Надбавки медикам і пільги бізнесу. Мер Моргунов розповів про протидію коронавірусу у Вінниці

Надбавки медикам і пільги бізнесу. Мер Моргунов розповів про протидію коронавірусу у Вінниці
  • Міський голова Сергій Моргунов провів онлайн-брифінг, де відповів на питання про карантин і коронавірус, які отримав від ЗМІ.
  • Зокрема, розказав, що є із забезпеченням лікарень, надбавками медикам та про рішення Уряду, які посилюють карантин. Коротко розповідаємо, про що говорив мер Вінниці.

На початку брифінгу, 3 квітня, чиновник повідомив, яка ситуація у Вінниці з COVID-19. За його словами, на 20.00 2 квітня усього зафіксовані 43 випадки інфікування коронавірусом. Вік пацієнтів від 5 до 70 років.

— При цьому 12 людей захворіли на COVID-19 через внутрішнє поширення: вони не були за кордоном і не знають, з ким контактували, — зазначив Сергій Моргунов. — На стаціонарному лікуванні МКЛ №1 знаходяться 18 пацієнтів. У однієї пацієнтки зберігається температура до 38 градусів. Один пацієнт — на кисневій терапії. Стан інших пацієнтів задовільний. Стан 5-річної дитини нормальний, але на жаль, другий ПЛР-тест показав наявність коронавірусу. Дитина має задовільний стан. 

Мер Вінниці сказав, що кожного пацієнта з пневмонією, які є у міській клінічній лікарні №1, медики тестують і на коронавірус.

Відео дня

Повністю брифінг дивіться у відео. Надалі переказуємо, які питання були від ЗМІ та що на них відповів Моргунов.

Обладнання в лікарнях

— Сесія міської ради, 18 березня, виділила 50 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. До того ж, у резерві міського бюджету ще є 24 мільйони гривень, які також можуть виділити на протидії коронавірусу.

Учора ми отримали перший з 20 апаратів для штучної вентиляції легенів (ШВЛ), які замовили. Ми профінансували з цієї суми 3,9 мільйона гривень, щоб закупили дезінфектори та засоби індивідуального захисту для медпрацівників. Виплатили надбавку першої міської лікарні: 50 інфекціоністів отримали муніципальну надбавку. Завершуємо прокладання кисневої магістралі в МКЛ №1, щоб створити додатково 13 точок для ліжок у інфекційному відділенні. Наразі там є 12 точок. Малозабезпечені громадяни отримують продуктові набори. Їх вже роздали понад 4000.

Коли і куди будуть доставлені інші ШВЛ?

— Постачальники відтягують доставку апаратів, бо не мають всіх комплектуючих. Є і 4 квітня, і 15, і 25. І навіть на початку травня. На це ми витратимо 19,6 мільйонів гривень, що дозволить створити повноцінне реанімаційне відділення у МКЛ №1.

Зарплати і забезпечення масками

Чи правда, що лікарів відправляють за свій кошт у відпустки?

— З 1 квітня в нас стартував другий етап медреформи. Лікарні перейшли на фінансування з НСЗУ. Через карантин ми скоротили планові прийоми та оздоровлення у лікарнях. Лікарям, які не задіяні до протидії коронавірусу, була запропонована 14-денна відпустка за свій кошт або зі збереженням частини зарплати. У разі продовження карантину медзакладами буде опрацьовано питання щодо виплати зарплат медикам, які знаходяться у «вимушеному простою». Це ⅔ від розміру окладу. Я думаю, що всі заклади відпрацюють цей механізм дуже швидко.

Уряд встановив 300% надбавка для медиків. Чи готовий міський бюджет до такого навантаження?

— Ми зробили муніципальну надбавку інфекціоністам, працівникам невідкладної допомоги, приймалень і реанімаційних відділень міських лікарень. Це 439 працівників, які у березні та квітні отримують доплату за кошти міста. На сьогодні 50 працівників інфекційного відділення цю надбавку вже отримали. На наступному тижні — отримає решта. А це 5000 гривень чистими отримує лікар, 3000 — медсестри (середній медперсонал), 1500 — молодший медперсонал. 

Щодо надбавки 300% — Уряд поки що не відпрацював повний алгоритм, коли, за рахунок яких джерел фінансування та як можна виплатити цю надбавку. Коли ми будемо мати повне розуміння, то ця інформація буде доведена до ЗМІ й в першу чергу, до медперсоналу.

Чи забезпечуєте засобами захисту інших людей, які вимушені працювати в час карантину?

— З запасу, який формував у 2009 році ще міський голова Володимир Гройсман, ми роздали маски медикам і працівникам критичної інфраструктури (комунальники, водії транспорту, ЖЕКи тощо). Це комунальні служби, транспорт тощо. Ми мали 22 кілометри марлі, які передали для виробництво масок на «Поділля» і «Володарку». Цього вистачить на 550 тисяч масок, які передамо працівникам критичної інфраструктури і медикам.

