«Ні табору, ні змагань». На тренера, який відправив дітей до Болгарії, поліція відкрила справу

«Ні табору, ні змагань». На тренера, який відправив дітей до Болгарії, поліція відкрила справу
  • У Вінниці поліція відкрила кримінальне провадження за фактом привласнення коштів, зібраних для організації футбольного дитячого чемпіонату, — юні спортсмени залишились за кордоном просто неба і не могли повернутися додому.

Редакція сайту «20 хвилин» провела власне розслідування резонансної історії про юних вінницьких футболістів, яких кинули в Болгарії. Ми в деталях дізналися, як все було.

— Перший раз ми здавали по сто євро Дмитру Малиновському в березні, то була передплата за літній табір — розповідає мама футболіста Дар'я Горбунова.— Батьків просили кошти здати в певний день, щоб була знижка. Потім ми доплатили решту суми за тиждень до виїзду — загалом за дитину потрібно було здати 210 євро, за батьків — по 240. До того ж перед від'їздом здавали ПЛР тести на стадіоні Палацу дітей дітей та юнацтва, які коштували по 300 гривень, платили також за страховку — по 560 гривень.

В Болгарії вінницьких спортсменів не чекали

Нагадаємо, 97 дітей — вихованців вінницької спортивної школи «Темп», яка базується у Вінницькому міському палацу дітей та юнацтва, 18 червня вирушили до Болгарії на Міжнародний турнір з футболу і на відпочинок в спортивному таборі біля моря (19-29 червня). Організатор подорожі, а по сумісництву тренер ФК «Темп» і завідувач стадіоном в Міському палаці дітей та юнацтва Дмитро Малиновський, зібрав з батьків кошти на фінансування за проїзд, харчування та проживання дітей, однак ці послуги не були оплачені. Як виявилося, в такій ситуації опинилися не лише вінницькі футболісти, біля 300 дітей з батьками з інших областей теж були ошуканими.

Відео дня

«За готель ніхто не проплатив»

Про те, що юних спортсменів і їх батьків кинули, вони зрозуміли ще до прибуття в Болгарію.

— Виїзд автобусом відбувся із запізненням, внаслідок чого ми не встигли на паром,— продовжує мама футболіста.— Дітям довелося ночувати в автобусі. Коли врешті дісталися до місця призначення, виявилося що ми приїхали в готель, а не табір, а на змаганнях наших футболістів ніхто не чекав.

Коли ж вінниччани запитали про спортивний табір, який їм обіцяли,то дізналися, що він перестав функціонувати ще два роки тому.

— В отель дітей теж не хотіли заселяти і годувати, як виявилося, за нього ніхто не проплатив, Коли ми викликали представницю турагенції, яка була посередником між організатором і туристами,— каже Горбунова. — Та заплатила за першу ніч власні кошти. Далі Малиновський обіцяв розібратися. У вівторок в готелі дітей знову не пустили на обід.

Власник готелю повідомив, що ніяких переплат не було. В результаті батькам довелося з власної кишені давати по 15 євро за кожну ніч. З організатором поїздки зустрічалися кілька разів. Він говорив, що його обікрали і на карті має лише 100 євро. Хоча в спортивний табір їхали діти з усієї України, десь 300 чоловік. Окрім футболістів були гімнасти, танцівники — їх теж кинули. Порахуйте, організатору здали кошти в сумі біля 80-90 тисяч євро.

Щоб діти не були розчарованими в ситуації, їм тренери з батьками самі організовували і проводили змагання між командами на орендованих майданчиках, купували кубки, щоб нагородити дітей, виходили з ситуації, як могли. На морі, кажуть батьки, були не часто, бо весь час щось виясняли.

— Коли звернулися до перевізника, який привіз дітей в Болгарію, аби дізнатися, як ми будемо діставатися додому, нам сказали, що з усіма автобусами розрахунку не було — ділиться Дар'я Горбунова.— Ми зателефонували в посольство, консульство, представникам міської влади — ніхто допомагати з доставкою дітей з Болгарії до України не збирався. Дякувати батьку одного з дітей, який з власної кишені заплатив перевізнику і діти наші в суботу цілими і неушкодженими дісталися додому.

