Чому на «Хіміку» потонув 19-річний хлопець і чи має хтось за це відповісти?

Чому на «Хіміку» потонув 19-річний хлопець і чи має хтось за це відповісти?
  • Попри заборону купатися у Південному Бузі та невміння плавати, хлопець з надувною подушкою в руках опинився посеред річки. Подушка вислизнула і вінничанин потонув. 
  • Що про ситуацію говорять в поліції, ДСНС та рятувально-водолазній службі.

Вода в озерах та річках зараз не тільки тепла, але й небезпечна. Лише за цей місяць у Вінницькій області втопилося 7 людей, 38 — впродовж року. У більшості випадків люди гинули через неправильне поводження на воді. Останній випадок, який стався вчора, 28 липня, на пляжі «Хімік», один з таких.

Хлопцеві було 19 років. Не вміючи плавати, він взяв надувну подушку та зайшов у воду. Заплив на глибину, подушка вислизнула з рук, — він почав тонути. В одному з видань йдеться, що хлопця намагалася врятувати його подруга. Вона підпливла і попросила вхопитися за неї, щоб разом дістатися до берега. Хлопець так і зробив, але не втримався, наковтався води і пішов на дно. 

Майже те саме нам розповів відпочивальник Віктор, якого ми зустріли на «Хіміку». Чоловік каже, що не був присутнім під час події, але знає про все зі слів товариша-очевидця. 

Відео дня

— Він чи то з кругом, чи то з подушкою пішов купатися, але вона вислизнула у нього з рук і він почав тонути, — говорить Віктор. — На допомогу спочатку кинулася якась дівчина, потім, наче, приєдналися кілька чоловіків. До берега хлопчина не доплив буквально кілька метрів. Потонув. 

Чи працюють вінницькі пляжі?

Місяць тому у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області оприлюднили результати дослідження щодо придатності міських пляжів для купання. У ньому йдеться, що якість води біля них не відповідає санітарним вимогам по вмісту лактозопозитивних кишкових паличок, а отже купатися там — заборонено.

Не працюють пляжі і через можливе розповсюдження коронавірусу. Про це можна дізнатися з оголошень, що розміщені на пляжах і табличок з написом: «Купатись заборонено», які можна побачити там же. Також на пляжах немає рятувальників. Проте, це нікого не зупиняє і навіть посеред спекотного дня, коли журналіст приїхав на пляж, він побачив там кілька десятків відпочивальників.

Табличку «Купатись заборонено» більшість, звісно, бачили, але все одно не розуміють, чому було прийняте таке рішення. Один з рибалок, наприклад, говорить, що містяни не будуть дотримуватися таких заборон, знаючи, що за їх порушення не послідує ніякого покарання і бачачи, скільки туристів відпочивають на узбережжях інших міст. 

— Вчора також тут рибалив, але про загиблого хлопця почув лише сьогодні, — розповідає рибалка. — Не розумію, чому тут немає рятувальників. Хтось має або слідкувати за безпекою людей, або виганяти їх звідси, щоб не траплялося таких випадків. 

— А що нікому було рятувати? — почувши нашу розмову питає інший рибалка. — Не вмів плавати? То чого поліз на глибину? Ліг би і лежав, або сидів на березі. Зробив батькам «щастя». 

— Ну що сказати, шкода хлопця, — продовжує перший рибалка. — Як-то кажуть: «Спасение утопающих — дело рук самих утопающих».

Що говорять в екстрених службах?

На всіх міських пляжах мають чергувати працівники рятувально-водолазної служби. Однак, лише за умови, що пляжі будуть відкритими. Наразі вони закриті, отже, за словами начальника цієї служби Петра Аксименка, вони не можуть нести відповідальність за людину, яка попри заборону полізла у воду. 

— На пляжах є попередження про те, що купатися там заборонено, але люди все одно роблять це. Можливо пляжі відкриють 1 серпня, але до того часу рятувальників на них не буде, — розповідає Аксименко. — Ми ніяк не можемо  заборонити людині купатися, у нас немає таких повноважень, лише попереджаємо. Цим має займатися поліція.

У поліції ж говорять, що більше уваги стосовно порушень карантинних вимог приділяють розважальним закладам і закладам громадського харчування, а не пляжам. Хоча і їх своєю увагою не оминають. 

— Вчора втопився хлопець. Ми знаємо, що очевидці події намагалися допомогти йому, але, на жаль, не змогли, — розповідає речниця Нацполіції у Вінницькій області Анна Олійник. — Періодично наша ювенальна превенція проводить рейди міськими пляжами, але ми не притягуємо до відповідальності, а лише попереджаємо дітей та їхніх батьків про те, що купання може бути небезпечним і розповідаємо про правила поведінки на воді.

Дорослим про правила поведінки на воді — розповідають рятувальники. Речниця ДСНС Оксана Скришевська також каже, що їхня служба проводить роз’яснювальні роботи на пляжах міста та області. Але часто люди ігнорують те, що їм говорять. 

Щодо ситуації з 19-річним хлопцем, Оксана розповідає, що одразу після надходження виклику, на місце пригоди направили два підрозділи рятувальників. Це два спецавтомобіля і вісім працівників. 

— Рятувальники на надувному човні провели поверхневу розвідку. На жаль, пошуки не дали результатів. Тому ми одразу залучили до них водолазів, — говорить речниця ДСНС. 

У рятувально-водолазній службі розповідають, що хлопець загинув через невміння плавати. Він потонув близько 17-тої години, але знайти і дістати його з води змогли лише о 18.30. Бригада екстреної медичної допомоги, яка чергувала на березі, вже нічим не змогла йому допомогти. Поліція кваліфікувала справу з поміткою «нещасний випадок».
 

Читайте також:

На пляжі «Хімік» втопився 19-річний хлопець

«Діти дуріють в чотирьох стінах», — кажуть вінничани про дистанційне навчання

На Замостянській вже працюють онлайн-табло з рухом транспорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Radik Radenko

    Обучение плаванию должно быть обязательным в школах!
    Думаю, что хотя бы держаться на воде точно научат.

    Зачем лезть, если вообще топор. 🤯(((
    Не/запрещённый пляж не помог бы.
  • Максим Скржешевский

    Легше всього заборонити купатися! А от нехай місцева влада зробить придатними для купання Вінницькі пляжі, які не приводили в порядок ще напевно з епохи Рядянського союзу! От у чому полягає функції влади, не забороняти, а робити комфортним життя місцевих мешканців!!!
  • Саша Карпінський

    А родичі кажуть що людини знімали на телефон ! Весело комусь показалось !!!
  • Майя Козачок

    Царство Небесне.Шкода такий молодий т1льки жити..Сп1вчуття батькам.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up