Обіцянки на 300%: чи отримали вінницькі медики «ковідні» надбавки

Обіцянки на 300%: чи отримали вінницькі медики «ковідні» надбавки
Медики вимагали гідну зарплату за те, що лікують від коронавірусу / Скріншот з відео на youtube-каналі Олексія Бойка
  • На початку тижня в місті протестували медики районної лікарні. Люди обурені тим, що не отримали обіцяні 300% надбавки.
  • Скандал вийшов на всеукраїнський рівень, місцева та державна влада обмінялися докорами про «погану роботу», а Зеленський пригрозив звільнити голову ОДА.
  • Розказуємо хронологію цього конфлікту та чим він закінчився.

Ще наприкінці березня медикам пообіцяли заплатити 300% окладу за роботу з пацієнтами, хворими на COVID-19. Але на практиці виявилося, що зробити це непросто: спершу було незрозуміло, хто має платити — місцеві бюджети чи держава. А тепер, коли гроші передали на ОДА, виникла плутанина, як і кому їх нараховувати.

Медикам Вінницької ЦРЛ увірвався терпець: на початку тижня вони вийшли на протест, вимагаючи обіцяні 300% надбавки. Переказуємо хронологію скандалу з «ковідними» виплатами і чим він закінчився.

4 травня. Страйк лікарів

Вінницька райлікарня вийшла на страйк, де молодший медперсонал вимагав роз’яснень, чому вони залишилися без надбавок.

Відео дня

«Спершу надбавки мали додати до зарплати, потім сказали — за чергування, а тепер — за кількість «ковідних» годин. У мене за 26 відпрацьованих годин вийшло 1600 гривень, з оподаткуванням залишилася така ж зарплата, як і в минулому місяці. Це при тому, що в березні дали премію 2500 гривень», — говорила медсестра Ольга Середюк у коментарі «Радіо Свобода».

Мітинг вдалося заспокоїти, чиновники пообіцяли розібратися з виплатами вже до кінця тижня. Після акції на сайті Вінницької облради публікували роз’яснення від голови бюджетної комісії Геннадія Мазура. У ньому він зазначив, що медиками маніпулюють з екранів телевізорів, розказуючи про неправдивий розмір надбавок.

— Мене дивує сьогодні позиція Кабінету Міністрів та Міністра охорони здоров’я України, які з екранів телевізорів озвучують, що виплата зарплати має бути в розмірі тримісячної заробітної плати. В наказі МОЗ передбачена доплата в розмірі трьох посадових окладів (тарифних ставок), і то за березень. Тим більше, що змін у цей наказ немає, — пояснює Мазур.

5 травня. Перевірка виплат

На наступний день після протесту медиків з перевіркою приїхали заступниця голови ОДА Наталія Заболотна та нардеп від «Слуги народу» Ірина Борзова. У результаті Заболотна зазначила, що виплати нарахували правильно. А малий розмір надбавок за березень пов’язаний з тим, що райлікарня прийняла першого хворого на COVID-19 лише 27 березня, додала нардеп Ірина Борзова.

«За квітень місяць медперсонал надбавок ще не отримував. Постановою Кабміну від 25 березня була виділена Вінницькій області субвенція на медицину в сумі майже 110 мільйонів гривень. Гроші надійшли. На Вінницьку ЦРЛ для нарахування доплати медикам передбачили 943,7 тисяч гривень й 29 квітня гроші були направлені до Вінницької районної ради», — зазначила у своєму фейсбуку народний депутат.

Борзова підсумувала, що «чим швидше буде прийнято рішення райрадою, тим швидше кошти отримає лікарня».

6 травня. Реакція від президента України

Скандал з райлікарнею у Вінниці вийшов на всеукраїнський рівень. Адже разом з вінничанами страйкували медики з Тернополя, Івано-Франківська, Харкова, Білої Церкви та з інших міст. 

Тому президент України Володимир Зеленський в своєму зверненні пригрозив, що за борги перед медиками голови ОДА можуть бути позбавлені зарплат або навіть звільнені з посад. На сайті президента повідомили, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов уже провів селекторну нараду для з’ясування причин невиплат.

«Здебільшого місцева влада рахувала доплати не від окладу, а від відпрацьованого часу, використовуючи не постанову Кабміну, а рішення Мінсоцполітики від 2003 року. Тому, навіть маючи гроші для виплат, регіональна влада не змогла здійснити необхідні доплати лікарям, котрі працюють з хворими на COVID-19», — йдеться в повідомленні.

І насамкінець вказано термін для проведення «ковідних» надбавок — до п’ятниці, 8 травня. До того ж, МОЗ має отримати звіт щодо кожного лікаря.

