Небезпека з Придністров'я. Наскільки велика загроза від невизнаної республіки?

Небезпека з Придністров'я. Наскільки велика загроза від невизнаної республіки?
  • Вінниччина та Одещина межують з невизнаною республікою Придністров'я. Це ділянка Молдови, яку загарбала росія.
  • Уже неодноразово повідомлялося про небезпеку з того боку, але посадовці заспокоюють. Кажуть, що сили у ворога малі.

Напочатку квітня з'явилася інформація про мобілізацію у невизнаній республіці. Тоді заспокоїв голова ОДА Сергій Борзов.

— Про боєздатність їхньої армії є сумніви. Тобто безпосередньої військової небезпеки вона не становить, — сказав Борзов. — Є припущення, що армія невизнаної «ПМР» може бути використана у війні проти України як маневр відволікання. Тому звертаюсь до тих, хто може зайти на нашу територію: самі здавайтесь в полон, шансів вижити — нуль!

Шостого квітня, як повідомляли у Генштабі ЗСУ, ворог намагався покращити тактичне положення на Південнобузькому напрямку.

Відео дня

— Не виключається використання території самопроголошеної придністровської молдавської республіки для підтримки наступальної операції на зазначеному напрямку, — зазначили тоді у ЗСУ. — На аеродромі Тирасполя здійснюється підготовка для прийому російських літаків.

Однак начальник Управління зв'язків з громадськістю Збройних сил України полковник Богдан Сеник повідомив — готові боронитися.

«Українські сили ППО збиватимуть військові та військово-транспортні літаки зс рф над територією України у випадку спроб перекинути їх до Тирасполя», — зазначив Сеник.

Згодом, 20 квітня, Генеральний штаб ЗСУ зазначив, що не виключається залучення підрозділів так званої «придністровсько-молдавської республіки» до диверсій та терактів в Україні.

«Ознак підготовки збройних формувань так званої „придністровсько-молдавської республіки“ до участі у збройній агресії проти України не виявлено, — йшлося у повідомленні. — Водночас, не виключається залучення силових структур зазначеного невизнаного державного утворення до ведення диверсійно-терористичної діяльності на території нашої Держави».

Цього ж дня підняв питання небезпеки з Придністров'я радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.

«Півтори тисячі військ. Це управління нещасної 14-ї армії. Яка десь поруч, стоячи під грибочками охороняє цілодобово склади в Колбасній, — сказав Арестович. — І увага, армія придністров’я — 18 тисяч географічних людей насправді 11, але якщо «позшкрібати», то 6-7 тисяч, які ходять на збори, проводять навчання, відпрацьовують бої в міській місцевості. Тільки техніка зовсім не їздить. Тому що деталі не постачаються вже багато років. А якщо техніка є, то це БТР-ри, або якось там років випуску, старші за мене… Ну і БМП-1 кілька штук. Загалом, реально, це ніщо. Але є така штука – політична воля».

Детальніше у наступному відео 37.50 хвилини:

 

Читайте також:

Як діяти та куди звертатися. У Вінниці розробили «Дорожню карту біженця»

Пам’ятка для батьків. Як допомогти дитині під час війни, щоб вберегти її емоційний стан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (42)
  • Vladimir Derganov

    Якщо почитати коментарі, то виникає питання, а для чого нам військове керівництво???? Розвідка? Не всі звичайно, але коментують експерти. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Ірина Чорна reply Vladimir Derganov

    Це Ви про Арестовича?
  • valentin vilchynskyy

    Знехтувати силами Придністров'я не можна можуть нанести удар з виходом на Одесу .
  • Раїса Швець

    ніц мови, тільки квакіс, у випадку орків - кавкніс.
  • Юрий Бондарук

    якщо хочуть тут здохнути, як собаки, то нехай лізуть)))

keyboard_arrow_up