування. Співрозмовник радив обов’язково взяти цей факт до уваги при виборі готелю. Бажано, щоб він не знаходився на центральних вулицях, принаймні, вікна не виходили на проїжджу частину. У жовтні у містечку відбулися декілька фестивалів. Їх учасники відтворили давні народні традиції і звичаї. І все це теж відбувалося у пізній час з шумом музичних інструментів, безкінечним гупанням барабанів.

Найбільша принада в Айя-Напі, як і на всьому острові, звичайно, море. Воно тут тепле і надзвичайно чисте. Для Кіпру це звичне явище. Особисто переконався в цьому. У деякі дні з води не хотілося виходити – плюс 27 такою значилася температура моря. І це, нагадую, у жовтні.

Відпочивали на пляжі, який має назву Пантаху. Піщаний берег і таке само піщане дно. Пляж розділений, умовно, на дві частини.

Одна з них знаходиться під пальмами на зеленій галявині. Поруч – бар, ресторан. Відпочиваючих багато, але місця для всіх вистачає. Зона відпочинку розтягнулася уздовж берега від невеликого порту на відстань у декілька кілометрів. Купатися зручно і дітям, і дорослим. Море мілке на відстані від берега  приблизно на 20 метрів. Далі починається більша глибина. Втім, вода чиста від самого берега.

Знайомі рекомендували ще один пляж в Айя-Напі. Він має назву Макронісос. Щоправда, на ньому не довелося бути. Він знаходиться далеко від нашого готелю. Один день провели на ще одному знаному у місті пляжі – Ніссі-Біч. Однак на ньому не дуже сподобалося. Берег так само піщаний. Пісок чистий. Але у деяких місцях заходити у воду треба через каміння. Море зовсім мілке. Глибину шукають  ліворуч або праворуч від центральної частини пляжу. Відпочиваючих значно більше, ніж на пляжі Пантаху.

Вибір страв: від десяти і більше

З жовтня туроператори знижують ціни на путівки. 10 днів перебування у 4-зірковому готелі Melpo Antia в Айя-Напі обійшлося у 500 євро на одну людину. Пакет включає переліт літаком з Борисполя до аеропорту у місті Ларнака, трансфер до готелю в Айя-Напі, а це 45 кілометрів дороги, а також дворазове харчування – сніданок і вечеря. До речі, номер на дві кімнати з балконом. В одній з яких кухня, холодильник, електрочайник, набір посуду і ліжко.

Готель Melpo Antiaзнаходиться у центральній частині міста. До згаданого пляжу Пантаху – десять хвилин пішки. У місті звично бачити людей у купальниках. Всі пляжі на Кіпрі муніципальні. За вхід на них плати не беруть. Платними є лежаки і зонтики. Втім, брати їх можна за бажанням.

Поруч з пляжем - порт. Він зовсім невеликий. Швартуються туристичні плавзасоби – від корабля піратів до прогулянкових суден різних розмірів. Порт відгороджений  кам’яною грядою. Вона віддділяє швартування суден від пляжу.

Про харчування. Страви смачні і різноманітні. Щоразу їх було понад десять. На вибір. Сніданок в готелі з 7.30 до 10 ранку. Вечеря до 22-ї. Якщо снідаєш о десятій, бувало, їсти не хотілося до вечора.

Що почім?

В обід брали у магазинах молочні продукти. Ціни у магазинах різняться. Найдешевшим поруч з нашим готелем був  Universul. Наприклад, упаковка води з шести 1,5-літрових пляшок коштувала 1,8 євро. Тоді як у сусідньому за одну пляшку треба було віддати 0.8 євроцентів. Загалом продукти дорожчі, ніж у нас. Буханець хліба обійдеться приблизно у 30 гривень. За диню заплатили 3,6 євро. Півлітра йогурту - майже сім євро. Вартість проїзду у міському автобусі – 1,5 євро, у таксі  (по місту) – 2 євро з людини. Однак за таксі з Айя-Напи до аеропорту у Ларнаці (відстань 45 км) просять 50 євро. Проживання в готелі обходиться теж дорого. Тому однозначно дешевше скористатися туристичним пакетом.

Зверніть увагу

До 30% можна зекономити на придбанні путівок на відпочинок на Кіпрі під час раннього бронювання. Уже в грудні-січні починають бронювати тури на літньо-осінні місяці. Умови такі: 50% сплачуєш під час бронювання, решту суми – за тиждень до поїздки на відпочинок.

Wi-Fi є у всіх готелях, а також у барах, чи ресторанах на пляжах. У деяких місцях пароль значиться на чеках на придбання лежаків чи парасольок, в інших – його надають тоді, коли зробиш якусь з покупок.

Назви готелів на першій лінії або зовсім поруч з берегом у районі пляжу Пантаху – Nelia Beach, Okeanius, Atlantica, Sancta Napa, Corfu, Nestor hotel.

Електричні розетки на Кіпрі не пристосовані до європейських адаптерів. Не варто брати їх з собою. Все одно доведеться купувати (трохи більше одного євро), або просити в на ресепшені в гот елі (треба буде залишити два євро за один адаптер). Однак навіть у такому випадку треба пам’ятати, що у кожній розетці вгорі є невелика кнопка вимикача. Не увімкнувши її, електроприлад працювати не буде., навіть якщо ви вставите вилку в розетку.

На Кіпрі лівосторонній рух. Кермо в автомобілях з правого боку. Популярною є оренда автомобілів. Таксі переважно автомобілі марки «Мерседес» і більшість з них – 3-дверні.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up