Не вакцинованим допомогу не дають. Чи підтримає міська влада погорільців з Вінницьких Хуторів?

Не вакцинованим допомогу не дають. Чи підтримає міська влада погорільців з Вінницьких Хуторів?
Дехто з будівельників каже постраждалим: "Заплатите, коли будуть гроші"
  • Дві сім’ї з Вінницьких Хуторів, в яких згорів будинок, не отримали допомогу від міськради, бо не вакциновані.
  • Що кажуть з цього приводу постраждалі і що радять їм у міськраді?

На початку лютого згорів будинок у Вінницьких Хуторах. У ньому проживало дві сім’ї Кучеруків: два брати з дружинами і дітьми, у кожній сім’ї по троє малолітніх дітей, найменшенькому хлопчику тільки 2,5 років. Постраждалі сподівалися на допомогу від міської вади, але не отримали її. Чому?

—Матеріальна допомога надається жителям Вінницької міської територіальної громади за наявності довідки від сімейного лікаря чи сертифіката про проходження повного курсу вакцинації від COVID-19, вакцинами, дозволеними для використання на території України Міністерством охорони здоров’я, або ж довідки від сімейного лікаря щодо протипоказань до вакцинації.

Так записано у рішенні міськради про порядок надання матеріальної допомоги (№801 від 28.01.2022).

Відео дня

Люди, які нам допомагають, не ставлять умов

Кучеруки не вакциновані. Депутат міськради Дмитро Науменко, який побував у них одразу після пожежі, підказав, які документи необхідно подати до міськради. Серед них значиться довідка від сімейного лікаря про вакцинацію. Кучеруки не вакциновані, тому такої довідки у них нема. Отож, і документів не стали подавати.

—Вакцинація справа добровільна, — говорить з цього приводу Альбіна Кучерук. — Якщо її пов’язувати з нашою бідою, тоді у мене слів нема. Коли нам люди надають допомогу, вони не сталять ніяких умов, просто допомагають і все. Бо хочуть підтримати нас, наших малих дітей.

Співрозмовниця має невеликий бізнес. Каже, кожен місяць сплачує податки до бюджету міста. «Був заробіток, чи не було, а податки заплати, — ділиться думками пані Альбіна. — А тут нам ставлять умову: спочатку вакцинуйтеся, а потім допоможемо».

Що кажуть у міськраді?

—Є таке рішення міськради, допомогу надають вакцинованим, і я його зобов’язана виконувати, — розповіла журналісту директор департаменту соціального захисту міськради Валентина Войткова. — З іншого боку я розумію, що у людей біда і вони потребують допомоги, що у них шестеро малих дітей.

Посадовець порадила Кучерукам, щоб документи на допомогу подав хтось з їхніх родичів, які вже вакциновані.

—Зробити це можуть навіть їхні сусіди, які звернуться із заявою про те, що просять підтримати постраждалих, — продовжує директор департаменту. — Звернення має надійти від вакцинованого мешканця громади.

Зрештою, постраждалі можуть і від себе подати документи. Питання про допомогу вирішує комісія. Можливо, візьмуть до уваги ті обставини, що у них шестеро малих дітей, і в порядку винятку проголосують за те, щоб підтримати. Спершу потрібно подати документи.

Журналіст передав Кучерукам розмову з директором департаменту.

—Документи у нас всі готові, крім довідки про щеплення, — каже пані Альбіна. — Є довідка від пожежників, про склад сім’ї, всі ті, які нам говорив підготувати депутат Науменко. Скористаємося порадою директорки департаменту і будемо подавати. У нас є родичі вакциновані. Звернемося до них…

Заплатите, коли будуть гроші

Запитав співрозмовницю, на якому етапі нині роботи. Каже,  будинок відновлюють заново. Як і раніше, найбільш активно допомагають віряни релігійної громади церкви «п’ятидесятників».

Бували дні, коли одночасно працювало приблизно 40 людей. Більшість допомагає безкорисливо, коштів за роботу не просять.

—Тепер більше потрібна допомога спеціалістів, — каже пані Альбіна. — Їм потрібно заплатити за роботу. Дехто з будівельників каже, що готовий почекати з розрахунком, бо розуміє, що у цей момент у нас скрутно з грішми. Ми дуже вдячні кожному, хто підтримував і продовжує це робити, — каже пані Альбіна. —  І тим, хто допомагав розгрібати звалище після пожежі, і тим, хто нині приходить працювати, і жіночкам, які готують їсти, щоб люди могли пообідати. Велика подяка людям за кожну гривну, переказану на наш рахунок.

На запитання, чи продовжують тепер надходити кошти, жінка замовкає.  «У перші дні після біди незнайомі люди активно відгукнулися і переказували гроші, нині вже цього нема. Але все одно чужі люди підтримали. І це ми дуже цінуємо, всім подяка від нас і від наших діток».

Повідомляємо номер банківської картки для допомоги постраждалим під час пожежі: 5168745115835610 Альбіна Кучерук.

Читайте також:

«Він хотів вистрелити, але я встиг першим...» 26 учнів з однієї зі шкіл Вінниччини воювали в Афганістані

Хочуть збудувати 61 котедж на межі Вінниці з Агрономічним. Триває обговорення проекту

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Larysa Kyselova

    Якщо люди самоорганізовуються і допомагають одне одному, навіщо тоді утримувати таких дармоїдів, що приймають такі рішення ? Дискримінація по вакцинному стасусу... З таким відношенням до громадян скоро нічого людського не залишиться... Ушльопки!
  • Zoja Lomakova

    Как вам не стыдно мерия причём тут  вакцинация она добровольная не нав
  • Марина Кузьмич

    Дибілізм сильнішає.

    Жах...
  • Janeez Filiniya

    Повна деградація…

keyboard_arrow_up