«Охоронці магазину побили пенсіонера»: у вінницькій групі поширюють фейк

«Охоронці магазину побили пенсіонера»: у вінницькій групі поширюють фейк
  • У соцмережі вінничанка виклала відео, де охоронці б'ють чоловіка дубинкою та ногами. У дописі вона написала, що хоче допомогти постраждалому чоловікові та дізнатися будь-які деталі. 
  • Ми перевірили інформацію і виявили, що ситуація не відбувалася у Вінниці, а відео насправді річної давності. 

Допис ми побачили у містянки Natalie Zhdanova. У ньому йдеться: «На Пирогова два охоронці жорстоко побили в магазині пенсіонера, який зайшов туди погрітися. Робітникам здалось, що він бездомний і вони викликали охорону. Звірі били уже лежачого дідуся ногами та дубинкою, після чого викинули обличчям у сніг. Порвали йому взуття, через що той був вимушений іти на мороз в одному чоботі». 

Допис миттєво набрав розголосу серед вінничан. Люди писали обурені коментарі, хотіли дізнатися деталі, де це відбувалося, та поширювали відео побиття. 

Відео дня

Ми теж перейнялися ситуацією, але спочатку перевірили інформацію, як робимо зазвичай. Ми виявили, що відео немає жодного відношення до Вінниці. Насправді ситуація відбувалася у Житомирі. Трапилося побиття ще 30 січня 2021 в одному з магазинів цього міста. 

Таким чином ми вкотре виявили, що телеграм-канал «Винница Криминальная» поширює фейки. Зверніть увагу на їхній логотип, що можна побачити на відео з «побиттям у вінницькому магазині». Коли наступного разу побачите його, то перевіряйте інформацію в іншому джерелі. 

Додамо, що за кілька годин вінничанка Наталія, що опублікувала відео у соцмережі, теж оновила свій допис і написала, що це «маніпуляція почуттями людей заради хайпу». 

Як виявити фейк?

Ось кілька основних порад, як виявляти фейки в інтернеті, адже насправді їх створюють багато. Звертайте увагу на:

  • джерела інформації (їхню відсутність, анонімність чи підозрілість); 
  • експертів (узагальнені фрази, наприклад, «британські вчені виявили…» чи заангажовані фахівці);
  • подачу фактів (чи всі сторони висвітлені);
  • емоції (перебільшення ситуації, стереотипи, накручування у тексті).

А якщо ви хочете дізнаватися про виявлення фейків більше, то студія онлайн-освіти EdEra та аналітична платформа VOXUkraine розробили безоплатний онлайн-курс «Фактчек: Довіряй-перевіряй». Посилання ТУТ
 

Читайте також:

Усе майно трьох парків Вінниці коштує 14,6 млн грн. Чому так дешево?

Тисяча гривень за вакцину. Шахраї розсилають фейкові повідомлення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Максим Панчук

    Наприклад MAC-адресу встановлять, лінгвістику зроблять, IP адресу встановлять, встановлять на кому зареєстрований інтернет, проведуть комп'ютерно-технічну експертизу. Але хто несе відповідальність за публікацію? (Публічну угоду Фейсбука особисто мені лінь читати) як і договір провайдера.  Також лінь читати ЗУ "Про телекомунікації".

    Максим Панчук reply Максим Панчук

    Можливо хтось, десь, це питання піднімав. Особисто мені, цікаво було би прочитати .
  • Максим Панчук

    Як на мене, таких авторів, треба притягувати, ст. 173-1 КУпАП.

    Максим Панчук reply Максим Панчук

    Лінгвістична експертиза так доведе автора тексту але цей текст міг зберігатися на ПК, ось як довести далі, якщо людина підкована, як на мене нереально .

    Максим Панчук reply Максим Панчук

    Правда ось як встановити факт того хто саме публікував  (крім щиросердого) ну і (крім лінвестичної експертизи) як на мене в Україні  довести  нереально якщо зішлеться на ст. 63 Конституції України.

keyboard_arrow_up