Чи буде тестування на коронавірус для всіх охочих? У тому числі платне.

— Наші медики схиляються до того, щоб проводити ПЛР-тести. Їх результат є найбільш достовірний, аніж в експрес-тестів. Ми маємо сертифіковану лабораторію у Лабораторному центрі МОЗ, де можуть робити дослідження. Долучається один приватний заклад, який з понеділка отримає необхідні комплектуючі та також зможе робити ПЛР-тести. І ми замовили ще один аналізатор, щоб масштабувати процес тестування. Я думаю, що протягом двох-трьох тижнів ми зможемо охопити якомога більше людей, які хочуть протестуватися.

Посилення карантину

Кладовища на Великдень закривають в Житомирі. Чи буде так у Вінниці?

— Урядом це задекларовано. Але ми не можемо в повній мірі обмежувати пересування містом, оскільки не запроваджений надзвичайний стан. Якщо буде скупчення людей або на Пасху, або у поминальні дні, то це може спричинити сплеск коронавірусної хвороби у Вінниці.

На центральному рівні будуть прийняті відповідні обмеження щодо святкування Великодня та всіх заходів, що передбачаються по поминальним дням. Але ми не будемо розвозити безкоштовно нашими автобусами вінничан на поминальні дні.

Уряд заборонив пересування громадськими місцями людей, віком до 16 років, без супроводу дорослих. Хто це буде контролювати у Вінниці?

— Скоріш за все, поліція. Але на це питання докладно відповісти ще не можу, бо не було офіційної публікації цієї постанови у «Віснику України».

Коли будуть закриті парки, дитячі та спортивні майданчики?

— Такі обмеження були зазначені рішенням Уряду. Ми очікуємо на офіційну публікацію такого рішення і будемо запроваджувати додаткові заходи карантину, про що обов’язково всіх повідомимо.

Люди, які повернулися з-за кордону або є контактими інфікованих осіб, мають бути на самоізоляції протягом 14 діб. Як це контролюють?

— Під наглядом сімейних лікарів — 224 вінничанина, які повернулися з-за кордону з 12 березня. Вони отримали пам’ятки щодо самоізоляції, підписали згоду на 14-денний домашній режим. Контроль самоізоляції здійснюється медиками і поліцейськими. Останні дзвонять тричі на день цим людям, під’їжджають до їх помешкань, щоб люди показалися у вікно чи вийшли на подвір’я приватного будинку (так роблять у Польщі).

Якщо ці особи не дотримуються домашнього режиму, то їхні сусіди повідомляли на Цілодобову варту 15-60 та на спецлінію 102 і було відповідне реагування. У більшості люди дотримуються правил самоізоляції. Але з 18 березня до адмінвідповідальності були притягнуті три особи, які не дотримувалися правил самоізоляції.

Карантинні пільги та втрати бюджету

Чи планується звернення до орендодавців, щоб заморозити плату за оренду на час карантину?

— За рішенням Уряду ми можемо змінювати ставки податків, які надходять до нашого бюджету. Тому якщо підприємства не працюють на час карантину будуть звільнені від тих чи інших податків. Ми будемо підходити до цього питання індивідуально, щоб відпрацювати всі підприємства, які вимушено припинити роботу. Напрацюємо механізм гнучкого оподаткування, але це точно не буде стосуватися продуктових магазинів.

День Європи скасовано. Місто отримує менше коштів, бо не працює бізнес. Що ще буде скасовано через карантин?

— Верховна Рада та Уряд планують внести зміни до держбюджету, за якими частина податків, державних субвенцій, які надходять до місцевих бюджетів буде знята. Якщо це рішення ухвалять, то за нашими оцінками втрати міського бюджету складуть до 370 мільйонів гривень на рік. Ми вимушені скорочувати наші поточні та капітальні видатки. А святкування дня Європи скасовано, щоб уникнути масового скупчення і як результат — сплеску поширення хвороби. Сподіваюсь, що к тому часу вже буде скасований карантин. Проте, ми не зможемо перейти в нормальний режим життєдіяльності за два тижні. Послаблення карантину буде поступовим.

 

Читайте також:

У Вінницькій області зафіксували 61 випадок коронавірусу. Цифри по районах

Коронавірус у Подільському онкоцентрі: Скальський розповів про кількість хворих

«Це не адаптація, а виживання». Як вінницькі ресторани та магазини переживають карантин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Оксана Пошелюзная

    Надбавки ЕМД не получает
  • Роман Богданов

    Пиар
  • Игорь

    Исходя из заглавия , які пільги бізнесу?, уточните
  • Юрий Бочков

    коли продензифікують дороги на Барському там пил від машин до трьох метрів
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up