На Вінниччині грибами отруїлася 4-річна дитина

- В Україні розпочинається сезон грибів, а з ним і сезон отруєнь. Цьогоріч є перша потерпіла — 4-річна дитина.
- Розповідаємо, як оминути біди та даємо рекомендації для вживання грибів.
В 2022 році в Вінницькій області зареєстрували 16 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 20 людей, в тому числі троє дітей. Летальних випадків не було.
У 2023 році після вживання консервованих дикорослих грибів, якими батьків пригостила сусідка, захворіла 4-річна дитина. Вона знаходилась на лікуванні в обласній дитячій лікарні з середнім перебігом захворювання, передає Вінницький обласний центр профілактики хвороб.
Як уникнути отруєння грибами
Краще обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль.
Якщо ви все-таки не уявляєте свого життя без лісових грибів, то під час збирання дотримуйтеся цих рекомендацій:
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння?
- Не вживайте сирих грибів.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше доби.
Симптоми отруєння
Ознаки отруєння можуть з’являтися у різний час — від 30 хвилин до кількох діб — залежно від виду грибів, які ви вживали.
Симптомами грибного отруєння можуть бути:
- запаморочення,
- нудота,
- сильна спрага,
- судоми,
- посиніння губ, нігтів,
- похолодіння рук та ніг,
- галюцинації,
- розлад або втрата свідомості,
- порушення дихання та серцевої діяльності.
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте медиків.
Читайте також:
З 11 липня забороняється реклама та виробництво деяких тютюнових виробів. ПЕРЕЛІК
Як витримати літню спеку: поради від МОЗ на випадок екстремально високих температур
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.