Новий мурал з Григорієм Сковородою створюють на багатоповерхівці в Центрі

Новий мурал з Григорієм Сковородою створюють на багатоповерхівці в Центрі
  • У Вінниці створюють стінопис з українським філософом Григорієм Сковородою.

Віднедавна вулицю Пушкіна перейменували на Григорія Сковороди. Тепер шестиповерхівку за адресою Сковороди, 21 прикрашає новий мурал. Він ще в процесі створення, але вже на фінішній прямій. На ньому зображений український філософ, поет, педагог Григорій Сковорода. 

Створюють його до 300-річчя філософа коштом благодійних внесків мешканців і друзів міста. Ініціатором створення стінопису стала культурна асоціація «Новий Акрополь». Ми поспілкувалися на місці роботи з вінницьким художником, який його створює, Олександром Нікітюком. 

— Ескіз розробила ілюстраторка Катерина Бонецька. Вона родом із Вінниці, але вже давно проживає в Австралії, — говорить художник. — Перед створенням муралу все погодили з мешканцями будинку. Закінчити я його маю вже найближчим часом. 

Відео дня

За словами Олександра, мурал висотою орієнтовно 15 метрів. 

Як читаємо на сайті культурного центру «Новий Акрополь», Григорій Савич зображений на фоні концентричних сонячних кіл у медитативній позі з гідною поставою, спокійним і натхненним обличчям, із зосередженим поглядом. Над ним летять у небо лелеки. На висоті напис: «Розпошир удаль зір свій» – це перший рядок 22-ої пісні «Саду божественних пісень». 

Як кажуть ініціатори створення, кожний елемент має певний сенс. Поза Сковороди, що зазвичай асоціюється із йогічними практиками, символізує його спосіб життя. 

«Мета муралу — зафіксувати у символічних образах поклик українського філософа до нас: здійсніть своє призначення, адже принести користь суспільству людина здатна лише, коли вона віднайде свій центр і Бога в собі, коли дух зійде на свою твердиню і закріпиться на ній, коли людина відкриє у собі свою сродність із Небом», — йдеться в описі проєкту. 

«Втілюється задум для якого настав час. Є люди які, доклалися до того, щоб у Вінниці заявилася вулиця Сковороди. Наша команда паралельно, не знаючи про заплановане перейменування, з середини літа працювала над ідеєю муралу до 300-Ї річниці з дня народження Григорія Савича. Було багато ще нюансів, які склалися і врешті-решт в міському просторі на наших очах з’являється ще одне  зображення, яке по особливому і змістовно прикрасить наше місто», — говорить одна з координаторок проєкту Юлія Каменщикова.

Читайте також:

Легенда Вінницького планетарію: Марія Левченко вже 55 років проводить лекції

«Були приватним селом»: історія виникнення мікрорайону П'ятничани

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up