«Кулемет поставимо на баггі, як Махно на тачанки». Авто для військових почали робити у Вінниці

«Кулемет поставимо на баггі, як Махно на тачанки». Авто для військових почали робити у Вінниці
Для автомобілів баггі на фронті завжди є робота
  • Маневрові авто для військових почали робити на одному з підприємств Вінниці.
  • Проект має назву «Баггі». Його реалізують спільно з військовими і волонтерами.
  • Як охочі можуть підтримати задум?

Проект «Баггі» — це спільна ініціатива військових одного з підрозділів ОК «Південь» і Міжнародного благодійного фонду (МБФ) «Без кордонів». Про  ініціативу розповіли RIA представник ОК «Південь» у званні капітана на ім’я Едуард і Олена Мед, керівниця волонтерського штабу МБФ «Без кордонів» Олена Мед.

У день нашої зустрічі пані Олена була заклопотана прийманням вантажу, що надійшов з Франції. Жінка розповіла, що їхній фонд розширює співпрацю, бо їм довіряють, адже саме на довірі переважно будуються стосунки між волонтерами. Не тільки у нашій країні. Партнери з-за рубежа охочіше надають допомогу благодійним організаціям. З державними структурами працювати складніше, бо тоді не уникнути бюрократії.

До редакції пані Олена прийшла разом з військовим на ім’я Едуард. З ними був ще один супроводжуючий. Щоправда, його залишили при вході. Чотирилапому помічнику довелося сумувати, поки тривала наша розмова.

Відео дня

Чому виникла ідея взятися за виготовлення баггі, розповів військовий. Волонтерка поділилася думками про те, як вдалося домовитися з керівництвом одного з вінницьких заводів долучитися до проекту.

Під Лиманом ми були сковані у маневрах

Едуард говорить, що ідея отримати маневрові автомобілі з’явилася у боях під Лиманом. На той час він очолював службу РАО (ракетно-артилерійського озброєння). Каже, військові одного з підрозділів відчували гостру потребу у маневрових діях. Уточнює, що мова йде про окремий стрілецький батальйон.  

Військові навіть згадували тоді Нестора Махна. Той у свій час зумів вирішити схожу проблему — встановив кулемети на тачанки, запряжені кіньми, і його підлеглі мали можливість з’являтися у будь-якій точці на полі бою. Причому, робили це несподівано, чим переважали ворогів. Як відомо з історії, ефект нестандартних рішень подекуди забезпечував перемогу «махновцям».

— Отоді я висловив думку про необхідність отримати автомобілі баггі, —розповідає Едуард. — Як кажуть, чия ідея, той шукає, як її реалізувати.

За словами співрозмовника, він зателефонував у Вінницю доброму знайомому Богдану Ропотілову. Раніше він очолював один з банків у нашому місті. Чоловік погодився допомогти фінансово.

Але спершу треба було знайти тих, у кого є такі автомобілі.

Едуард згадує, що баггі можна було купити у Чернівцях в одного з підприємців. Щоправда, стримували дві обставини. По-перше, ціна. Підприємець правив за одне авто сім тисяч доларів. По-друге, їх не було у наявності. Точніше, були, але їх уже замовив один з відомих волонтерських фондів з Києва.

— Пізніше ми дізналися, що кияни теж відмовилися платити суму, яку просив продавець баггі з Чернівців, — продовжує розповідь військовий. — Нам вдалося знайти іншого продавця. Це підприємець Бризгал з Кривого Рогу. Він пропонував баггі за дві тисячі доларів. Перші машини закупили за кошти, що їх надав наш земляк Богдан Ропотілов, за що йому велика подяка.

Едуард особисто їздив за першим авто. Каже, доправив машину у підрозділ власним ходом. Побратими не могли натішитися. Багато-хто виявив бажання сісти за кермо.

Встановили гранатомет — і отримали бойову маневрову одиницю. Під час роботи виявили деякі моменти, що потребували удосконалення. Повідомили про них виробнику.

