Не дитсадком єдиним. Як вибрати няню для дитини та скільки це буде коштувати

Не дитсадком єдиним. Як вибрати няню для дитини та скільки це буде коштувати
  • З пом'якшенням карантину багатьом потрібно виходити на роботу, але що робити тим, хто немає на кого залишити дітей? Як варіант, можна знайти няню. 
  • Як це зробити правильно, без шкоди для емоційного стану дитини, та скільки коштує така послуга у Вінниці? 

В умовах пом'якшення карантину МОЗ дозволив з 25 травня працювати дитячим садкам. Уряд хотів «прив’язати» їх до відновлення роботи громадського транспорту. Раніше ми писали, що через карантинні заходи, які мають бути проведені у дитсадках, у Вінниці раніше, ніж у червні, вони не відкриються. Проте навіть на початку літа не всі садочки запрацюють, а тільки ті, які будуть до цього готові. І першочергове право на відвідування садочка матимуть: діти працівників медичних установ, працівників правоохоронних органів, працівників, що забезпечують роботу критичної інфраструктури міста під час карантину, батьки яких працюють і не мають жодного варіанту, де залишити дитину під час робочого дня.  

Але навіть, коли садки відкриються, то чи поведуть туди вінничани свою малечу? На сайті ми провели опитування, де запитались у читачів, чи пустять вони свою дитину в садочок, коли останні відкриються. 

Всього в опитуванні взяли участь 688 людей. Проаналізувавши результати, ми бачимо, що більшість категорично відмовляються вести своїх дітей у дитсадок. Кажуть, ще зарано, так відповіло 50% читачів. Ще понад 30% сказали, що їм хотілося б обмежити це, але потрібно йти на роботу і немає з ким залишити малечу. 

Відео дня

Тож, одним з варіантів, що робити батькам у такому випадку — це знайти няньку. Ми дізналися, як правильно підібрати няню для дитини та у скільки обійдуться послуги виховательки у Вінниці. 

«Важливо, щоб у неї була власна щаслива родина»

Ксенія Резникова — мати, яка кілька років поспіль користувалась послугами няні для сина. Ксенія розповідає, що аспектів правильно вибору няні є справді багато. 

— Вік дитинки дуже важливий, адже якщо щось піде не за планом у взаємовідносинах з нянею, то немовля не зможе розповісти вам або поскаржитися на образи, грубість або струсани, яких отримав, — розповідає Ксенія. — До речі, знаю багато таких історій від своїх знайомих: коли дітки були віком понад року, а няня грубо поводилася з ними під час прогулянки на дитячому майданчику або парку неподалік від дому. Про це потім знайомим мамам розповідали сусіди. Тож, варто розрахувати ризики.  

За словами Ксенії, важливо розуміти, що няні вже старшого віку може бути важко з немовлям. Оскільки дитину треба носити постійно на руках, приділяти їй максимум уваги і мати гарну реакцію, коли вона буде робити перші кроки. Тому жінка б не рекомендувала запрошувати няню похилого віку, але й, каже, не довірила б сина людині, яка не має власних дітей та досвіду догляду за ними.  

— Під час знайомства та співбесіди варто запитати няню про: попередній досвід роботи, наявність рекомендаційних листів від минулих працедавців та інші рекомендації та контакти людей, які можуть підтвердити її слова, — каже Ксенія. — Не менш важливий, стан її здоров'я.   

Також жінка б радила поцікавитися сімейними стосунками, її власними інтересами. Каже, вона впевнена, що не довірила б сина тій, що не може підтвердити власні слова та досвід роботи. Не менш важливо, щоб у неї була власна щаслива та благополучна родина. 

«Процес адаптації дитя до чужої людини триває кілька місяців»

— Рекомендація вітчизняних психологів щодо віку дитини, коли няня може підміняти маму, — це три роки, — розповідає психолог обласного дитячого центру психічного здоров’я імені Ющенка Аліна Хранітель. — Процес адаптації дитини до появи нової людини у її повсякденному житті триває не декілька днів, а кілька місяців. Тому не слід очікувати швидкого прийняття дитиною фактично чужої людини. При першому знайомстві няні з дитиною, варто продемонструвати малюкові ваше позитивне ставлення до цієї людини. Можна доторкнутись до няні, сказати: «Ця людина буде нашим другом і помічником…». Не слід очікувати, що дитина відразу прийме нового друга. На першій зустрічі важливо бути разом з дитиною.  

Після знайомства, за словами психологині, варто поцікавитись у дитини: «Чи б хотів ти, щоб няня ще раз прийшла до нас?». Наступні кілька днів слід, щоб мама, дитина і няня разом ходили гуляти, показуючи  улюблені маршрути, розповідаючи особливості режимних моментів. Через три-чотири дні можна няню і дитину залишити на годинку наодинці, попередивши малюка.  

— Показником довіри дитини до няні є дозвіл втішити себе під час плачу, — каже Аліна. —Слідкуйте за поведінкою дитини, якщо з появою няні вона стала більш плаксивою, примхливою, агресивною, почала погано спати або з'явилися інші негативні зміни — це може бути наслідком її спілкування з нянею. Водночас не варто поспішати звинувачувати няню — іноді все пояснюється переживаннями дитини через розлуку з матір'ю.

Де знайти няню та скільки це коштує

В інтернеті ми знайшли кілька сервісів та сайтів, які допоможуть батькам знайти виховательку для дитини. Один з таких — сервіс Coffee nanny, де вінничанам можуть підібрати няню. Проте обійдеться це не дешево. Няні у цій службі працююють цілодобово. Коштує це близько 150 гривень на годину (з 9.00 до 21.00), 200 гривень за годину (з 21.00 до 9.00). Проте окрім цього працівникам сервісу, за допомогу з пошуком та у разі проблем — заміну няні, потрібно заплатити 50% місячної оплати няні. 

Є ще один спеціалізований сайт, де оголошення про пошук роботи викладають вже самі потенційні няні для вашої дитини. Станом на 26 травня, у Вінниці є 71 кандидат. Вік цих няней — від 16 до 60 років. Вартість їхніх послуг теж значно відрізняється — недосвідчені студенти пропонують свою роботу за 50 гривень в годину. Люди ж досвідом роботи педагога та лікаря за свою роботу хочуть отримувати близько 100-200 гривень за годину. 

Існує ще один сервіс замовлень у Вінниці «Кабанчик», де вам також допоможуть знайти няню з перевіреними документами та досвідом роботи. За годину роботи няні доведеться заплатити від 70 гривень, а за місяць — від 15 тисяч. На сайті ви можете прочитати відгуки про нянь і таким чином визначитись з вибором кандидата. 

На сайті «Турбота» батьки теж можуть переглянути анкети нянь і залишити заявку. Щоправда анкет на сторінці лише 10, але й ціни на їхні послуги, порівняно з іншими, не дорогі — від 35 гривень за годину. 

 

Читайте також:

З ізоляторами, скрінінгом та обмеженою кількістю дітей. Чи зможуть 1 червня відкрити дитсадки?

Потяги, дитячі табори та басейни: у МОЗ розповіли про послаблення карантину

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Helena Fedorchuk

    Ви мене пробачте, але ці сервіси для багатих людей, а не для простих смертних, які працюють на по мірках президента достойну зарплату в 5-6 тис грн!!!! Такі прості смертні можуть лише розраховувати на садочок державний або бабульку пенсіонерку сусідку якій не падло потусити з дитиною за тис 3 грн. Хто може оплатити няню із сервісу з зарплатою навіть в 7-10 тис?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up