Навіщо у Вінниці масово вирубують дерева?

Навіщо у Вінниці масово вирубують дерева?
Цим пням - трохи більше тижня. За словами мешканців, тут були величезні верби зі стовбуром по пів метра в діаметрі.
Вже кілька років у Вінниці масово вирізають дерева, зрубують їх гілля, і залишаються тільки стовбури. Тому для вінничан влітку може зовсім не залишитись затінку та чистого повітря.

В редакцію “20 хвилин” подзвонив читач, який розповів, що тиждень тому комунальники зрубали чотири здорових верби. Це було біля будинку Хмельницького шосе, 6, навпроти магазину “Шик і блиск”.

- Це були величезні верби, яким по тридцять років, - розповідає 60-річний читач, якого звати Ігор Смирнов. - Вони мали стовбури по півметра в діаметрі. І так по всій Вінниці - з дерев зрубують гілля, і ні одного листочка потім не виростає!

А як насправді?

Відео дня

Журналіст “20 хвилин” побачив місце вирубки дерев, про яке розповідав читач. Недалеко від магазину “Велохаус” є невеличкий майданчик з двома лавочками. А поряд - чотири великих пня. Мабуть, влітку тут був непоганий затінок. Але тепер тут навряд чи будуть сидіти та дихати повітрям. Тим більше, поряд дорога і купа машин, які несуться по Хмельницькому шосе.

Чотири величезних пня. Пенсіонери жаліються - влітку тут не посидиш

Іншу думку щодо вирубки чотирьох верб має вінничанин, який живе поряд з цим місцем.

- Та це було правильно, що їх зрубали, - каже 83-річний Іван Ярмош. - Бо три дерева з чотирьох були трухляві та могли просто завалитися. І восени від них багато сміття. Хоча можливо і четверте теж було погане, бо комунальники ж не дурні. В них же є фахівці, агрономи, які визначають які дерева треба спилювати.

Справді видно, що дерева були трухляві: стирчать тріски, кора злущилась, а всередині - порожньо.

Але Іван Пилипович не розуміє навіщо масово вирубувати дерев по Вінниці.

- З кожним роком машин стає все більше, а дерев вже недостатньо,  - каже пенсіонер. - Пройде кілька років, і, скоріше за все, вашим дітям нічим буде дихати.

Жінка, яка живе в домі навпроти каже, що дерева були непогані.

Жінка відмовилась фотографуватись і пішла вздовж Хмельницького шосе. А на фоні можна побачити - високе дерево, з листям - "кульками".  Це хвороба під назвою омела.

- Навіщо їх зрубали? - обурюється жінка, який на вигляд не більше 50 років. - Тепер у мене вдома не буде затінку, а тут неможливо буде посидіти на лавочках. А от кілька років тому, коли збудували нову площу Гагаріна біля ЦУМа та зрубали всі ялинки. Дуже гарні ялинки, так сумно, що їх більше немає.

Міськрада відповідає: дерева обрізують, щоб омолодити

Ще в грудні 2015 року Наталя Баланюк вимагала від міськради зупинити вирубку дерев.

“Припинити знищення дерев у м.Вінниці методом повного обрізування крони великих дерев, що призводить до їх висихання. Як бути вінничанам у спекотне літо, де ховатися від палючого сонця і чим дихати?!!!” - пише у петиції вінничанка.

Купи гілля і голі стовбури. Так зараз виглядають дерева в парку Горького

На це їй відповіли:
“Обрізка дерев, яка на Вашу думку являється радикальною, називається омолоджувальною. Однак саме вона життєво необхідна для старих зелених насаджень, які втратили здатність до росту. Ця процедура дозволяє зберегти старі листяні дерева, відновити їх крону та продовжити тривалість їх життя. Мета омолоджувальної обрізки – не довести дерево до повного припинення росту, а стимулювати новий приріст. Такий вид робіт застосовують лише до дерев, які добре витримують підстригання та обрізання”, - говориться у відповіді на звернення.

Думка еколога. Чому рубають дерева у Вінниці?

Олександр Мудрак, голова Вінницького осередку Всеукраїнської екологічної ліги

- Навесні проходить обрізання дерев для формування крони, - каже Олександр. - По-друге, потрібно вирізати уражені дерева, щоб хвороба не перекинулась на інші, які ще здорові. Так, наприклад, борються з мінуючою міллю каштановою та омелою. Але, скажу відверто, дерева дроблять на щепу, палетки і використовують в якості палива для двоконтурних котлів. Тому не дивно, чому так активно рублять дерева у місті. Альтернатива цьому є - хімічні, біологічні засоби лікування - але це все занадто дорого. Так само як і альтернатива закупити саджанці дерев, які не загрожують шкідники. Наприклад, це червоні італійські каштани.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    омела - це не хвороба, а рослина-паразит. цьому нас усіх вчили в школі...

    Анонім reply Анонім

    Омела проростає до 2 метрів (зазвичай 0,5) вздовж гілки своїми ризоїдами, тому, боротись з нею по собівартості - зрізати такі гілки.
  • Анонім

    Конечно они не дурни. Они неграмотное колхозное! Кроны старых заросших деревьев обязательно нужно прочищать и разгружать, иначе при сильном ветре их просто повыворачивает, а новых ведь никто не посадит. Но не таким же тупым варварским способом, оставляя один кривой ствол! Из четырех полностью срезанных ив только у одной в стволе были признаки разрушения. А три были абсолютно здоровы! Но вместо того, чтобы подрезать и сформировать крону, деревья полностю уничтожили, а пеньки оставят гнить, "бо их нам чыпаты не мона". Неужели ж и правда "план по триске выполняют"? Народ, отлавливайте этих нанятых колхозных у себя во дворах. И если откажутся просто прочистить кроны как положено, то гоните их пинками и сразу вызывайте полицию! Пока будут проверять бумаги и разбираться, то можно популярно объяснить, что покрышки классно горят даже если их не снимать с колес той вышки, с которой они пилят

  • Анонім

    а вы на выезде с Винницы в сторону Немирова   видели(до  обьездной)?

    землю даже при Яныку не раздавали-а ща под шумок можно ...

    там в 20 раз  больше  деревьев вырубили!

    уже шатер  Черниговское стоит,ангарчик немаленький-народ заполняет вакуум...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up