Тато, який допоміг вихованцям вінницької спортивної школи «Темп» разом з батьками та тренерами дістатися з Болгарії до Вінниці, виявився Сергій Лужецький, директор AUTO.RIA.СOM.

— Завдячуючи Сергію Лужецькому діти повернулися додому раніше, — говорить тато вихованця спортшколи «Темп» Олег Виноградов.— Організатор поїздки більше не до нас не з'являвся, лише телефоном обіцяв повернути батькам кошти, коли повернеться.


Але батьки сумніваються в порядності Дмитра Малиновського, оскільки він вже перед цим брав предоплату за подорож дітей до Данії, то почалася епідемія — і чоловік, за їх словами, отримане залишив собі.

«Так склались обставини»

— Вчора батьки збиралися біля Палацу дітей та юнацтва, вимагали пояснень в директора Світлани Мусійчук. — розповіла бабуся одного з футболістів. —Та сказала, що взагалі вперше чує про подорож і про скандал. Дивно, адже діти тести здавали на території Палацу, автобуси теж їхали звідти. Як директор може цього не знати? Тим більше всі діти — вихованці спортивної школи, яка базується в Палаці. Вона каже, що про його діяльність нічого не чула. Як таке можливо? В Палаці дітей висять світлини, де діти зі змагань, організованими Малиновським за кордоном, стоять з нагородами, а вона їх вітає.

Журналіст «20 хвилин» телефонувала директору Міського палацу дітей та юнацтва Світлані Мусійчук.

— Ми проводимо внутрішнє розслідування, виясняємо дії тренера ФК «Темп» та завідувача стадіоном Дмитра Малиновського, — розповідає   керівник дитячого закладу. — Я про цю поїздку нічого не знала, бо тести   робилися на стадіоні в п'ятницю ввечері, коли робочий день закінчився. Там, виявляється, крім наших вихованців, були діти не з нашого закладу. Так само, і про виїзд автобусів, що відбувався вночі від Палацу дітей, я не знала. Я тоді знаходилася у відпустці і була не в Вінниці, тому мені нічого не відомо. Дмитро Малиновський теж був у відпустці. Чим він займався у вільний час і на яку організацію ще працював — мені не було відомо.

Сам організатор цієї подорожі, завідувач стадіоном Палацу дітей та юнацтва Дмитро Малиновський каже, що про все розповість після повернення, 6-го липня.

Тренер ФК «Темп» Дмитро Малиновський

— В мене заїзди до 5 липня,— відповів на наші численні питання Малиновський у Фейсбуці.— Я приїду і все поясню. Приїду, тікати не збираюсь. Так склались обставини. Перенесли табір в інший готель, та не домовлялись за поля, хоча я графік дав ще в лютому. Батьки заплатили тільки частково, останній день. Всі автобуси були проплачені, тільки один на половину, його доплатили.

Відкрито кримінальну справу

«Поліція розпочала розслідування за фактом привласнення коштів, які призначалися для організації участі 97 вихованців вінницької спортивної школи у Міжнародному футбольному чемпіонаті в Болгарії. 28 червня слідчим відділом Вінницького районного управління поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 191 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання — до чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого», — про це повідомляє відділ комунікації поліції Вінницької області.

 

Читайте також:

Поїхали на турнір, якого не було. Як 97 вихованців школи «Темп» кинули в Болгарії
Дмитро Маліновський: «Запалюємо «нових зірок» футболу»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Надія Штокало

    Головне , що песика скоренько привезли, літака знайшли  , а  діти....
  • Вячеслав Ковальский

    Тут про податки зграя вирішує, а діти як і їхні батьки по цимбалах.
  • Людмила Ильченко

    Кошмар
  • Анна Хруленко

    Хоть діти вже повернулись!??

    Анна Хруленко reply Анна Хруленко

    Лилия Мельник Шорохова Слава Богу🙏🏻 А того урода тренера, треба наказати 🙃😰

    Лілія Мельник Шорохова reply Анна Хруленко

    Анна Хруленко вже дома

keyboard_arrow_up