На Вінниччині перевірили якість води в водогонах: краще купуйте на розлив

На Вінниччині перевірили якість води в водогонах: краще купуйте на розлив
  • У Вінниці та області фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб провели моніторинг стану води. Оприлюднили результати досліджень.

Результати оприлюднили 31 січня на сайті «Вінницького обласного центру профілактики хвороб МОЗ».

Стан води у водогонах

Загалом лабораторно дослідили 309 проб води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів.

За результати досліджень встановили: 

Відео дня
  • 292 (94,5%) відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» по всіх дослiджених показниках.
  • 17(4,2%) не відповідає вимогам ДСанПiНу 224-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води призначеної для споживання людиною» за показниками: каламутність (комунальний водогін смт. Літин, м.Гайсин), перманганатна окиснюваність (інтегральний показник органічного забруднення) м. Хмільник, м. Калинівка, м. Вінниця, аміак – комунальний водогін м. Вінниця.

Зазначені відхилення пов'язані з природними вмістом солей жорсткості та стоком органічних забруднень у вододжерело внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровiднiй мережі через міграційні процеси.

Перевірка криниць

Лабораторно дослідили чотири проби: води з громадських криниць на санітарно-хімічні та бактеріологічні показники. За результатами досліджень:

  • 3(75,0%) відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною».
  • 1(25,0%) не відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гiгієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» за показниками: (невідповідність вимогам по вмістам нітратів, загальній жорсткості та сухому залишку). Це 1 громадська криниця у  Могилів-Подільському районі.

Ситуація під контролем

— Відхилення по вмісту зазначених вище речовин засвідчують природний вміст даних речовин у водоносному горизонті, а також органічних забруднень водо джерела внаслідок господарської діяльності, — зазначають спеціалісти.

Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми. Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою.

Попереджаємо про необхідність кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням. Надавайте перевагу воді в пляшках та воді на розлив.

Радіаційний фон

За результатами щоденного моніторингу, який проводять фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно зі структурними підрозділами в районах — радіаційний фон на Вінниччині не перевищує багаторічний рівень та не несе загрози мешканцям області.

Так за період з 23 січня 2023 року по 31 січня 2023 року виконали 297 вимiрiв радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,12 мкЗв/год до 0,18 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

У жовтні, нагадаємо, Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України опублікував результати досліджень міських колодязів. За їхньою інформацією, вода у 2 із 44 досліджених криниць не відповідає санітарним вимогам. Виключення: колодязь на Келецькій, 122 та колодязь на 2-му провулку Глінки, 44.

 

Читайте також:

«Не відповідають санітарним вимогам»: чи можна пити воду з-під крана та з міських криниць

Екологи перевірили річку Тяжилівку та Вишенське озеро. Маємо результати досліджень водойм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olexandr

    а де детальний список поганих криниць?

keyboard_arrow_up