Скандал у Вінниці: поліція вимагає дані журналістів, Національна спілка проти

Скандал у Вінниці: поліція вимагає дані журналістів, Національна спілка проти
  • Національна спілка журналістів України вимагає припинити тиск поліції на Вінницьку обласну організацію, — заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.
  • Деталі скандалу через «підробку документів» намагалися з'ясувати наші журналісти.

На Вінниччині поліція вимагає отримати персональні дані всіх членів обласної організації Національної спілки журналістів України. Про це на сторінці у Facebook написав голова НСЖУ Сергій Томіленко. В публікації йдеться зокрема про таке:

«Національна спілка журналістів України вимагає припинити тиск на Вінницьку обласну організацію та переслідування її голови, члена Правління НСЖУ Василя Паламарчука (щодо діяльності обласної організації нині безпідставно розслідують «кримінальне правопорушення» про видачу членських квитків).

Фейсбук голови НСЖУ Сергія Томіленко

Водночас НСЖУ звертається до Міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського й голови Національної поліції Ігоря Клименка з проханням ініціювати проведення службового розслідування дій співробітників поліції, які без ретельної перевірки безпідставних звинувачень, без звернення до обласної організації спілки, відкрили провадження про нібито «підробку документів» та отримали судову ухвалу про виїмку документів про всіх членів журналістської організації Вінниччини».

Відео дня

Через звинувачення журналіста

Голова Спілки журналістів України Сергій Томіленко каже, що у поліції відкрили провадження про підробку членських квитків, якої не було. Правоохоронці отримали судову ухвалу про виїмку документів про всіх членів журналістської організації Вінницької області.

В ухвалі від 27 серпня 2021 року зазначено, що розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення ч. 1 ст. 366 ККУ (видача завідомо підроблених посвідчень журналіста).

Підставою для цього, пише Томіленко у Фейсбуці, стали матеріали СБУ у Вінницькій області. Вони ґрунтуються на звинуваченнях одного місцевого журналіста. Він опублікував в інтернеті інформацію проти облорганізації НСЖУ. Хоча сам за інформацією до спілки не звертався.

Голова обласної журналістської організації Василь Паламарчук доступ до персональних даних усіх журналістів не надав та звернувся по юридичну допомогу до керівництва НСЖУ.

Голова спілки журналістів України Сергій Томіленко, пише, що за версією слідства, підозра впала на членів НСЖУ Григорія Мазура і Юрія Краківського. Мовляв, саме в них підроблені членські квитки.

За інформацією Вінницької обласної організації НСЖУ, Григорій Мазур є дійсним членом НСЖУ. Він позаштатний кореспондент газети «Тростянецькі вісті», автор публікацій на місцеву тематику. Як волонтер спільно з редакцією газети він понад 50 разів побував на Сході країни.

Юрій Краківський працював із 2001 року заступником головного редактора журналу «Правозахисник». Втім через несплату членських внесків з 2010-го його статус в НСЖУ припинили. Однак ця інформація, пише Томіленко, не підтверджується.

«Відмовляємося бути жертвою наклепів»

Найближчі дні в Спілці журналістів чекають на закриття кримінального провадження за необґрунтованими звинуваченнями щодо підробки журналістських посвідчень у Вінниці.

 — Національна спілка журналістів України готова допомагати у боротьбі зі зловживаннями, але відмовляється ставати жертвою наклепів, необ'єктивних розслідувань або атак на журналістську незалежність, — написав голова організації Сергій Томіленко у Фейсбуці.— Найкращими результатами діалогу журналістів і Національної поліції мають ставати захищені права журналістів і покарання нападників на працівників ЗМІ».

Журналісти 20minut.ua звернулися по коментар до голови Обласної журналістської спілки Василя Паламарчука. Він сказав, що поки коментувати нічого не буде і відповідь надасть пізніше.

 

Читайте також:

На обкладинці столичного глянцю. 11-річний вінничанин з аутизмом розвиває модельну кар’єру

«Ідеальна спортсменка». Про хмільничанку Мар’яну Шевчук, рекордсменку світу з пауерліфтингу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Антон Булгаков

    кайфово. як учасник цього кіпіша навіть не можу прочитати порцію вигадок, яку транслює авторка. адже вона точно не поцікавилась,як ізвідки то все пішло. а може, хоч дасте почитати, хоча б шоб поржати з рівня?
  • Валерий Пятницкий

  • Марина Кучинская

    Нарешті справа доходить до свого логічного завершення!!! І всі винні будуть покаранні!)
  • Ivan Sobzyk

    А як спілка просто продавала посвідчення ?Де під захист попадали бандюки з правом володіння зброєю -то зараз ви волаєте грабують ?

keyboard_arrow_up