На розмінування беруть «кішку». Як учні з Корделівки допомагають саперам?

На розмінування беруть «кішку». Як учні з Корделівки допомагають саперам?
Перші десять саперних кішок учні Корделівського ліцею передали військовим
  • Армійські саперні «кішки» виготовляють у шкільній майстерні.
  • Креслення пристрою розробили з військовими.
  • У ліцеї виготовляють окопні свічки, печуть пироги, передали 30 тисяч гривень на тепловізор…

Про потребу військових саперів у такому нехитрому пристрої, який називають саперна чи армійська «кішка», у ліцеї Корделівки дізналися від учителя трудового навчання Анатолія Костюка. Він почув про це від військових.

—На перший погляд, простий, нехитрий пристрій, але він може врятувати життя саперу, — говорили демобілізовані земляки. — Це  металевий гачок з прикріпленою довгою мотузкою. З їх допомогою знімають розтяжки, міни. Побачив здалеку — і кидаєш «кішку». Потім підтягуєш ближче.

Відео дня

Анатолій Костюк вирішив взятися за виготовлення такого пристрою. Починав з Інтернету. Радився з військовими, які підказали  деякі подробиці. Разом розробили креслення.

Щоправда, спершу поділився задумом з директором ліцею. Пропонував робити пристрої у шкільній майстерні, залучаючи до цього учнів. Керівниця навчального закладу Оксана Смук підтримала вчителя.

Анатолій Костюк розповів, що старшокласники з великим  бажанням і не меншим старанням допомагають вчителю. За час війни учні стали дуже відповідальні. Особливо, коли йдеться про допомогу військовим, їх підтримки у війні з російськими агресорами.

Перші десять саперних «кішок» передали військовим. За словами вчителя, вони позитивно оцінили роботу. Подякували, звичайно. Просили по можливості продовжити виготовлення пристроїв. Саперам потрібно багато таких пристроїв, бо мінами і розтяжками всіяна земля у тих місцях, де побували окупанти. У ліцеї стараються.

До речі, свою пропозицію внесли учениці. Вони взялися шити мішечки для пристроїв. Роблять це під керівництвом вчительки Тетяни Ломачевської. Такі мішечки можна чіпляти до наплічника або на пояс. Як  кажуть, щоб завжди були під руками.

У ліцеї з перших днів війни допомагають захисникам країни. Про це розповіла директор закладу Оксана Смук. Починали з випікання пирогів з різною начинкою. Бувало, за раз вдавалося спекти до 400 смачних пиріжечків. Напередодні Великодня передали на фронт 450 пасок. Першого вересня учні і батьки передали гроші, за які планували купити квіти. Вийшло шість тисяч гривень. Їх занесли сім’ї, яка збирала кошти на тепловізор для близької людини.

Значно більшу суму вдалося виручити під час шкільного ярмарку. Його організували у листопаді. Загалом вийшло майже 34 тисячі гривень. З них 30 тисяч передали на купівлю тепловізора, а решту на придбання парафіну, з якого у ліцеї роблять окопні свічки.

—Наші учні дуже подорослішали, —говорить Оксана Смук. — Долучаються до кожної справи, коли йдеться про підтримку військових. Працюють за тих, хто нині на фронті.

На жаль, троє випускників їхнього навчального закладу не повернулися додому живими: один загинув в АТО, двоє тепер на війні з рашистами. Батьків двох дітей росіяни утримують в полоні.  

Читайте також:

«Кулемет поставимо на баггі, як Махно на тачанки». Авто для військових почали робити у Вінниці

Допомагають ЗСУ та цивільним. Як вінницьким айтішникам вдалось організувати гумкоридори (Новини компаній)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Люба Павельчук

    Робота ,яка в допомогу саперам це так неодмінно потрібна. Росте свідоме покоління молодих Українців..

keyboard_arrow_up