На Старому місті все ж відключать воду. Як погодилися жителі «Європейського кварталу»?

На Старому місті все ж відключать воду. Як погодилися жителі «Європейського кварталу»?
  • Мешканці житлового комплексу на Старому місті мітингували проти відключення води на 10 діб. І якщо це станеться — вони готові перекрити центр міста.
  • Аби знайти компроміс з ними зустрілися представники міської влади та забудовника, 17 вересня.
  • Їхня зустріч тривала понад дві години, але конкретних відповідей отримали обмаль.

Минулої п’ятниці, 14 вересня, під мерією утворився мітинг. До сотні жителів новобуду «Європейський квартал» вимагали від влади, аби та вплинула на забудовника.

Оскільки останній протягом чотирьох років з початку будівництва комплексу не зробив додаткову гілку водогону, що ставить мешканців в скрутне становище: «Водоканал» хоче відремонтувати труби і залишить людей без води на 10 діб.

До цього у жителів новобуду є проблеми з відсутністю благоустрою дворів, доріг та тротуарів; захмарні тарифи на світло та постійні підтоплення вулиці Покришкіна.

Відео дня

У той же день, заступнику мера Сергію Матусяку вдалося заспокоїти жителів новобуду. Чиновник запропонував обговорити проблеми в понеділок, 17 вересня. Журналіст також почув про що говорили і до чого домовилися.

Кого запросили?

У відкритому просторі «Місто змістів», на Пушкіна, 11, де й була призначена зустріч, прийшли жителі ЖК «Європейський квартал» та ЖК «Клубний дім». Людей було багато й вони зайняли як все приміщення будівлі, так і вулицю перед нею. Крім дорослих, прийшли на зустріч й діти.

Модератором обговорення був заступник міського голови Сергій Матусяк. Він же й представив увесь директорат департаментів міської влади — чиновників, які відповідають за благоустрій, освіту, транспорт та енергетику, будівельний контроль, економіку міста. Прийшли на зустріч й представники «Вінницяобленерго» та «Вінницяоблводоканалу».

Іван Андрушенко (по центру) і Сергій Рослів (з правого боку)

Цікавими учасниками зустрічі були й люди від забудовника: представник компанії Сергій Рослів та головний інженер Іван Андрушенко. Чоловіки категорично відмовилися сказати, яку ж компанію вони представляють. Ані на самому обговоренні на вимогу жителів, ані після — на прохання журналіста.

Після завершення обговорення, мешканці житлових комплексів казали, що інженера звільнили з компанії, а Сергій Рослів, насправді, є начальником служби охорони. З’ясувати, чи це так — не вдалося.

Про що говорили?

У міських чиновників та жителів були різні плани про що поговорити. На початку заступник мера Сергій Матусяк сказав, що їхня зустріч обмежена по часу і запропонував два питання:

  • про відключення водопостачання
  • про завершення будівництва дитячого садочку, який роблять поруч з ЖК «Клубний дім».

Мешканці додали до цього переліку й свій. Вони хотіли дізнатися як в міської влади, так і в забудовника відповіді на питання:

  • щодо благоустрою вулиць Покришкіна та Широцького,
  • про відсутність благоустрою дворів,
  • щодо установки світлофору,
  • про величезні тарифи на світло (2,83 грн за кіловат - авт.), які вони досі платять як «будмайданчик»,
  • про забиту зливову каналізацію, яка в дощ створює потоп;
  • про вивіз сміття, який неможливий, бо забудовник не асфальтує під’їзд до контейнерного майданчика та ще багато іншого.

Їхні питання зайняли три аркуші паперу з дрібним шрифтом. Усе ж міські чиновники взяли до обговорення й ті питання, які запропонували жителі.

До чого домовилися?

Одразу про головне — відключення води не буде, принаймні з 18 вересня, як планували комунальники. Його перенесли.
Знайшли компроміс — людям все ж відключать водопостачання, з 24 вересня. Заступник директора «Водоканалу» Дмитро Кістіон погодився на пропозицію Сергія Матусяка зробити ремонт магістральної труби не за десять днів, а за п’ять.

Увесь цей час до житлових будинків будуть підвозити технічну та питну воду, коштом забудовника, що проконтролює департамент міського господарства.

А головний інженер забудовника Іван Андрушенко сказав, що додатковий водогін скоро почнуть робити — 14 вересня цього року вони уклали договір й товариство «Спецстрой» прокладе труби за один місяць. Хоча заступник міського голови порадив йому укласти договір з ще однією компанією, яка також займеться прокладкою водогону.

Ще домовилися про дитсадок. Департаменту освіти забудовник пообіцяв, що дасть проектно-кошторисну документацію в найкоротший термін. Хоча й ці документи не міг надати за весь час будівництва.

Також представники міської влади разом із забудовником оглянуть ступінь готовності дитсадка та вирішить питання добудови. А саме скільки це коштуватиме та в який строк потрібно ввести новий заклад в експлуатацію.

І також частково домовилися за світло. Чиновники запевнили жителів новобуду, що світло їм не будуть відключати після 1 жовтня. Але, поки що, мешканці й надалі платитимуть по комерційному тарифу: 2,83 гривні за кіловат.

А от з іншими питаннями — було важко. Заступник мера Сергій Матусяк викликав на відповідь директора потрібного департаменту, заслуховував питання в мешканців і часто відповідав — «Ми перевіримо на місці, треба підняти документи, не готові зараз сказати, усе зроблено за проектом». Схоже казав й головний інженер забудовника Іван Андрушенко. Тож Матусяк пропонував підготуватися та зустрітися на наступній зустрічі.

Вже в кінці зустрічі обурення вінничан знизилося до «нуля». Вони домовилися про наступну зустріч в приміщенні на Пушкіна, 11 у п’ятницю, 28 вересня. Там вони обговорять всі питання, до яких чиновники не були готові.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Задунайский Торонтуй

    Немытые европейцы.

    Lexx reply Задунайский Торонтуй

    Так иди умойся, а не тарантуй здесь))

    Задунайский Торонтуй reply Lexx

    Нивапрос. У меня за 20 лет еще не было случая чтобы воду отключили хоть на 5 минут.

    Пойду приму душик горячий после работы. Спасибо за напоминание.
  • Герасимчук Ростислав

    Все чарез жопу нажаль.
  • Пупкин Вася

    Частный застройщик , частные покупатели... Кажется , при чем здесь муниципальные власти и простые граждане , которые будут страдать от перекрытия дорог ??
  • З.А.Глядач

    "І якщо це станеться - вони готові перекрити центр міста"

    Які вони гарячі. А по .балу?

    Ваня Лета reply З.А.Глядач

    От дедушки? А если дедушке ответочка прилетит? Хотя не прилетит, ведь у анонимного старпера яиц нет на поступок.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up