«Найбільше ДТП – по середах» Понад 1000 аварій сталося у Вінниці з початку року

«Найбільше ДТП – по середах» Понад 1000 аварій сталося у Вінниці з початку року
Найбільше за цей рік у аваріях потерпають перехожі. З 13 загиблих — 9 пішоходів
  • Протягом дев’яти місяців 2019 року у Вінниці сталося на 112 ДТП більше, аніж за дев’ять місяців минулого року.
  • Поліцейські констатують, що найбільше аварій трапляються по середах, а аварії з постраждалими — по п’ятницях.
  • Чому зростає аварійність, чи впливають на ситуацію острівці безпеки і як зменшити кількість ДТП у «гарячих точках»?

На депутатській комісії у міськраді, 29 жовтня, вінницькі «копи» представили аналіз ДТП за останні дев’ять місяців.

Кількість аварій у Вінниці зросла: протягом січня-вересня 2019 року сталося 1043 аварії, тоді як за аналогічний період у 2018-му сталося 931 ДТП. Водночас, зменшилася кількість аварій з потерпілими: 98 проти 115 випадків, які були зафіксовані у 2018 році.

Найбільш небезпечні місця

Поліцейські назвали найбільш небезпечні місця, де систематично стаються аварії з потерпілими та склали «графік» аварій.

Відео дня

По годинах: найчастіше ДТП стаються о 12-й годині, а аварії з постраждалими — о 17-й годині. 

По днях тижня: найчастіше ДТП відбуваються по середах, а аварії з постраждалими — по п'ятницях.

По місяцях: найбільше ДТП з потерпілими відбуваються у вересні. А найбільше людей загинули в аваріях в лютому. Для чого була потрібна така статистика?

— Якщо в нас більше аварій стає у певні години, то потрібно зорієнтувати більше екіпажів на патрулювання на проблемні ділянки. Тому, для прикладу, наш відділ рекомендує щоп'ятниці, з 17.00 до 19.00, збільшити кількість екіпажів для патрулювання Хмельницького шосе від площі Гагаріна до Данила Галицького, або ж до виїзду з міста, — пояснює начальник відділу розшуку та опрацювання матеріалів ДТП вінницької патрульної поліції, майор поліції Дмитро Сивак.

Через що стаються аварії у Вінниці?

Найчастіше водії спричиняють ДТП через недотримання дистанції (393 випадки), найменше причиною аварій стає виїзд на зустрічну смугу і порушення правил проїзду переходів (по 5 випадків).

У поліції спостерігають негативну тенденцію: майже половина ДТП (47 з 98 інцидентів), де є потерпілі, сталася за участю пішоходів. Утім, аварії, у яких винуватцем є пішохід, було всього чотири:

— Ми не можемо сказати, де винен водій, а де пішохід, бо це встановлюють слідчі та судово-медична експертиза. Так встановив законодавець. У цьому звіті ми маємо чотири ДТП, де винуватцем аварії є пішохід, що було встановлено слідством. Можливо, таких випадків є більше, але це мають ще встановити слідчі та експертиза, — каже Сивак.

Питаємо, чи впливають на безпекову ситуацію острівці безпеки?

— Зараз складно сказати, оскільки немає з чим порівнювати. Більшість острівців була встановлена цього року. І потрібно, щоб вони побули певний проміжок часу, аби робити висновки, що ситуація з ДТП через острівці покращилася або погіршилася, — відповів майор поліції Дмитро Сивак.

Як зменшити кількість ДТП? 

На депутатській комісії поліції порадили більше звертати увагу на порушення правил дорожнього руху пішоходами та запропонували посилити безпеку на місцях, де найчастіше стаються аварії:

— Зокрема, на Київській, 6 ( виїзд з вулиці Стеценка) пропонуємо встановити острівець безпеки; на перехресті Келецька-Галицького заборонити лівий поворот та залишити рух тільки прямо і направо, — каже депутат міськради Андрій Очеретний.

У поліції кажуть, що й так проводять профілактичну роботу, штрафують пішоходів, але доводять, що для того, щоб аварій у Вінниці стало менше, у них не вистачає екіпажів.

— У нас брак кадрів. Водії порушують правила дорожнього руху, вони не уважні. Для того, щоб підвищити безпеку на дорогах потрібно вживати заходи примусу. А для цього треба більше людей на лінії, потрібен особовий склад, що буде працювати. 

Зараз вулиці Вінниці патрулюють тільки п'ять екіпажів, тоді як заступає на чергування від 12 до 15 екіпажів. На кожен екіпаж йде велике навантаження: біля 20 викликів щодня. І при великому навантаженні, наш батальйон показує гарні результати. За підсумками 2018 року вінницьке управління визнали найкращим серед підрозділів патрульної поліції України, — каже начальник відділу розшуку та опрацювання матеріалів ДТП патрульної поліції Дмитро Сивак

Питаємо, як може міськрада посприяти вирішенню проблеми з кадрами?

— Міськрада нам допомагає з покращенням матеріально-технічного забезпечення. Крім того, міська влада неодноразово відзначала почесними грамотами кращих патрульних. І людей це стимулює працювати краще, — каже Сивак.

«Вчіть дітей як переходити дорогу»

Свої висновки щодо безпеки на дорогах опублікував у фейсбуку депутат, член транспортної комісії Олександр Зєрщиков. Публікуємо скорочену версію його допису:

«Кількість ДТП збільшилося, але кількість аварій з постраждалими зменшилася. Це значить, що йде правильна робота з причинами ДТП — прибираються ризики для життя та здоров’я учасників дорожнього руху.

Половина аварій з потерпілими у Вінниці — це ДТП за участю пішохода. Звертаюсь до пішоходів: будьте уважними, вам потрібна одна секунда, щоб зупинитися, а водію не менше трьох. При тому, на швидкості 50 км/г авто проїжджає 42 метри за три секунди.

Увага батьки! За дев’ять місяців сталося 18 аварій за участю дітей: навчіть своїх дітей бути уважними на пішохідних переходах і переходити тільки тоді, коли водій зупинив свій транспорт», — пише Зєрщиков.

Повністю поліцейський звіт можна подивитися у фотогалереї нижче:

Опитування

Чому у Вінниці зростає кількість ДТП?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alexey Shytov

    Очень плохая освещенность нерегулируемых переходов. Кроме островков надо еще и фонари вешать. Ну и пешеходы думают что они металлические или железобетонные. За неделю двоих чуть не поймал вечером- один бухой на пирогова домой полз, вторая- тетка на маршрутку спешила на юности. Дебилы- темно, темная одежда у обоих- не понимают, что их не видно

    Alexey Shytov reply Alexey Shytov

    Забыл добавить, что оба случая были НЕ на переходах, а на обычных участках дороги
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up