7 травня. Тепер все правильно!

На сайті вінницької облради прозвітували, що чиновникам вдалося зробити правильні нарахування надбавок за березень. Голова бюджетної комісії Геннадій Мазур розказав, що за два місяці після початку карантину вони врешті-решт отримали чіткий механізм розрахунку доплат від Кабміну.

— Звертаю увагу, що йдеться вже не про 300% заробітної плати, як говорили раніше урядовці, а про 300% посадового окладу. У зв’язку із попередніми страйками та моїми коментарями уряд все таки почув, що є проблеми в регіонах, і це не проблема в органах місцевого самоврядування, а проблема в механізмі. Після сьогоднішнього засідання комісії медики, які задіяні у боротьбі з COVID-19, отримають обіцяні доплати за березень, — сказав Мазур.

8 травня. Надбавки дали?

Згідно з дашбордом Нацслужби здоров’я України в нашому місті визначили три опорних лікарні, які приймають хворих з COVID-19: це обласна дитяча інфекційна лікарня, вінницька райлікарня та міська клінічна лікарня №1. Чи отримали медики обіцяні надбавки?

Так, у дитячій обласній інфекційній лікарні нам відповіли, що надбавки виплатили всім медикам, які працюють з хворими на коронавірус.

— За березень отримали в повному обсягу. Нараховували не за проведені години, а саме 300% від посадового окладу. Очікуємо надходження за квітень. Які саме нарахування були — сказати не можу, бо цим бухгалтерія займається, — відповіла головний лікар Людмила Бровінська.

У міській клінічній лікарні №1 також відповіли, що надбавки отримали в повному обсягу

— Медпрацівники, які були задіяні для лікування пацієнтів від коронавірусу, отримали доплати у розмірі трьох схемних посадових окладів. За березень ця сума вже повністю погашена. За квітень очікуємо фінансування від Нацслужби здоров’я. Як тільки отримаємо ці гроші, то одразу виплатимо, — сказав головний лікар Костянтин Ліваковський.

У Вінницькій центральній райлікарні зазначили, що зараз вивчають нову постанову як рахувати «ковідні» надбавки.

— При нарахуванні «ковідних» надбавок за березень ми керувалися наказом МОЗ №768 і наказом № 145 Мінсоцполітики, де вказано, що оплата має бути погодинною, відповідно до відпрацьованого часу з пацієнтами, хворими на коронавірус, — роз’яснила головний бухгалтер закладу Людмила Нестерова. — Нині діє постанова Кабміну №331, яка передбачає «ковідну» надбавку в розмірі 300% від посадового окладу. Новий порядок потрібно ще вивчати та консультуватися. Кошти за квітень ще не надійшли на рахунок лікарні. Як тільки ми їх отримаємо — усе буде нараховано відповідно до чинного законодавства.

Зарплату будуть платити і на самоізоляції

Верховна Рада, 7 травня, ухвалила закон, який підвищує соцзахист медиків. Згідно з законом, медичні працівники, які перебувають на самоізоляції через роботу з хворими на COVID-19, мають отримувати 100% заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Також на волонтерських засадах до боротьби з епідемією дозволяють залучати лікарів-інтернів, а також лікарів-спеціалістів, які ще не мають кваліфікаційної категорії зі встановленням обмежень щодо такого залучення.

Вводиться обов'язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях усіх, хто звертається за медичною допомогою з ознаками коронавірусної хвороби. Також обов'язкове тестування стосується контактних з хворими на COVID-19, медичних працівників, які працюють у закладах, де надають медичну допомогу інфікованим коронавірусом. Обов'язково тестуватимуть співробітників Нацполіції та Нацгвардії незалежно від того, чи контактували вони з хворими.

 

Читайте також:

Карантин з 11 травня: транспорт не пустять, але відкриють салони та музеї

«Прийшов час почути голос лікарень»: медик з Вінниччини звернувся до Зеленського

«Язик наперед і кажемо «А»: як наш журналіст шукав у себе коронавірус і робив ПЛР-тест

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ольга Остапчук

    Якщо вже Зеленський в цю справу підключився, то значить все вирішиться і ті гроші заплатять. Наших чиновників на місцях потрібно контролювати.

    Валентин Старенко reply Ольга Остапчук

    контролювати та давати по шапці за такі затримки. Люди ризикують своїм здоров'ям та життям, а ті не поспішають для них гроші перераховувати.
  • Альбіна Борисова

    Написали ніби саме нашого голову ода🤣а насправді у звернені пригрожував там
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up