Нова принада для скелелазів — на березі Дністра проклали маршрут на білих скелях до печер

Нова принада для скелелазів — на березі Дністра проклали маршрут на білих скелях до печер
Павло Бодруг прокалв новий маршрут для скелелазів на березі Дністра
  • Новинку для скелелазів запропонувала ГО «Ямпільщина Туристична».
  • Маршрут проклали у Дністровському каньйоні у селі Оксанівка.
  • Тут незвично білі скелі, в яких залишилися стародавні печери.
  • Піднятися до них допоможе професійний альпініст.

Про туристичну новинку у маленькому наддністрянському селі розповіла 20minut.ua керівниця ГО «Ямпільщина Туристична» Мирослава Марченко.

За її словами, відкриття такого маршруту стало можливим завдяки тому, що у село переїхав жити професійний альпініст.

Храм у скелі

Павло Бодруга тривалий час займався промисловим альпінізмом. Здавна захоплюється справою підкорення висоти.

Відео дня

Чоловік був вражений тим, у якому місці розташоване село з жіночим ім’ям — Оксанівка.

Круті схили Дністра привертають увагу скелями, що мають незвично білий колір.

І це ще не все. У них багато печер. Печери рукотворні. Колись давним-давно у них знаходили прихисток люди. Загалом тут 27 печер. Добратися до них можуть тільки скелелази. Коли їх досліджували науковці Камянець-Подільского університету, їм допомагали скелелази.

—Мало хто знає, що в Оксанівці в одній зі скель є залишки печерного храму, — розповідає Мирослава Марченко. — Про Лядівський скельний монастир, що у сусідньому Могилів-Подільському районі, багато говорять, пишуть, туди проклали маршрут паломники.

У нас теж могло це бути. Потрібні кошти для відновлення храму. Незважаючи на це, все одно показуємо його туристам.На відміну від печер, до храму можна добратися пішки.Схил дуже крутий, тому туристів щоразу попереджають про те, щоб залишалися уважними.

Втім, Оксанівка також набуває популярності серед туристів. Тут уже побували не лише мандрівники з різних областей нашої держави. Приймали зарубіжних гостей.Недавно зустрічали бразильця.

Родзинкою туристичної Оксанівки є те, що місцеві мешканці влаштовують для приїжджих покази народних свят і обрядів. Частують їх стравами, які готують у печі.

У приміщенні місцевого клубу обладнали декілька готельних номерів. Охлчі залишитися мають можливість заночувати.

Торік проклали водний маршрут. Пропонували спуск на човні порічці Мурафа, що є притокою Дністра.

У нинішньому році організували заняття з підняттям на білі скелі.

Навчать азам підніматися на вершини

Павло Бодруг, оселившись в Оксанцівці, поринув у давню стихію скелелазіння.

Спершу сам випробував облюбований маршрут. Відтак став навчати охочих азам цього непростого уміння. Альпініст готовий і надалі навчати скелелазінню. І туристів, і місцевих. Від Оксанівки до Ямполя, як кажуть, рукою подати. Поруч села Біла, Гальжбіївка.

Молодь завжди цікавилася незвичним захопленням. Карабкатися по скалах з допомогою спеціальних пристроїв — це одне з тих захоплень, що приваблює найперше юнаків. Але й дівчата уже спробували себе, одягали спорядження альпініста.

В один із осінніх днів Павло Бодруг демонстрував, як підніматися на скелі. Разом з ним робив це Руслан Беспалько. За їхніми діями внизу спостерігали ті, кому цікаво було подивитися, як долають скелі. Серед них були двоє сміливих дівчат — Діана Шиян і Світлана Созанська. Вони перші з представниць жіночої статі вирішили підкорити білі скелі.

Допоможіть ентузіастам-альпіністам!

Як стверджує Мирослава Марченко, підніматися на кручі Дністра можна і туристичними стежками. Їх проклали активісти організації «Ямпільщина Туристична».

Скелелазіння потребує спеціального спорядження. Туристів необхідно забезпечити спусковими механізмами, «карабінами», засобами захисту, звичайно, спеціальними мотузками, що їх використовують альпіністи.

Якщо знайдуться такі, хто має можливість і виявить бажання допомогти нам у цьому, тобто у наданні такого спорядження, будемо вдячні їм. На знак подяки, радо зустрінемо в Оксанівці. Організуємо екскурсію. Покажемо родзинки, одна з яких памятний знак... мідії. Ними рятувалися у роки Голодомору.

Як добратися до білих скель в Оксаніці?

З Вінниці можна їхати двома шляхами. Один з них через Могилів-Подільський, по так званій сталінській трасі (М-21). До речі, траса на більшому відрізку, відремонтована. Далі прямувати у бік Ямполя. Але до самого міста не доїжджати. Біля села Біла звернути праворуч — Оксанівка буде поруч. Цей шлях зручний для тих, хто захоче побувати ще й у Буші. Село знаходиться на відрізку дороги між Могилевом і Ямполем.

Другий шлях до Оксанівки через Тиврів, Шпиків, Томашпіль, Ямпіль. З Ямполя їхати у бік Могилева.За мостом через річку Мурафу невдовзі буде поворот ліворуч, це дорога на Оксанівку. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up