Нові правила перетину кордону України: кому заборонений виїзд та що з собою можна брати

Нові правила перетину кордону України: кому заборонений виїзд та що з собою можна брати
  • З'явилася інструкція для біженців про порядок виїзду за кордон. Розповідаємо, як перетинати кордон дітям, які документи потрібні та що можна перевезти.

З України масово виїжджають люди. Усе через війну, яка загрожує їх життю. Якщо ви плануєте нині їхати за кордон, ознайомтеся з інструкцією.

Хто може виїхати за кордон як біженець з України

Пропуск громадян здійснюється виключно через контрольно-пропускні пункті Державної прикордонної служби України. Суворо забороняється перетин кордону поза контрольно-пропускними пунктами.

Повнолітні 

Відео дня

Громадяни України можуть перетнути кордон України на контрольно-пропускних пунктах за наявності

  • біометричного закордонного паспорта громадянина України
  • небіометричного закордонного паспорта громадянина України
  • внутрішнього паспорта України у вигляді книжечки
  • внутрішнього паспорта у вигляді пластикової картки.

В окремих випадках прикордонники погоджують пропуск біженців на підставі фотокопії (ксерокопії) будь-якого з вищенаведених паспортів.

Для жінок, неповнолітніх дітей (тобто дітей до 18 років) і чоловіків від 60 років відсутні будь-які обмеження для перетину кордону.

У зв’язку із введенням військового стану в Україні перетин кордону України чоловікам віком від 18 до 60 років — заборонено.

Але існують виключення.

Дозволяється перетин кордону чоловіками за таких умов:

  • за наявності посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
  • за наяності висновоку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;
  • чоловікам, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • чоловікам, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • чоловікам, на утриманні яких є дитина з інвалідністю;
  • чоловікам, які є усиновителями чи опікунами;
  • чоловікам, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

Неповнолітні

Неповнолітні діти до 16 років перетинають кордон в супроводі одного із батьків за наявності свідоцтва про народження дитини.

За відсутності свідоцтва про народження, необхідно надати документи, що підтверджують наявність родинних зв’язків. Нотаріально посвідчений дозвіл іншого із батьків не потрібен.

Неповнолітні діти до 16 років також можуть перетинати кордон в супроводі інших (окрім батьків) повнолітніх осіб. Бажано мати будь-який документ, що підтверджує наявність родинних зв’язків. Нотаріально посвідчений дозвіл від батьків не потрібен.

Неповнолітні віком від 16 років можуть перетинати кордон за відсутності супроводжуючих осіб за наявності біометричного закордонного паспорта громадянина України чи небіометричного закордонного паспорта громадянина України чи внутрішнього паспорта у вигляді пластикової картки. Дозвіл батьків не потрібен.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування можуть виїхати за кордон із супроводжуючими особами за спрощеною процедурою під час воєнного стану за наявності лише двох документів:

  • паспорт громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта) або документів, що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою;
  • наказ директора закладу (або особи, яка його заміщує), де проживала дитина, про виїзд дітей за межі України.

Які можна/не можна перевозити речі

Конвенція про статус біженців гарантує, що Договірні Держави згідно зі своїми законами та розпорядженнями дозволятимуть біженцям вивіз майна, яке вони привезли з собою на їхні території, до іншої країни, в яку їм було надано право в’їзду для поселення.

Договірні Держави прихильно поставляться до клопотань біженців про дозвіл на вивіз майна, яке необхідне їм для поселення в інших країнах, в які їм надано право в’їзду, де б це майно не знаходилось.

В загальному порядку Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України  від 27 січня 1995 р. N 57 визначають, що посадка  громадян  у  транспортні засоби,  що перетинають державний кордон, а також завантаження (вивантаження) вантажу  та багажу в  пунктах  пропуску проводиться тільки з дозволу уповноважених службових осіб підрозділу охорони державного кордону і  митних  органів,  якщо  це  не  заборонено  іншими контрольними органами і службами.

Громадяни (пасажири) і обслуговуючий персонал транспортних засобів, що перетинають державний кордон, на вимогу уповноважених службових осіб підрозділу охорони державного кордону та інших контрольних органів і служб надають для огляду транспортні засоби, вантажі та інше майно.

Інших специфічних правил чи обмежень на період воєнного стану наразі не передбачено.

Втім, на сьогодні, як і раніше, є чинним перелік товарів, заборонених до вивезення з України:

  • зброя військових зразків всякого роду, боєприпаси до неї та військове спорядження;
  • наркотичні та психотропні речовини;
  • сильнодіючі отруйні, радіоактивні, вибухові речовини;
  • витвори мистецтва, культурні та історичні цінності (картини, скульптури, малюнки, акварелі, різноманітні види гравюр, мініатюри, вироби з фарфору, кришталю, кераміки, дерева, шкіри, коштовного та не коштовного каміння, дорогоцінних та недорогоцінних металів, кістки, предмети народних художніх промислів, гобелени, меблі, художній одяг та взуття, нумізматика, художня зброя, книги, рукописи, платівки, музичні інструменти, поштові марки тощо) та інші предмети, що складають значну художню, історичну, наукову та іншу культурну цінність;
  • анульовані цінні папери;
  • товари, експорт яких здійснюється з порушенням прав інтелектуальної власності;

Чимало українців виїжджають за кордон, декому доводиться турбуватися й про домашніх тварин. Як і куди виїжджати з чотирилапими? Детально розповідали у цьому матеріалі: 

 

Читайте також:

Вінницю обстріляли найціннішими у РФ ракетами, — розповів журналіст Bellingcat

Спів під час тривоги. Віктор Бронюк склав пісню про війну в Україні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up