«Не той курган…». У Тиврові знайшли ще одну пам’ятку археології

«Не той курган…». У Тиврові знайшли ще одну пам’ятку археології
Пагорб, порослий деревами і кущами, розміром 35х11 м у полі є, але в документах землевпорядників не значиться, а це - курган...
  • Курган посеред поля, що не значиться в документах, привернув увагу активістів.
  • Це нововиявлений курган — кажуть у відділ охорони пам’яток культури й археології.
  • Чому об’єкт не значиться у документах землевпорядників? Запитання до Вінницького інституту землеустрою.

П’ятдесят тисяч переглядів протягом однієї доби і триста поширень — такий результат опублікованого відеоматеріалу про «чорного» фермера, який руйнує курган «Козацька могила», що біля Тиврова. Запис вміщено на Фейсбук-сторінці  «Хранителі курганів». Це Всеукраїнський рух волонтерів за захист, збереження та відновлення курганів. Знімали відео безпосередньо на «Козацькій могилі».

Активісти стверджують, що у нього є охоронний номер 81. З’ясувалося, що пам’ятка археології під таким номером знаходиться в іншому місці. Про я кий тоді курган говорять активісти? Адже на місцевості справді видно насип посеред поля…

«Їдете до Нечая, а козацьку могилу минаєте»

Якщо їхати з Тиврова на Рахни, проминути озеро і піднятися на гору, то одразу поруч з дорогою буде поле. Нині там росте кукурудза. Так пояснює журналісту місце кургану голова Тиврівської  ГО  «Тиверці» Ольга Пастух. За її словами, з дороги видно посеред поля невеликий острівець, порослий  деревами та кущами, серед яких багато колючої шипшини. Це і є курган «Козацька могила». Точніше, його залишки, бо його площа зменшується. Так пояснюють активісти ГО  «Тиверці».

Відео дня

Нині на цьому місці майорить Державний прапор. «Сподіваємося, ні в кого не підніметься рука знищити символ нашої держави», — написала Ольга Пастух у Фейсбуці,

—Їдете до Нечая, а курган за Тивровим минаєте, а там теж лежать козаки, — такі слова пані Ольга почула від одного з місцевих старожилів.

Йдеться про могилу Данила Нечая. Він же уточнив, що колись біля кургану був напис, стояла статуя. Де поділися, ніхто не знає. Ці слова ще більше додали бажання учасникам організації зберегти  курган від подальшого руйнування.  

Під час розмови з керівницею ГО «Тиверці» Ольгою Пастух вона мала копію документа на курган «Козацька могила».

Це  «Охоронний договір», укладений у 2012 році між Тииврівським районним відділом культури і Тиврівською селищною радою. Документ підписали тодішній селищний голова Валентин Лісовий і керівниця відділу культури Людмила Захарчук. Як зазначено у договорі, відділ культури виступає органом охорони кургану, а селищна рада його власником, користувачем. Рада бере на себе зобов’язання  охороняти і зберігати пам’ятку археології місцевого значення . Її статус визначено ще у 1992 році і надано №148 у переліку пам’яток археології. Курган має охоронний №81.

Якщо власник не виконуватиме умов договору , то орган охорони має накладати на нього штрафні санкції.

Контроль за виконанням документа здійснює обласна структура —

 Відділ охорони пам’яток археології обласного управління культури. Термін дії договору закінчився у 2017 році. Чи продовжили дію документа, волонтери ГО «Тиверці» не мають такої інформації.

У договорі є ще одна інформація, на яку слід звернути увагу. Йдеться про місце розташування кургану. Сказано, що він знаходиться за шість кілометрів на північ від Тиврова.

Не порозумілися волонтери з підприємцем

Поле, де знаходиться курган «Козацька могила», обробляє ТОВ «Агро-Еталон». Як пояснила Ольга Пастух, їхній організації не вдалося знайти спільну мову з керівництвом  сільськогосподарського підприємства, зокрема, його генеральним директором Василем Чернієм.

—Наше звернення до «Агро-Еталону» має просту мету — зберегти пам’ятку археології, визначити і встановити її межі, огородити місце, надати доступ, щоб можна було добратися до кургану і вшановувати пам'ять тих людей, які поховані у цьому місці, — розповідає Ольга Пастух. — Нині через кукурудзу туди не доберешся. Що в цьому не так? Замість того, щоб спільними зусиллями зберегти історичну пам'ять на цьому острівці, підприємці вважають, що ми діємо неадекватно, це їхні слова. Мали б підтримати ініціативу молоді, але на ділі цього не відбувається. Треба також встановити, хто нині є власником кургану…

—«Тиверці» безпідставно звинувачують наше підприємство і його керівника, — каже юрист ТОВ «Агро-Еталон», яка назвала себе Вікторія Миколаївна. — У документах не зазначено, що на цій ділянці є курган. Ні в земельному кадастрі, ні в державному акті нічого про це не сказано. Не йдеться про обмеження цієї території. Ніде не записано, що це об’єкт археології чи культурної спадщини. Але насправді посередині поля є острівець, зарослий деревами і кущами. Під час виконання польових робіт його обминають трактори чи комбайни. Там фізично нема можливості орати, бо, повторюю, ростуть кущі і дерева.

