Назвали претендентів на звання «Почесний громадянин міста Вінниці». ОПИТУВАННЯ

Назвали претендентів на звання «Почесний громадянин міста Вінниці». ОПИТУВАННЯ
  • До 30 червня у Вінниці збирали заявки з іменами кандидатів на присвоєння звання «Почесний громадянин Вінниці».
  • Претендентів чотири. Назвали їх імена розповіли, хто висунув кандидатури.

— Відповідно до порядку присвоєння звання «Почесний громадянин міста Вінниці» упродовж червня тривав збір пропозицій та подань від трудових колективів, професійних спілок, підприємств та організацій різних форм власності, громадських об'єднань тощо щодо висунення кандидатур на присвоєння цього почесного звання відомим вінничанам у 2021 році, — зазначають на сайті міськради. — Кінцевий термін прийому пропозицій сплив 30 червня. Загалом на адресу Комісії по розгляду матеріалів про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Вінниці» надійшли пропозиції та подання по 4-х кандидатурах.

Претенденти:

  • Прем'єр-міністр України 2016-2019 рр., Вінницький міський голова 2006-2014 рр. Володимир Гройсман;
  • Почесний ветеран України, полковник, інвалід війни 1-ї групи Ольга Твердохлєбова;
  • Заслужений будівельник України, почесний культурний консул Грузії в Україні Володимир Гігінеїшвілі; Народний артист України,
  • Заслужений діяч мистецтв України, директор та художній керівник Вінницького міського Центру художньо-хореографічної освіти дітей та юнацтва «Барвінок» Петро Бойко.

Найбільше пропозицій було за Володимира Гройсмана. Його кандидатуру подали п'ять організацій.

Відео дня

— Подання на Ольгу Іванівну Твердохлєбову надійшло від ГО «Вінницька обласна Рада жінок України», кандидатуру Петра Адольфовича Бойка висунули трудовий колектив та батьківська спільнота КЗ «Вінницький міський центр художньо-хореографічної освіти дітей та юнацтва «Барвінок». Пропозиції щодо присвоєння звання Почесного громадянина міста Вінниці Володимиру Карловичу Гігінеїшвілі надіслала ГО «Вінницький КВН». Кандидатуру Володимира Борисовича Гройсмана запропонували 5 організацій: ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», Вінницька міська організація ветеранів, Вінницьке регіональне відділення Асоціації міст України, Вінницька молодіжна рада, Благодійна організація «Фонд громади «Подільська громада», — зазначають у повідомленні.

Опитування

Хто найбільше заслуговує на звання «Почесний громадянин Вінниці»?

Які пільги у людей з відзнакою «Почесний»

З рішення міської ради читаємо, що звання «Почесний громадянин міста Вінниці» може бути присвоєно будь якому громадянину України, а також видатним іноземним громадянам, які одержали визнання жителів Вінницької міської громади.

Людині, яку визнають «Почесною», на День міста Вінниці вручають грошову премію (не більше 10 тисяч гривень) та атрибути відзнаки — посвідчення, нагрудний знак. Її портрет буде розміщений в галереї почесних громадян, що на другому поверсі у будівлі міськради.

Почесний громадянин міста Вінниці має право:

  • на першочерговий прийом посадовцями і депутатами міської ради;
  • на першочергове безкоштовне обслуговування у амбулаторіях, госпіталізацію і лікування в комунальних стаціонарах міста;
  • на участь в міських заходах;
  • на безкоштовне поховання.

Вдови (вдівці) Почесних громадян Вінниці отримують довічно щомісячну стипендію виконкому міськради, розмір якої дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатної особи. 

Особисто Почесним громадянам міста, які мешкають в місті Вінниці надаються пільги в розмірі 100 відсотків на оплату комунальних послуг. За рішенням міської ради вулицям міста можуть бути надані імена Почесних громадян міста Вінниця. 

Посадові особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, організацій незалежно від форми власності зобов’язані забезпечити відповідну турботу та належну увагу Почесним громадянам міста Вінниці.

Список почесних вінничан

За даними, які є на сайті Вінницької міськради, у місті є 34 почесних громадянина. Серед них — льотчики-космонавти Юрій Гагарін і Георгій Береговий, два міських голови Вінниці Дмитро Дворкіс та Володимир Вахновський, ряд учасників визволення Вінниці від німецько-фашистських загарбників, заслужені працівники України, митрополит Макарій та диригент камерного хору «Вінниця» Віталій Газінський.

Прізвища деяких почесних громадян стали назвами вулиць та площ у місті. А останньою, нині, почесною громадянкою Вінниці є Раїса Панасюк — урядова уповноважена з питань прав людей з інвалідністю, керівниця центру «Гармонія».

На жаль, 17 вересня 2018-го її життя обірвалося. У 2017 році вона перенесла онкологічну операцію. Але її сили духу виявилося недостатньо для боротьби з важкою недугою.

 

Читайте також:

Церковний календар на липень: православний та греко-католицький

Синоптики назвали два дні, коли не литиме дощ та обійдеться без грози

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Аркадий Крысько

    Массовая шиза
  • Кира Кирюшина

    Ещё бы ..всю Винницу скупил...почесный)))
  • Andrij Kotok

    Злочиних?
  • Pasha Aivazov

    Напевно,Боги зійшли з розуму 😇

keyboard_arrow_up