Загалом придбали у Бризгалова 10 одиниць баггі. На одні авто встановлювали гранатомета, на інші — кулемети.

Начальник служби РАО пригадує завдання, яке отримав від командира батальйону. Той повідомив: «Є робота для баггі з АГС». Наголосив, щоб водій був вмілий і навідник сміливий.

Нині в Едуарда інша посада в ОК «Південь». На фронті цікавляться у нього, коли будуть нові баггі. Потреба залишається. Тому запропонував землякам-волонтерам з Вінниці проект з виготовлення таких автомобілів. На його пропозицію відгукнувся МБФ «Без кордонів».

Каркаси виготовили безкоштовно  

Представниця цього фонду Олена Мед теж неодноразово чула від бійців про необхідність мати у своєму розпорядженні маневрові авто. Каже, вирішили спробувати поставити їх виготовлення «на потік». Таке можливо у заводських умовах.

Запитую у співрозмовниці, як сприйняло її пропозицію керівництво заводу. Вона домовлялася про роботу.

— Одразу погодилися на співпрацю, — продовжує пані Олена. — Наскільки приємно мати справу з такими людьми, які готові працювати на нашу Перемогу! На заводі внесли свою пропозицію. Повідомили, що необхідно розробити проект каркасу автомобіля. Цим зайнялися конструктори й інженери підприємства. Свою роботу узгоджували з військовими, аби врахувати їхні потреби.

За словами волонтерки, по завершенню розробки проекту, заводчани заявили, що готові приступити до роботи. Уточнили, що за каркаси до двох перших автомобілів кошти не братимуть. Це буде їхній внесок у загальну справу. Їм потрібен метал — кутники, труби. Матеріали закупили за кошти військових. Надалі сподіваються на благодійну допомогу.

У кого є старі «Жигулі», відгукніться

Співрозмовники уточнюють, що на заводі виготовлятимуть тільки металеві каркаси до баггі. Решту робіт виконуватимуть у ремонтних майстернях військових підрозділів. Там же встановлюватимуть необхідне озброєння.

Двигуни,  деякі вузли та агрегати використовуватимуть з автомобілів «Жигулі». Кажуть, саме такими є баггі, закуплені у Кривому Розі.

Втім, можна встановити двигуни й від інших марок автомобілів.

— Один «жигулик» ми вже знайшли, — говорить волонтерка Олена Мед. —Вінничанин погодився передати його нам, коли дізнався про проект. Власник машини пояснив, що його «ветеран» радянського автопрому давно простоює у гаражі. Тепер нехай послужить нашим захисникам.

Серед волонтерів є помічники, які знаються на ремонті машин. Вони розібрали подарований «жигуль». У розборці допомогли учні одного з профтехучилищ. Дирекція каже, що у разі потреби, й надалі готова надати допомогу.

Реквізити для підтримки проекту

Отримувач: Благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд «Без кордонів»

  • ЄДРПОУ: 37085231
  • IBAN: UA803223130000026008000050888
  • Банк: АТ «Укрексімбанк»
  • МФО: 322313
  • Призначення платежу: проект «Баггі».

 

Читайте також:

Шість пострілів з «Джавеліна» — і всі без промаху. Що говорив про вінничанина президент Америки

«Ми як прозорий офіс, але з питань полонених»: у Вінниці відкрили Консультаційний центр для сімей бранців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Іванка Куть

    як з вами зв'язатися?
  • Люба Павельчук

    Молодці ,чудова новина.
    Все для України найкраще , Вінниця в цьому добре постарались..
    Слава Україні, Героям Слава.
  • Євгенія Матвеєва

    Молодці, вінничани, так тримати ,хай ГОСПОДЬ вас допомагає захищати нашу землю. 👍
  • Сергей Васильевич

    Кулемет це добре,але без броні це гівно

keyboard_arrow_up