На «лівих» номерах і з карабіном всередині. Що за Lаnd Cruiser стоїть на парковці структури МВС?

На «лівих» номерах і з карабіном всередині. Що за Lаnd Cruiser стоїть на парковці структури МВС?
Фото зі сторінки у Фейсбуці Володимира Черкаса
  • Вчора, 23 березня, на території криміналістичного центру вінницькі активісти знайшли автомобіль з неіснуючими номерами.
  • Активісти також помітили, що у Lаnd Cruiser 200 лежить мисливська зброя, тож на ній, ймовірно, їздять на полювання.  
  • Що сказав керівник НДЕКЦ МВС України у Вінницькій області Микола Лайтер, на парковці якого й знайшли автомобіль?

На території Вінницької експертної служби стоїть автомобіль преміум-класу, всередині авто лежить зброя, а номери автомобіля відсутні у базі. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук вінницький активіст Володимир Черкас.

Журналістам «20 хвилин» він розповів, що отримав звернення від мешканців сусіднього дому, які зазначили, що на території режимного об’єкту періодично з’являється незрозуміла машина.

Відео дня

— Нам сказали, що стоїть незрозуміла машина, періодично ночами заїжджає і виїжджає. Це 220-й «крузер» і зрозуміло, що він там не просто так. Ми потрапили на цю парковку і вирішили з’ясувати, що там відбувається, — каже Володимир Черкас.  — Між іншим, на парковці стоїть ще й ряд приватних машин, готівкою оплачують місця. Поки ми були на місці, бачили, як мешканці сусідніх будинків ставлять там машини, використовують, як стоянку. Такі додаткові заробітки в експертній службі.

Володимир Черкас зазначає, що на автомобілі, м'яко кажучи, дивні номери, яких немає в базах даних.

— На ній номер 0000, а на території України є чітке роз’яснення ще з часів МРЕВ та сервісних центрів про те, що комбінація будь-якого номера починається з 0001. Тобто це завідомо «лівий» номер, в базі даних таких немає навіть на складі. Автомобіль не з дешевих, стоїть на території режимного об’єкту і в багажнику лежав мисливський карабін у чохлі, — підкреслює Володимир Черкас.

За його словами, на місці вдалося поспілкуватися з директором центру Миколою Лайтером.

— У нього були здивовані очі, він ніби не знав, звідки ця машина, чия вона, — переповідає активіст. — Він при нас вирішив шукати господаря авто, намагався щось донести, але так, щоб ніхто нічого не зрозумів. Врешті він вирішив шукати господаря машини через «ватсап», набрав начальника поліції Іщенка і каже: «ось Іване Володимировичу, з вашою машиною, що ви поставили, виникли питання…».

«Загубився Lend Cruiser»

— А потім переговорив ще раз і сказав, що це не автомобіль Іщенка, а чий — невідомо. Я б, мабуть, теж в цій ситуації на його місці не знав, чий він, — жартує Володимир Черкас. — Потім був ще один дзвінок Іщенку і врешті Лайтер нам сказав, що має приїхати юридичний власник авто, замінить номери на ті, які мають бути, і забере її.

Володимир Черкас зазначає, що в нього виникли питання стосовно того, хто і чому має змінювати номери, чому машина взагалі стоїть на цій території і чому всередині карабін.

— Але ніхто нічого не відповідав. А потім Лайтер відійшов і через певний час повернувся, сказав, що знову спілкувався з Іщенком і той згадав, що ця машина належить комусь з його працівників. Чесно кажучи, я ще такого не бачив, щоб загубився у Вінниці «лендкрузер» і ніхто не міг згадати, чий він, — зізнається активіст. — А ще через півгодини Лайтер знову прибіг до нас, почав кричати, що ми як бандити зайшли на територію, залякали охоронця. Але ж ми пройшли без проблем, в нас навіть ніхто нічого не запитував на вході. Там чотири хвіртки, ходять всі, кому не лінь.

На територію експертного центру активісти викликали патрульну поліцію та СОГ. За словами Володимира Черкаса, у відповідь на всі запитання вони відповідали, що «повноважень в них немає, відкрити машину не можуть, хто власник — встановити теж не можуть».

— І так потихеньку почали губитися по території. Тривало це близько трьох-чотирьох години. Хай ці номери будуть сувенірні, але вони з голограмами, з відбитками. По «вінкоду» ця машина пробилася з чотирма сімками — одеські номери. Це авто хорошої комплектації, хоча й не дуже нове. Але машина дорога, коштує близько 40-50 тисяч. І судячи зі стану цієї автівки, я розумію, що її використовують для поїздок на полювання, — підкреслив Володимир Черкас.

