Не лише розклад транспорту і час: на розумних зупинках тепер показують відео про Вінницю

Не лише розклад транспорту і час: на розумних зупинках тепер показують відео про Вінницю
  • На півсотні зупинок громадського транспорту почали показувати відео про Вінницю, а також соціальну рекламу. Що саме там показують і що про це думають містяни?

Наприкінці минулого року у Вінниці почали встановлювати розумні зупинки — табло, що на ньому можна подивитися, коли точно і який саме транспорт прибуде найближчим часом до місця, де ви знаходитесь. На сьогодні у різних мікрорайонах міста таких зупинок налічується 50. Наступного року мають встановити ще 20. 

Окрім розкладу транспорту нещодавно на зупинках почали показувати й відео. Вони тривають по кілька хвилин, потім повторюються. У них можна побачити, як нашим містом прогулюються хлопець із дівчиною. Пара відвідує кафе, популярні площі, музеї, міні-Вінницю і гуляють центральними вулицями. Також у відео показують вінницькі трамваї, Вежу, будівлю ОДА та колишнього готелю «Савой». Усе це демонструється без звуку. 

Крім того, на зупинках показують й соціальну рекламу. Наразі там два відео. Одне про чисте повітря з цікавими фактами про кисень. Друге про тютюновий дим. У ньому, зокрема, йдеться про те, що в Україні заборонено палити біля зупинок громадського транспорту. Втім, це мало кого зупиняє. 

Відео дня

Ми побували на трьох розумних зупинках і подивилися, як вінничани реагують на появу відео. Виявилося, що більшість не звертають на нього ніякої уваги. Люди підходять на кілька секунд, аби подивитися, коли буде їх транспорт, а потім йдуть ближче до місця його зупинки. 

Одним із тих, хто дивився відео на зупинці, був пан Валентин. Літній чоловік живе в одному із сіл у Вінницькій області, до міста приїздить кілька разів на рік. Раніше такого, каже дідусь, ніколи не бачив. 

— Як не приїду до Вінниці, то бачу якісь нововведення тут у вас. Минулого року якось був, то готівку не захотіли приймати. Ще одного разу бачив тролейбуси гарні, новенькі такі. Тепер ці «телевізори» поставили, — ділиться враженнями Валентин. — Цікаво мені дивитися на них, але чомусь короткі дуже відео. Може б вже фільм якийсь крутити почали, — сміється. 

Інший пасажир, який в той самий час підійшов до нас, сказав, що замість «красивої картинки» про Вінницю потрібно було показувати відео із закликом до вакцинації: «Подивимось, кому яке діло до цих відео буде, коли нас новою хвилею вірусу накриє». 

На зупинці на Старому місті ми поговорили з двома жительками мікрорайону, які чекали на свої маршрутки. Світлана Дідик розповіла, що на зупинці зазвичай слухає аудіокниги або музику, тому рідко відволікається на щось інше. 

— Так, я коли підходила, то побачила, що там щось показують, але мені не дуже було цікаво, — зізнається Світлана Дідик. — Ідея, мабуть, хороша, але мені здається, що більшості людей немає діла навіть до розкладу, не говорячи вже про якісь відео. Важко мені уявити тих, кому буде дуже цікаво розглядати ці табло. Тим більше, що там навіть звуку немає. 

Інша жителька Старого міста, Юлія, говорить, що їй навпаки подобається новація. На її думку, красиві відео про місто та соцреклама про шкоду від паління ще нікому не нашкодила. 

— Не розумію людей, які палять прямо на зупинках. У нас це відбувається постійно. Чому я маю цим дихати? Невже важко відійти і палити десь подалі? Може ці відео хоч якось вплинуть на цих нахаб, — обурюється Юлія. — З іншого боку, завжди приємно дивитися на нашу красиву Вінницю, що наживо, що на відео. 

 

Читайте також:

Експеримент без соцмереж: наша журналістка тиждень ними не користувалася. А ви б змогли?

«Про продаж олімпійської медалі ще думаю», — чемпіон Жан Беленюк приїхав у Вінницю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up