Набережна, тир та сміття. Сім проектів подали на громадський бюджет-2018

Набережна, тир та сміття. Сім проектів подали на громадський бюджет-2018
  • На Бюджет громадських ініціатив-2018 подали тільки сім проектів
  • А на перший громадський бюджет-2016 — більше 170 проектів
  • У мерії сподіваються, що вінничани ще пришлють свої ідеї. Як це зробити?

З 1 квітня триває прийом проектів на конкурс «Бюджет громадських ініціатив». Суть його в тому, що вінничани можуть вигадати ідеї, як покращити місто. Найкращі проекти зроблять за міські кошти. На це виділили 7 мільйонів гривень.

У мерії кажуть, що на громадський бюджет подали тільки сім проектів. Але міські чиновники продовжують сподіватися, що вінничани ще долучаться до участі

«Як показує практика проведення конкурсу в 2016 році, переважна більшість проектів подається в останні два-три дні до кінцевого терміну прийому пропозицій», — йдеться в новині від прес-служби мерії.

Відео дня

На Бюджет громадських ініціатив-2016 подали 174 проекти. А на громадський бюджет-2017 подали вже менше — 97 проектів.

Сім ідей. Станом на 5 травня зареєстрвували тільки сім проектів. Проте, зараз у відкритому доступі є всі, крім проекту «Створення зони безпеки та комфорту частини вулиці Гоголя».

Дві головні умови конкурсу для проектів: не перевищувати ліміт коштів (великі – від 200 тисяч до 1 мільйона гривень; малі — до 200 тисяч гривень) та загальнодоступність (усі зможуть користуватися реалізованним проектом). І серед семи поданих проектів лише п’ять відповідають цим умовам.

— Один з проектів перевищує максимальний ліміт. Там значно більше ніж 3 мільйони, і це автоматично, на жаль, не дозволяє розглядати цей проект як реальний для реалізації. Ще один проект не відповідає вимогам положення, а саме – не дотримується норма загальнодоступності. Це дуже важлива умова, яка дозволить нам уникнути «чемпіонату між школами», залучити інші верстви населення і дати дорогу ідеям, які будуть реалізовані дійсно в загальнодоступних місцях, — сказав заступник мера Владислав Скальський.

Читайте також: Бюджет громадських ініціатив “заспамили” проекти для шкіл та дитсадочків

Що за проекти? На офіційному сайті конкурсу є шість проектів: три малих та три великих.

1. «Лазерний тир»

У поданих проектах є й ідея від школи №31. За умовами конкурсу, цей проект не допустять до голосування. 

 

Три автори проекту Ольга Іванець, Оксана Пруц та Микола Бартюк хотіли по-новому вчити дітей стріляти з гвинтівки, автомата та пістолета. Для цього потрібно тир з лазерною зброєю, що коштує 151 тисячу гривень.

 

2. «Благоустрій набережної між мостами»

Авторка проекту Алла Корольова пропонує відновити дамбу, що тягнеться від Київського до Центрального мосту: розширити пішоходну зону, вкласти тротуарною плиткою, зробити пандуси, встановити лавочки тощо.

Траса здоров'я в Одесі

«Важко уявити сучасне європейське місто з такими занедбаними набережними. Реалізація цього проекту дасть можливість користуватися оновленим об’єктом саме людям з інвалідністю, батькам та дітям, людям будь-якого віку. Завдяки реалізації цього об’єкту з’явиться аналог одеської «Дороги здоров’я», — вважає Корольова.

Проте, скільки це коштуватиме, дізнатися не вдалося: ціни, ймовірно, замалювали в мерії або не вказала авторка проекту. Оскільки це «великий» проект, то його вартість може бути від 200 тисяч до 1 мільйона гривень.

3. Воркаут-майданчик «Надія Вінниці»

Віталій Ворохоб пропонує встановити в Центральному парку спортивний майданчик, де зможуть займатися спортом люди з інвалідністю.

Фото з воркаут-чемпіонату, що проходив минулого року у Вінниці. Архів "20хвилин"

Автор хоче поставити тренажери від дніпровського виробника — товариство «Науково-виробнича компанія «Гойда».

А саме турніки, бруси, лави для пресу тощо. На все йому треба майже один мільйон: 999 499 гривень.

4. «Первинне сортування сміття»

Автор Віктор Білоус пропонує привчити мешканців Вишенькі чи іншого мікрорайону міста сортувати сміття. А саме роздавати жителям пластикові відра, що розділені на дві половини. А до них пакети для сміття: жовтий для сухого та чорний для волого. Роздавати будуть ЖЕКи.

Схематичний малюнок автора проекту

«Мешканці міста будуть привчатися до роздільного сортування сміття. У рази зростуть доходи «Ековіну». Значно зменшиться об’єм відходів, що просто заховуються в землю», — вважає автор проекту.

За кошторисом проекту, на 30 тисяч відер та 60 тисяч пакетів для сміття треба один мільйон гривень.

5. «Електричні станції швидкої зарядки для електромобілів»

Василь Горейко бажає за міські кошти встановити дві зарядки для електромобілів. За планом автора проекту, їх треба розташувати на перетині Порика та Космонавтів.

На думку Горейко, це сприятиме збільшенню кількості електромобілів у Вінниці та іміджу міста. За його розрахунками це коштуватиме 200 тисяч гривень.

6. Книга «Легенди Вінниці»

Автор проекту Михайло Пащенко хоче надрукувати власну книгу, де він зібрав маловідомі історичні факти та призабуті легенди міста. Окрім того, Пащенко звернувся до мера Вінниці Сергія Моргунова, щоб «пропустили книгу».

«Два роки проект книги «Легенди Вінниці» блукає кабінетами міськради, а відповідь одностайна: «Від імені...», «За дорученням...», «Не пропускати!..», — пише автор проекту.

За кошторисом, друк півтисячі примірників, що роздадуть по бібліотекам міста, коштує 90 тисяч гривень.

Як подати проект? До 15 травня ще можна подати свою ідею та отримати гроші на її впровадження. Умови та форма для проекту на конкурс є на сайті «Бюджет громадських ініціатив». Там є пояснення, як саме написати проект.

А якщо не знаєте як порахувати вартість проекту, то фахівці зможуть допомогти: зустріч з експертами буде 13 травня, з 10 до 13-ої години в Центрі «Універ» (Соборна, 91).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Max Klax

    хто цей Горейко Василь ? хотілось би подивитись йому у вічі, всією електромобільною громадою, власне..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up