«Не дотягує цукор до ціни ріпака»: що нам обіцяють бурякові жнива?

- Невдовзі в області почнуть копати цукрові буряки і варити з них цукор.
- Як вродили солодкі корінці?
- Якщо раніше гектар цукристих давав тисячу доларів чистого прибутку, то тепер досягти такого показника непросто. Чому?
- Про це журналіст «20 хвилин» дізнався від керівника господарства, де вирощують цукристі.
Анатолій Комар — керівник «Рідного краю», що у Ямпільській громаді. Очолюване ним господарство одне з небагатьох, де сіють цукрові буряки.
Копати почнемо не раніше жовтня
— Якщо раніше один гектар буряків давав тисячу доларів чистого прибутку, це при урожайності 600 центнерів на круг, то у минулому році ми вийшли з буряками, як кажуть, по нулях, не отримали ніякого прибутку, добре, що хоч затрати покрили, — розповідає Анатолій Комар. — У 2023-му мали невеликий прибуток з бурякового поля.
За словами співрозмовника, одна з головних причин низької врожайності бурякових плантацій — дефіцит вологи. Змінився клімат. І це вже очевидно для всіх. Господарство «Рідний край» знаходиться у південній частині області. Протягом останніх років тут переважає посушлива погода з малої кількістю опадів.
— Без вологи буряки не ростуть, — пояснює співрозмовник. — Якщо не вистачає необхідної кількості опадів, не можна виростити гарний врожай.
Саме з цієї причини копання буряків у нинішньому році планують розпочати пізніше, ніж це було у минулі роки.
—Комбайни виведемо на бурякове поле не раніше жовтня, — уточнює співрозмовник. — Можливо, навіть після першої декади жовтня.
Анатолій пояснює, чому так відтягують строки копання. За його словами, у липні трохи випадали опади, а ось у серпні дощів майже не було. Тому нині приріст ваги коренів дуже низький, менше трьох грамів за добу. Потрібно, щоб додавали у вазі хоча б у два рази більше, тобто шість грамів.
Комбайн дешевше орендувати
— Сподіваємося на вересневі дощики, — каже керівник господарства. — Вони традиційно випадають у цей час. У 2023 році ми так само не поспішали копати. Скористалися погодними умовами і не прогадали. Як уже казав, загалом отримали від буряків прибуток, нехай він невеликий, та все ж…
— Але ж у жовтні можуть затягнутися осінні дощі, як тоді комбайни зможуть працювати? — запитую співрозмовника.
Він усміхається у відповідь.
— Нині вже не ті комбайни, що були раніше, — пояснює пан Анатолій. — Це колись бурякозбиральні комбайни радянських часів РКС-6 не могли заїхати на плантацію навіть після невеликого дощу, нинішня техніка копає корені за будь-яких погодних умов.
— Маєте у господарстві саме такий бурякозбиральний комбайн? — запитую.
— Орендуємо комбайн марки Holmer, бо купувати таку техніку дорого, оренда обходиться дешевше, — пояснює керівник господарства. — Таку техніку використовуємо один раз в рік, і то в короткий проміжок часу. До того ж, вона потрібна, якщо посіємо буряки. А якщо ні? Для чого тоді такий комбайн? Гроші на вітер.
Ціна на цукор «завмерла»
Тільки декілька господарств на Ямпільщині вирощують цукрові буряки. І це вже показник. Бо є громади, де взагалі не сіють цукристі.
Ціна на цукор завмерла, каже Анатолій Комар. Не дотягує нині цукор до ціни ріпака чи соняшника. Навіть на пшеницю ціни зростають, а цукор залишається по старій ціні. Якщо тенденція не зміниться, то буряки можна буде заносити до «Червоної «книги». Хоча в нашій області таке не станеться, бо ж ми цукровий край, як колись казали «цукровий Донбас», але зменшення площ під цукристі очевидне.
На підтвердження сказаного, керівник господарства наводить простий розрахунок. Порівнює результат від вирощування ріпака і буряків.
За його словами, з одного гектара олійної культури, якою є ріпак, збирають 3,5 тонни насіння. За одну тонну платять 24 тисячі гривень. Не складно підрахувати, яку суму коштів господарство отримує з одного гектара ріпаку.
Тепер про буряки. При врожайності коренів 400 ц/га виходить приблизно 2,8-2,9 т цукру. За одну тонну платять 23 тисячі гривень. Як каже співрозмовник, не дотягує цукор до ціни на ріпак.
-Ціна на всі культури пішла вгору, тільки на цукор залишилася без змін, - наголошує Анатолій Комар.
Будуть працювати п’ять цукрозаводів
Керівник обласного департаменту агропромислового комплексу Олег Сідоров повідомив журналісту «20 хвилин», що у нинішньому виробничому сезоні в області працюватимуть п’ять цукрових заводів.
Стільки, як і торік, уточнив він. Про очікувану врожайність цукристих співрозмовник не став говорити.
— Спершу прогнози на врожайність солодких коренів були погані, — каже Олег Сідоров. — Причина у недостатній кількості вологи у ґрунті. Але тепер ситуація трохи змінилася на краще.
За словами керівника департаменту, до нас на переробку доставляють цукрові буряки з низки сусідніх областей — Житомирської, Хмельницької, Черкаської, Київської, тому цукроварні матимуть завантаження.
Співрозмовник звернув увагу на одну з технологічних новинок, яку почали застосовувати на Гайсинському цукрозаводі. На цьому підприємстві цукор вироблять двома способами. В одному випадку працюють за традиційною схемою: ріжуть корені, варять сироп і роблять цукор. У іншому зварений сироп розміщують у спеціальні ємності, а вже пізніше, коли всі корені зібрано, із сиропу в ємностях виготовляють цукор. Фахівці кажуть, що такий цукор виходить кращої якості.
Читайте також:
«Його рятували дві бригади медиків»: чому у Барі відмінили святкування Дня Незалежності
«Фортифікації порожні через вас, мамині сонечка»: військовий з Бара — про вимоги з фронту до влади
«Покажуть, як тато з донечкою читають вірш»: у Ладижині презентують книгу про Миколу Лупиніса
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
А погоджуюсь з Вами щодо викупив. Викупив і частково прибрав конкурентів. В Погребище купив завод за два лімони. А там працювала новенька центрифуга - за 6 лімонів. А їх було чи не п'ять. Попрацював рік- другий і тихенько порізали на брухт, навіть шуму в громаді не було.
Це бот рф. Пропагандон і іпсошник. Блокуйте його. https://www.facebook.com/share/17GKDJgQZj/