На Вінниччині грибами отруїлася 4-річна дитина

На Вінниччині грибами отруїлася 4-річна дитина
  •  В Україні розпочинається сезон грибів, а з ним і сезон отруєнь. Цьогоріч є перша потерпіла — 4-річна дитина.
  • Розповідаємо, як оминути біди та даємо рекомендації для вживання грибів.

В 2022 році в Вінницькій області зареєстрували 16 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 20 людей, в тому числі троє дітей. Летальних випадків не було.

У 2023 році після вживання консервованих дикорослих грибів, якими батьків пригостила сусідка, захворіла 4-річна дитина. Вона знаходилась на лікуванні в обласній дитячій лікарні з середнім перебігом захворювання, передає Вінницький обласний центр профілактики хвороб.

Як уникнути отруєння грибами

Краще обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль.

Відео дня

Якщо ви все-таки не уявляєте свого життя без лісових грибів, то під час збирання дотримуйтеся цих рекомендацій:

  • Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
  • Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння?

  • Не вживайте сирих грибів.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.
Не годуйте грибами дітей! Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

Симптоми отруєння

Ознаки отруєння можуть з’являтися у різний час — від 30 хвилин до кількох діб — залежно від виду грибів, які ви вживали.

Симптомами грибного отруєння можуть бути:

  • запаморочення,
  • нудота,
  • сильна спрага,
  • судоми,
  • посиніння губ, нігтів,
  • похолодіння рук та ніг,
  • галюцинації,
  • розлад або втрата свідомості,
  • порушення дихання та серцевої діяльності.

Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте медиків.

 

Читайте також:

З 11 липня забороняється реклама та виробництво деяких тютюнових виробів. ПЕРЕЛІК

Як витримати літню спеку: поради від МОЗ на випадок екстремально високих температур

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up