«Наш Сушкар — це сухий душ». Як на фронті бійцю помити ноги без… води

«Наш Сушкар — це сухий душ». Як на фронті бійцю помити ноги без… води
Рятівний препарат для військових виготовляють у Могилеві-Подільському переселенці і місцеві
  • Військових на передовій рятує унікальний препарат, який виготовляють у Могилеві-Подільському
  • Для чого він і які має властивості, дізнався журналіст «20 хвилин».

До Могилева-Подільського переїхало підприємство з Харкова. Налагодили виготовлення з місцевої сировини препарату під назвою «Сушкар». Левову частку виробу поставляють нашим захисникам на передову.

«Сушкар», або присипка для ніг, це порошок, схожий на тальк. Але такий компонент, як тальк, у препараті відсутній. Про це важливо знати, наголошують виробники. Виготовляють з кварцового піску. Кристалики обробляють у спеціальних печах при відповідних температурах. Перемелюють у найдрібніші часточки. Технологія виготовлення має ще деякі елементи. Вона запатентована керівником харківського підприємства, яке уже понад 10 років працює на ринку. Його основна продукція — сорбенти для тварин та добрива для рослин.

Журналіст «20 хвилин» спілкувався з комерційною директоркою підприємства Яною Яненко.

Відео дня

Перше запитання не стосувалося нового продукту.

— Чому обрали Могилів-Подільський для евакуації з Харкова? Співрозмовниця каже, що тут ще до війни створили один із своїх виробничих підрозділів. Приїхали, бо тут їхня виробнича база.

— У місті над Дністром є сировина, необхідна для роботи нашого підприємства, — розповідає пані Яна. — Ще раніше поруч з кар’єром, де її видобуваємо, збудували виробничий цех. Коли почалася війна, і працювати в Харкові стало неможливо через обстріли, частина колективу перебралася до Могилева. Дехто переїхав в інші регіони. Компанія допомагала своїм працівникам розселитися у місті над Дністром. Підтримували не тільки своїх, а й інших переселенців.

Саме під час війни підприємство почало випускати новий продукт. Що послужило причиною для його виробництва?

«Буває, стопи вогнем печуть!»

Керівник підприємства Ілля Грущенко неодноразово спілкувався з тероборонівцями Харкова. Було це у перші дні після того, коли росіяни намагалися захопити  їхнє місто. Пізніше мав розмови з тими, хто був на фронті. Саме від захисників дізнався про проблему, на яку мало хто звертає увагу. Йдеться про комфорт ніг наших захисників. Вони скаржилися на те, що ноги пріють, підошва, тобто нижня частина стопи, буває, вогнем пече.

У військових не завжди є можливість змінити взуття, носки, помити ноги. Автор публікації пригадує спілкування з одним із добровольців. Чоловіку рідня придбала гарні берці. Здавалося б, можна не нарікати на дискомфорт. Насправді після того, як він промочив взуття раз, а потім другий, то не знав, що робити.

— Якщо я чотири доби не знімав берці, навіть під час сну, то можете уявити, якими були мої ноги, — говорив військовий. — На таке в армії не зважають. Для армійських тиловиків важливо, як кажуть, взути армію. А те, що ти відстояв години чергування у воді, чи багнюці, що в тебе промокли ноги, це нікого не хвилює, крім тебе самого.

Який вихід із таких ситуацій шукають на фронті? Ось що розповідали бійці з цього приводу Іллі Грущенку.

Одні говорили, що набивають у берці звичайну газету, інші кладуть жіночі прокладки. Однак це не вирішує проблеми.

Після таких розмов пан Ілля зрозумів, наскільки це велика проблема для наших захисників. До того ж, вона супроводжує їх круглий рік. Зараз, наприклад, розпочнеться тепло, а далі — літня спека, не обійдеться без дощів, і ситуація знову ускладниться. Ноги потітимуть, як і інші частини тіла. Доступ до води на фронті є не завжди. Тривалий вплив таких умов призводить до захворювання ніг, яке медики називають окопна або траншейна стопа.

Керівник підприємства разом зі своїми фахівцями стали обдумувати, як виготовляти препарат, який би дав можливість поглинати вологу.

Очищує спітніле тіло

Одним з видів сировини, яку використовує підприємство для основної продукції, є кварцовий пісок. У процесі виробництва з нього утворюються відходи у вигляді порошку.

Ілля Грущенко ще раніше експериментував з такими відходами. До того ж, експерименти проводив на собі. Завершив дослідження під час війни. Знову перевірив ефект дії на собі — як це без води мити ноги або інші спітнілі частини тіла.

Робиться все просто: ноги треба обтерти порошком, далі трохи посипати їх. Так само можна «випрати» брудні носки. Препарат прибере відкладення на них. Рекомендують трішки насипати у носки, тільки небагато, аби не відчувати дискомфорт.

«Сушкар» поглинає піт, шкіра висихає. Якщо постійно користуватися, стає схожою на шкіру дитини.

До речі, так само насипають присипку у взуття. Якщо воно мокре, порошок вбере в себе вологу. Його слід витрусити, потім ще раз насипати сухого.

— Буває, хлопці запитують, чи можна такий сухий душ використовувати для миття пахв, — продовжує пані Яна. — Звичайно, можна. Як і обробляти інші частини тіла. У декого, наприклад, пітніють долоні. Їх теж обробляють, взимку насипають у рукавиці.

До речі, присипку перевірили також під час лікування пролежнів і отримали позитивний результат. Так пояснила співрозмовниця.

Здорова стопа — переможна хода!

Перші 10 тисяч баночок з новою продукцією підприємство передало нашим військовим безкоштовно.

Одночасно організували збір коштів для продовження виготовлення потрібного препарату. Завдяки благодійникам, виготовили ще понад 30 тисяч баночок.

Тим часом з фронту продовжують отримувати замовлення. Як стверджує Яна Яненко, ті, хто вже випробував на собі «Сушкар», просять ще надіслати.

Для військових продають зі знижкою на половину дешевше від роздрібної вартості. У роздріб ціна баночки на 100 мл — 60 гривень. Окрім того, 10 відсотків коштів, отриманих від реалізації препарату, підприємство передає на підтримку ЗСУ.

Вдалий слоган вигадали на підприємстві для нової продукції: «Здорова стопа — переможна хода!». Його використовують при поширенні інформації про новий препарат у соціальних мережах.

Це підтримка нашого контрнаступу

На підприємстві, де виготовляють препарат «Сушкар», ставлять за мету забезпечити ним кожного з тих, хто на передовій. Для цього потрібні кошти. У кого є можливість, підтримайте виробників. Вони кажуть, що це буде внесок у наш контрнаступ. Щоб він відбувався успішно, воїни мають міцно стояти на ногах, ноги їхні мають бути здорові.

Кошти можна переказати через ПриватБанк.

  • Отримувач: ФОП Грущенко І. О.
  • Код: 2661111731
  • Рахунок отрим. IBAN: UA213515330000026000052159649
  • Назва банку: ХАРКIВСЬКЕ ГРУ АТ КБ ПРИВАТБАНК

Картка ПриватБанку:

  • 4731 2196 4128 0460
  • Призначення: благодійна допомога

PayPal:

charitable help
 

Читайте також:

Звернення до тих, хто нічого не робить для Перемоги. Емоційний пост волонтера з Шаргорода

Військовослужбовець «Снайпер» розповів про війну на Східному напрямку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up