«На таку суму не сподівався!». Злата Огневич підтримала акцію воїна з Калинівки «Зігрій солдата-земляка»

«На таку суму не сподівався!». Злата Огневич підтримала акцію воїна з Калинівки «Зігрій солдата-земляка»
Навіть під час лікування після поранення Віталій Ференець (крайній праворуч) не забуває про побратимів: зібрав для них кошти, закупив теплі речі...
  • Майже 80 тисяч гривень вдалося зібрати пораненому бійцю 59-ї з Калинівської громади.
  • Кошти витратив на придбання товарів, які зігріють побратимів в окопах.
  • Як відбувалася акція, боєць розповів журналісту «20 хвилин».

Віталій Ференець служить у 59-й окремій мотопіхотні бригаді імені Якова Гандзюка. Нині його побратими в гарячій точці фронту захищають Авдіївку. Саме там під час бою хлопець дістав поранення в ногу.

— Під час лікування телефонували друзі, знайомі і кожен запитував, чим допомогти, що потрібно, — говорить Віталій. — Що мені потрібно в умовах шпиталю? Ліки є, харчуванням забезпечений. І тут я подумав: якщо є люди, які готові допомогти мені, то нехай допоможуть тим, хто нині на фронті.

Відео дня

За словами співрозмовника, саме так виникла ідея провести акцію.

25 земляків нині на фронті

— Спершу вирішив обмежитися допомогою тим, хто мобілізований з мого села Писарівка, — продовжує розповідь Віталій. — Нині 25 односельчан знаходяться у зоні бойових дій. Всіх мобілізованих понад 50 чоловіків.

Щоб привернути увагу до акції, вирішив дати їй назву. Обдумував різні варіанти. Закінчувався останній місяць осені, йшлося до зими, тому назва, як кажуть, напрошувалася сама по собі. Звучить вона так: «Зігрій солдата-земляка».

Молодий воїн не уявляв, наскільки це клопітна справа. Розумів, що відповідальна, бо ж люди мають довірити йому свої кревно зароблені кошти. Вже під час акції відчув на собі, скільки зусиль необхідно було докласти!  Гроші зібрати, товар закупити, відправити хлопцям.

— Мені дуже допомогли рідні, друзі, моя майбутня дружина, — каже співрозмовник. — Без них я б не справився. Усім їм за це велика подяка. Ще більша вдячність кожному з тих, хто донатив кошти.

Почали з виготовлення банерів з розповіддю про акцію. З цим йому допомогла знайома дівчина. Їх почепили в селі, один з них розмістили безпосередньо у сільському магазині. Домовився з продавчинями, аби вони пропонували покупцям долучатися до акції. У кого була можливість, міг придбати щось для військових і залишити його у магазині у спеціально відведеному місці.

— Односельці знають мене особисто, як і моїх батьків, брата сестру, тому у них не виникало сумнівів в тому, на що буде витрачено зібрані кошти, — говорить Віталій. — Бо тепер люди не дуже довіряють тим, кого не знають.

Хлопець зізнається, що сподівався зібрати максимум 30 тисяч гривень. І то не був упевнений, що назбирає таку суму. Насправді вийшло 78 тисяч 783 гривні.

— Коли я побачив, що назбирується сума більша, ніж та, на яку сподівався, вирішив поширити акцію не тільки на допомогу односельцям, а й на побратимів зі своєї бригади, — уточнює співрозмовник. — У підсумку вийшло, що зібрані гроші розподілили для придбання товарів приблизно 50х50».   

Підтримала Злата Огневич

Інформацію про акцію Віталій поширював переважно у соцмережах. На його сторінці у Фейсбуці можна побачити відео, на якому військовий знаходиться поруч з нашою популярною співачкою Златою Огневич. Вона спершу розповіла про нашого земляка, а далі повідомила про його акцію.

Злата закликала своїх друзів та шанувальників підтримати акцію Віталія, щоб дати можливість зігрітися у холодні дні тим, хто в окопах, хто зі зброєю у руках боронить рідну землю.

Запитую співрозмовника, як йому вдалося зустрітися з виконавицею та ще й записати звернення? Вона поширила його в себе у Фейсбуці. Те само зробив Віталій на своїй сторінці.

