На Вінниччині перевірили якість води в водогонах. Результати дослідження

На Вінниччині перевірили якість води в водогонах. Результати дослідження
  • У Вінниці та області фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб провели моніторинг стану води. Оприлюднили результати досліджень.

Результати оприлюднили 3 січня на сайті «Вінницького обласного центру профілактики хвороб МОЗ».

Загалом лабораторно дослідили 298 проб води з водогонів в області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів.

Стан води у водогонах

За результати досліджень встановили: 279 (93,6%) відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної, призначеної для споживання людиною» по всіх досліджених показниках. 19 (6,4%) не відповідає вимогам ДСанПiНу 224-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води призначеної для споживання людиною» за показниками:

Відео дня
  • каламутність (комунальний водогін смт. Літин), жорсткість (комунальні водогони м.Могилів Подільський та с. Михайлівці Могилів-Подільського району, смт. Муровані Курилівці),
  • нітрати (с. Карпівка Могилів-Подільского району),
  • аміак (комунальний водогін м. Вінниця КП «Вінницяоблводоканал»)
  • перманганат на окиснюваність в 1, 1-1,3 рази (інтегральний показник органічного забруднення) м. Вінниця КП «Вінницяводоканал», м.Хмільник КП «Хмільникводоканал» та м. Калинівка КП «Калинівкаводоканал»).

Ситуація під контролем

— Зазначені відхилення пов'язані з природними та техногенними чинниками, зокрема забрудненням підземних джерел та р. Південний Буг, стоком органічних забруднень у вододжерело, з опадами та внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровідній мережі через міграційні процеси, — зазначають спеціалісти.

Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми. Наразі ситуація з забезпеченням питною водою в області є контрольованою.

Попереджаємо про необхідність кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням. Надавайте перевагу воді в пляшках та воді на розлив.

Радіаційний фон

За результатами щоденного моніторингу, який проводять фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно зі структурними підрозділами в районах — радіаційний фон на Вінниччині не перевищує багаторічний рівень та не несе загрози мешканцям області.

Так за період з 26 грудня по 2 січня виконали 298 вимірів радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,11 мкЗв/год до 0,17 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень.

У жовтні, нагадаємо, Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України опублікував результати досліджень міських колодязів. За їхньою інформацією, вода у 2 із 44 досліджених криниць не відповідає санітарним вимогам. Виключення: колодязь на Келецькій, 122 та колодязь на 2-му провулку Глінки, 44.

 

Читайте також:

«Не відповідають санітарним вимогам»: чи можна пити воду з-під крана та з міських криниць

Екологи перевірили річку Тяжилівку та Вишенське озеро. Маємо результати досліджень водойм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Шмырев

    Попереджаємо про необхідність кип'ятіння та відстоювання води перед вживанням. Надавайте перевагу воді в пляшках та воді на розлив.

    Этим все сказано Позорище

keyboard_arrow_up