За словами пані Вікторії, їхнє Товариство звернулося з листом до голови облдержадміністрації з проханням роз’яснити, чи має об’єкт режим спеціальної оохорони, як пам’ятка археології, чи культурної спадщини.

—Наще Товариство орендує згадану ділянку ще з 2006 року, — продовжує юрист пані Вікторія. — Скільки вже часу минуло, а дерева й кущі на цьому полі залишаються. Якби мали  знищити, то вже викорчували б і засівали й збирали урожай так само, як на іншій площі. Але острівець залишається, його обминають трактори й комбайни.

Робота для археологів

—Це не той курган, про який говорять активісти організації «Тиверці», — розпоів керівник відділу охорони пам’яток археології і культури Михайло Потупчик. — Курган «Козацька могила» під охоронним №81 знаходиться за шість кілометрів на північ від Тиврова. Насип на полі ТОВ «Агро-Еталон» розташований за два з половиною кілометри від Тиврова, але вже на південь, тобто в діаметрально протилежному напрямку. Хоча це теж курган. І видно, як кажуть, неозброєним оком. Я особисто виїжджав на місце і переконався в цьому. По факту там дійсно є курган.

Михайло Потупчик висловив подяку за небайдужість організації «Тиверці». Завдяки їм у «Переліку щойно виявлених пам’яток археології» з’явиться ще один запис.

—Попросимо археологів, щоб дослідили курган, підготували відповідні документи і тоді внесемо його у «Перелік щойно виявлених пам’яток археології», — каже Михайло Потупчик.

Співрозмовник додав, що він також спілкувався з представниками ТОВ «Агро-Еталон». Стверджує, що вони готові огородити об’єкт після отримання відповідних документів, що на орендованому полі знаходиться паям ятка археології.

Запитання до Інституту землеустрою

Земельну ділянку біля Тиврова (2,5 км на південь), на якій знаходиться курган, ТОВ «Еталон-Агро» орендує з 2006 року. Так стверджу юристка підприємства пані Вікторія. За її словами, насип, зарослий деревами і кущами, це частина паю. До 2012 року пай належав одному із спадкодавців. Товариство мало з ним договір оренди. У 2012-му знайшовся спадкоємець. Відтоді у нього орендують пайову землю.

За словами співрозмовниці, спадкоємець виготовив новий Державний акт на земельну ділянку. Однак у ньому нічого не сказано про знаходження на ділянці кургану. Не йдеться про які-небудь обмеження у її використанні. Не було їх і в документах, які раніше надавав спадкодавець для укладення договору оренди.

—Коли видавався Державний акт на володіння земельною ділянкою і на ній є курган, мали би бути вказані обмеження, але їх нема, — стверджує юристка пані Вікторія.

Якщо в Державному акті на земельну ділянку (пай) не значаться обмеження, чи означає це, що названа частина паю — насип, зарослий кущами і деревами — може бути розорана і використовуватися як сільськогосподарські угіддя? Якщо ні, то чому?

Ці запитання адресуємо директор ДП «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Ярославу Ярославському. Просимо вважати їх офіційним запитом редакції.  

Читайте також:

Краєзнавці Вінниці презентували книгу, яку варто прочитати кожному. Чому?

Моргунов, Рубель і Сметана. Хто з вакцинованих отримає подарунки від міськради?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Інна Суверток

    Було б чудово, якби кабінетні чиновники краще орієнтувались на місцевості і чітко знали де яка історична пам'ятка , яку , доречі, згідно чинного законодавства, саме вони мають охороняти , знаходиться .
  • Ольга Пастух

    цікава думка, але не згодна, щодо напрямку місцезнаходження кургану, лише дописана рукою думка, без офіційного підтвердження. Це не нова пам'ятка, а забута усіма владними сторонами, які мають відповідати за такий критичний стан, а не вітати з новим відкриттям. Аналогічно можна усі пам'ятки знову відкрити.
  • Ols Kat

    Да что ж за день такой сегодня

keyboard_arrow_up