«Неспокійно від думки: люди воюють, а ти сидиш». Абітурієнти військових вузів хочуть вчитися і на війну

«Неспокійно від думки: люди воюють, а ти сидиш». Абітурієнти військових вузів хочуть вчитися і на війну
На фото Емілія — майбутня розвідниця або оператор БПЛА
  • Вони обрали військові професії. Дівчата і хлопці, більшості яких ще немає 18-ти. 
  • Але є очі, які горять, і бажання знати все про військову стратегію, про військову техніку і військові технології, про спайдери, про бойові модулі, про безпілотники.

— Я хочу пітолом БПЛА обо розвідником стати, та не знаю, як там по здоров’ю буде, — каже Еля і додає, що Ема теж такої думки. — Правда?

— Так, — сміється Ема.

— І батьки тільки за, хоч і не мають до військової справи жодного відношення. Тим не менш, самі і подали ідею стосовно вступу до військового вузу, — кажуть дівчата. — Мама сама колись хотіла бути військовою, але вже не пам’ятаємо, чому вона не пройшла, хоча бабуся розповідала.

Відео дня

Ема та Еля — вінничанки. А якщо офіційно, то Емілія та Елеонора. Вони близнючки і їм нещодавно виповнилось 18 років. Дівчата навчаються на третьому курсі училища №4 і планують цього року вступати до Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Кожедуба (ХНУПС).

І вони разом з іншими дівчатами та хлопцями, майбутніми студентами військових навчальних закладів, прийшли до вінницької ІТ-Академії познайомитись між собою, послухати цікаві новинки про військові технології, самостійно спробувати свої сили на симуляторах та зібрати дрон.

— І ви плануєте, якщо по закінченню навчання буде тривати війна, йти воювати? — запитую дівчат та й інших абітурієнтів.

І всі кивають, наче на щось таке очевидне, а дівчата:

— Звісно, а чого ні? — здивовано відповідає Ема, і Еля знову її підтримує, каже, що військова служба їх не лякає.

— Мені навпаки якось неспокійно від думки: там люди воюють, а ти тут сидиш, — каже Ема. — Хочеться щось вагоме робити. Хоча Еля за мене дуже хвилюється.

— Ну ще заблукає десь там без мене, в лісах, — сміється сестра.

Познайомитись і згуртуватись

Послухати про нові військові технології (поки що лише з відеороликів) і побачити на власні очі, як сьогодні роблять різноманітні дрони, запропонували абітурієнтам не просто так.

— Більшість з них все ж таки хоче вступати на льотний факультет Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Кожедуба (ХНУПС), який частково переїхав до Вінниці, — каже рекрутер.

У цьому вузі, на льотному факультеті, де сподіваються навчатися більшість присутніх хлопців і дівчат, є така спеціальність: пілоти БПЛА. Тож рекрутери запропонували їм пройти ознайомчий курс в ІТ-Академії. Щоб вони побачили, і змогли згодом порівняти, як подається програма для цивільних, на чому тут тренують, літають.

— Дивлячись на цих дітей просто переповнюють емоції і гордість, — говорить Юрій Зелений. — В такий важкий час, коли країна в стані тривалої війни, знаходяться маленькі сміливці, вони обрали такі професії, в них очі горять, це певний сигнал і додаткова мотивація братам і сестрам, які зараз боронять нашу країну — що є за ними ті, хто готовий прийняти прапор перемоги і стати на захист держави. Надія в нас є.

За словами військового рекрутера, ці діти вже виявили бажання навчатися у військових навчальних закладах. А для того, хто ще думає, існує певна процедура.

— Щоб вступити до військового навчального закладу необхідно пройти через ТЦК, — говорить Юрій Зелений. — Абітурієнти проходять військово-лікарську комісію, на них формується особова справа, і наші інструктори-рекрутери направляють ці особові справи до навчальних закладів. До речі, можна подавати документи відразу в декілька закладів і паралельно ще вступати в цивільні вузи.

Щоб кожен вмів

Вінницька ІТ-Академія, окрім донатів, пайків та іншої допомоги на фронт, вже більше року займається всім, що пов’язане з дронами.

— По-перше, це те, що необхідне нашим військовим, по-друге, ми маємо експертизу навчання, тому з літа навчаємо цивільних і військових управлінню, конструюванню, паянню, налаштуванню дронів…, — розповідає керівник ІТ-Академії Роман Мельник. — Наша ініціатива — максимально показати, що військо — це не окопи, а високотехнологічні речі.

Окрім абітурієнтів військових навчальних закладів, спеціалісти ІТ-Академії проводять подібні пізнавальні заходи по різних школах області для школярів випускних класів.

— Також до нас на безкоштовне навчання приїжджають представники навчальних закладів зі всієї України. Для того, щоб отримати тут знання і створити подібні навчальні класи вже потім у себе, — каже Роман Мельник.

 

Читайте також:

Його ім’я носить 59-та мотопіхотна бригада. Цікаві факти про генерала Якова Гандзюка

За донат виграв 100 тисяч. Щасливчик з Вінниці витратить кошти на лазню для захисників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up