— Уперше я мав намір познайомитися зі Златою раніше, ми тоді стояли у Миколаївській області, а вона приїхала з благодійним концертом, — згадує співрозмовник. — Я був разом з товаришем. Після концерту вирішили підійти, познайомитися, попросити автограф. Але ж ми не одні були. Такі само бажання мали інші глядачі. Словом, поки ми зібралися, було вже пізно, вона попрощалася і поїхала.

Віталій по гарячих слідах написав їй повідомлення з подякою за концерт. Розповів, що хотів познайомитися, висловив сподівання, що колись йому випаде така нагода. На своє здивування, отримав відповідь від співачки. Вона написала, що так само вірить у майбутню зустріч з військовим.

Бажання Ференця здійснилося.

— Я випадково побачив в Інтернеті, що Огневич виступає у Вінниці, — говорить Віталій. — Зайшов на сайт подивитися, чи є у продажу квитки. Не повірите, у продажу залишилося тільки два білети. Я їх одразу викупив.

На концерт їздив разом зі своєю дівчиною. Перед початком підійшов до концертного директора, розповів історію спілкування з Огневич, показав листування, попросив допомогти познайомитися.

Після концерту Віталія з його дівчиною супроводили у гримерку до співачки. Там після знайомства вона й записала своє звернення на підтримку акції нашого земляка.

— Після його поширення суттєво додалося коштів на картці, — стверджує співрозмовник.

Про це він написав співачці, щиро подякував за підтримку. Не тільки від себе — від земляків і побратимів, для яких організував акцію.

Хто здивував допомогою?

Віталій закуповував необхідні речі поступово, не чекаючи завершення акції. Накопичувалася певна сума — витрачав її. В цьому йому неабияк допоміг двоюрідний брат, який проживає у Києві. По роботі чоловік має стосунки з низкою підприємств. Тому деякі речі брали безпосередньо у виробника. Зрозуміло, платили дешевше, ніж у магазині. Наприклад, газові балончики обійшлися за ціною приблизно у два рази нижчою, ніж у магазині.

Гарно зігрівають ноги у холодні дні хімічні устілки. Віталій придбав їх 554 пари. Через деякий час йому зателефонував продавець устілок. Повідомив, що розповів про акцію власнику товару. Той розпорядився надати ще 150 пар, але грошей за них не брати.

Після розмови військового з директором Писарівського гранітного кар’єру, той виділив кошти на закупівлю 125 сухих душів, ще 200 штук докупив Віталій за зібрані кошти. 150 тюбиків крему для ніг надав їх виробник з Києва.

Приємно вразив учень з села Черепашинці Калинівської громади Назар Сохацький. Хлопець не вперше допомагає військовим. Він справжній волонтер, який шукає можливості, як заробити грошей, щоб потім передати їх захисникам.

— Речі для своїх односельчан я передав їх рідним безпосередньо в селі, — говорить Віталій. — Так надійніше. Знаю, що вони передадуть їм. Складніше з доставкою на фронт. Мої хлопці на позиціях. Передаю невеликими партіями «Новою поштою». Дехто уже повідомив, що отримав. Хоча зробити це не просто в тих умовах, де вони нині знаходяться.

Що передає військовим у зону бойових дій?

Віталій Ференець попереджував, що прозвітує за кожну витрачену гривню. Зробив це на своїй сторінці у Фейсбуці. Розмістив повний перелік придбаних речей і товарів.

Ось тільки деякі з них: теплі шкарпетки, термошкарпетки; устілки — войлочні, хімічні, термо; газові балончики і газові плити; павербанки; ліки; сухий спирт; засоби гігєни.

До речі, частину товарів земляки передавали, як кажуть, з рук в руки. Їх привозили до будинку батьків Віталія або повідомляли, де можна забрати.  

На час нашого спілкування загальна сума придбаних товарів становить 72 тисячі 325 гривень. Її назвав співрозмовник і додав: на решту коштів докупить необхідні речі для військових у зоні бойових дій.


 

Читайте також:

Мама через суд повернула дитину, а вона не хоче йти до неї. Сумна доля малого Влада

У Брюсселі запрацював Офіс Вінниці. Що це таке і де відкриються наступні?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Valentyna Valentyna Mazur

    Слава Героям України.

keyboard_arrow_up