Над Вінницею дивний смог. Журналісти з'ясували в чому причина

Над Вінницею дивний смог. Журналісти з'ясували в чому причина
фото взято зі сторінки Фейсбука Юрія Пархомчука
Вже два дні – 26 та 27 серпня Вінниця потопає у дивній димці. Читачі телефонують до редакції та питають – що це за смог. Звідки взявся дим, якщо немає вогню?

Журналіст «20 хвилин» зателефонувала до відділу «Цілодобової варти» міської ради. Там відповіли, що причину виникнення диму вони не знають.

– Були і в нас вчора скарги, – каже керівник відділу «Цілодобової варти» Антоніна Іващук. – Ми направляли службу надзвичайних ситуацій та муніципальну поліцію, щоб вони шукали місце загорання. Все обійшли, але нічого не знайшли. Ми зверталися в облдержадаміністрацію, щоб вони поїхали навколишніми полями. На вчорашній день немає ніякої інформації. А вранці Вінниця практично вся біла.

Департамент цивільного захисту теж не знає звідки дим.

Відео дня

– Ніякої інформації з цього приводу не було: ні МНС, ні міська рада не повідомляли, – каже оперативний Департаменту цивільного захисту Олександр Прокопчук.

Схоже на правду

На свої сторінці у Фейсбуці вінницький журналіст Юрій Пархомчук опублікував фото пожежі, що відбулася увечері 25 серпня на Барському шосе, навпроти Некрасово.

Він написав:

«Палять стерню. Вночі. Фермери. А ви дивуєтесь, що за смог вночі суне на місто. Проїхав 5 вогненних кілометрів і жодної живої душі. Так починаються Великі Пожежі».

фото взято з сторінки у Фейсбук Юрія Пархомчука

Проте у ДСНС сказали, що така пожежа у них не зафіксована.

– У статистиці не має такої пожежі. Можливо, це було контрольоване спалення, – каже Олександр Кутовий.

Пожежники кажуть про підпал стерні

Щодо припущення, що смог над Вінницею виник через пожежі в полях – то у вінницькому управлінні ДСНС це підтверджують.  Кажуть, що причина – спалювання на полях стерні, яка залишилась після збору урожаю.

– Тільки за минулий день ми 20 разів виїжджали на виклики, – каже помічник начальника Головного управління ДСНС України у Вінницькій області Олександр Кутовий. – Працівники сільськогосподарських угідь спалюють стерню, тому утворюється дим, який переходить до міста. Працівники ДСНС намагаються вплинути на такі дії, ми проводимо роз’яснювальні бесіди.

Але застосовувати санкції до фермерів за словами Кутового пожежна служба не може.

– Це робота працівників управління екології, – каже він.

Екоінспекція з цим щось робить?

Журналісти зателефонували у обласний департаменті екології та природних ресурсів. Там переключили на екоінспекцію.

– Ми складаємо протокол про адміністративне порушення, який передбачає адміністративне стягнення, – каже  головний спеціаліст екоінспекції  Денис Красюк.

Сума штрафу залежить від особи винуватця. Якщо простий громадянин, то передбачається 10-20 неоподаткованих мінімумів (170-340 гривень), а якщо посадова особа – від 50 до 70 (850 до 1190).

Але слово розходиться з ділом. Наприклад, за даними ДСНС 26 серпня на Вінниччині було 9 пожеж на полях. Але в екологічній інспекції по телефону сказали, що вчора їх спеціалісти нікуди не виїжджали. Тобто ніякого покарання підпалювачам.

P.S.

До речі, від диму потерпає не лише Вінниця. Видання “Українська правда” пише, що ввечері 26 серпня у Києві виник смог та неприємний запах. Але там причиною називають тління торфовищ в околицях столиці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    В Турбове сах-завод режут и всем пох а тут какой то дым
  • Антон

    Мда, 20минут на высоте...2 дня подряд я писал в рубрику "от читателей" про этот дым и запах - ноль реакции - статью даже не опубликовали. И что в итоге - редакция напечатала новость от себя. Журналистское расследование, блин, провели видите ли... Верх наглости и цинизма. Зато какой то политический бредовый шлак в рубрике от читателей появляется с завидной регулярностью
  • Bogdan Severin

    Это не фермеры, это - мудаки!

    Сжигая стерню - сгорают все комашки, выгоряет верхний шар грунта, плодородного грунта. Учите матчасть, поцы!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up