Ось відео, яке знімали активісти на території експертного центру: 

«В нас тепер службова перевірка»

Директор експертного центру Микола Лайтер розповів журналістам «20 хвилин», що зараз в структурі проводиться службова перевірка, мають переглядати камери і дізнатися, коли ця машина заїхала та хто ж її поставив.

— Особисто я не коментував нічого, — сказав він. — Те, що розповідають активісти — не відповідає дійсності. На відео видно, що вони говорять, що мають підозру, що цю машину подарували начальнику управління, я їм сказав зателефонувати йому, а вони кажуть: «телефонуйте ви». Начальник управління поліції паркував зовсім іншу машину, я їм сказав відверто, що не знаю, чий це «Ленд Крузер».

Він також розповідає, що сприяв тому, щоб на територію центру приїхали патрульні поліцейські.

— Активісти забігли якось так до нас… У нас експертний центр, ми досліджуємо і наркотики, і зброю. Це об’єкт з обмеженим доступом, ви ж розумієте, — говорить начальник НДЕКЦ. — Патрульні, наскільки мені відомо, за ідентифікаційним номером встановили власника автомобіля, а далі буде поліція займатися: робити запит будуть чи під’їжджати безпосередньо до власника.

Микола Лайтер зазначає, що парковкою на території об’єкту користуються працівники центру. Там, за його словами, стоїть службовий автотранспорт, і ще ряд пенсіонерів МВС, які тут паркують авто.

— У нас є папки справ та заяви, керівництво дозволяє залишати машину. Зазвичай на ніч вони і залишають автівки, — сказав він.

Журналісти «20 хвилин» уточнили у Миколи Лайтера, чи йому досі невідомо, кому все ж належить авто.

— Патрульні вчора встановили власника автомобіля, бо в самому відео вони не вказал, хто це і самі ще сказали: «не говоріть, хто». Самі матеріали буде з’ясовувати слідчо-оперативна група, яка виїжджала на місце. Вони будуть розслідувати, що це за автомобіль, ну і мені оцінку, як керівнику, поставлять. Бо я, як керівник, не проконтролював, хто заїхав. Але це вже інше питання, — зазначив він.

На останок Микола Лайтер сказав:

— Ну, я вам скажу відверто, що наскільки мені відомо, це авто не належить Івану Володимировичу. Машина оформлена на іншу людину, а те, що він, можливо, її використовує — це зовсім інше питання, порушення тут ніякого немає. Номер інший — так зараз маса приватних номерів, які замовляють в центрах. Автомобіль справді стояв в нас, і патрульні ще на місці зазначили, що кримінального складу злочину немає, а в кращому випадку може бути адміністративне порушення і те, тільки якби автомобіль їхав і його зупинили. Ну ось так поки що…

Що кажуть в поліції

Начальниця відділу комунікації ГУНП Вінницької області Анна Олійник сказала редакції 20minut.ua, що визначити, кому належить авто, можна за допомогою сервісного центру, який його зареєстрував.

— Ця автівка не має стосунку до начальника поліції. Розслідування проводиться, коли вчинене кримінальне порушення, а в цьому випадку складу злочину немає. Активістам просто стало цікаво, що за машини стоять на парковці і кому вона належать, щоб це визначити, можна звернутися в сервісний центр, який реєстрував транспортний засіб. 

А речниця управління Патрульної поліції Вінницької області Тетяна Плахотнюк розповіла, що вчора екіпаж патрульних виїхав на виклик на вулицю Порика.

— Громадяни заявили, що є питання до номерник знаків цієї «Тойоти», інспектори перевірили і з’ясували, що машина не була в угоні. Потім ще громадяни повідомили, що в автівці може лежати зброя. Оскільки слідчих дій ми не проводимо, на місце приїхала слідчо-оперативна група, яка й займалася цим викликом. Через «вінкод» дійсно вдалося знайти власника, але цю інформацію розголошувати ми не можемо, — сказала Тетяна Плахотнюк.


 

Читайте також

Якраз почався суд за стрілянину під «Аурою», або Чому водій BMW X-5 тікав від поліцейських

На довічно у тюрму: засудили 24-річного чоловіка за убивство з особливою жорстокістю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (124)
  • Юрий Гуд

    Ходять злидні з камерами. "Незрозуміле авто...", а те що бляхи досі на вулицях нікого не цікавить.
  • Владимир Пахомов

    НН номера это новые одесские.А вот с нулями не помогу.🤣🤣
  • Oleksandr Haman

    Віддайте хлопцям в АТО!!?
  • Віталій Гринчишин

    Що за дебільна мода - заставляти авторизуватись? Не хочу. Блокую.

keyboard_arrow_up