«На черзі — скасування безвізу». Вінничани про закриття декларацій чиновників

«На черзі — скасування безвізу». Вінничани про закриття декларацій чиновників
КСУ вирішили, що кримінальна відповідальність за неправдиві дані у деклараціях є надмірною. А те, що Нацагентство перевіряє декларації суддів — втручанням у роботу судової гілки влади.
  • З 28 жовтня реєстр декларацій про статки чиновників закритий. Його може переглядати тільки Нацагентство з питань запобігання корупції. 
  • Крім того, скасували усі види покарання за брехню в деклараціях, бо Конституційний суд визнав їх «неконституційними».
  • Що кажуть про це вінничани і яка реакція центральної влади?

У вівторок, 27 жовтня, стало відомо, що Конституційний Суд (далі — КСУ) визнав низку положень антикорупційного законодавства «неконституційними». Повністю рішення суду опублікували учора, 28 жовтня.

Зокрема, КСУ визнав неконституційними:

  • положення про відкритий доступ до декларацій усіх чиновників, які їх подають в електронний реєстр. Тепер ніхто, окрім співробітників НАЗК, не зможе глянути на задекларовані чиновником статки;
  • адміністративну, дисциплінарну та кримінальну відповідальність за подання неправдивої інформації у деклараціях;
  • конфлікт інтересів серед топ-посадовців. Як зазначає «Українська правда», якщо суддя прийняв рішення на користь компанії своєї дружини, то притягнути його до відповідальності або скасувати таке рішення відтепер буде майже неможливо.

І також КСУ «врізав» повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК): агентство не може отримувати повідомлення про можливі порушення антикорупційного законодавства та направляти до суду протоколи, а до органів влади висновки про корупційні правопорушення. Рішення остаточне й оскарженню не підлягає.

Відео дня

Що кажуть вінничани

«Щоб ви собі розуміли навіть в Росії є публічне декларування чиновників. У нас від сьогодні уже немає. Тепер ви не знатимете ні про їх маєтки, ні про їх дорогі годинники та елітні авто. Ми повернулись до вихідної точки 2013 року», — пише автомайданівка Таїса Гайда.

«Народ, не дивуйтесь рішенню КС. Результат був зрозумілим і прогнозованим. А чи РЕАЛЬНО працювали е-декларації? Переслідувалися незаконні збагачення? Працювало НАЗК? Тепер не буде діяти те, що і так не діяло. Депутати приймають, а народ любить, щоб було, а не працювало. Так всі закони в нас не працюють. Тому не дуже і розчаровуйтесь. Змін не було, змін немає, змін не планується», — стверджує адвокат Олександр Білошкурський.

«Стежу за рішеннями Конституційного суду вже багато років. Підписана на їх сторінку, щоб нічого не пропустити. То в мене вже кілька днів око сіпається. Уявляю, як себе почувають юристи та представники антикорупційних органів.. На черзі — скасування безвізу, адже всі передумови його надання скоро буде знищено. Коли суд витирає ноги об закон, то воно завжди так виходить», — пише журналістка Ірина Басенко.

«Конституційний суд позбавив НАЗК багатьох прав. Зокрема мати доступ до реєстрів, складати протоколи про адміністративні правопорушення, вносити приписи про порушення вимог антикорупційного законодавства, проводити «антикорупційні» перевірки в державних органах (зокрема щодо захисту викривачів), звертатися до суду із позовами (заявами) щодо визнання незаконними нормативно-правових актів тощо. RIP. Конституційний суд вбиває НАЗК та декларування чиновників.», — пише громадський активіст Віталій Павловський.

Яка реакція

На виконання рішення Конституційного Суду закрили публічний доступ до електронного реєстру декларацій. 

Це рішення не зачіпає сторонні ресурси, які використовували дані з державного реєстру: декларації чиновників можна дивитись на сайті declarations.com.ua, однак чи будуть там опубліковані декларації нових посадовців, яких обрали на місцевих виборах-2020, наразі невідомо.

У Національному антикорупційному бюро (НАБУ) повідомили, що через скасування покарання за неправдиві дані в деклараціях будуть закриті 110 кримінальних справ проти чиновників.

У НАЗК кажуть, що рішення Конституційного Суду робить не можливим призначення органів місцевої влади та, фактично, заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Оскільки призначення  кандидатів обраних на посади, зокрема голів обласних, районних рад та їх заступників, можливе лише після проходження ними спецперевірок.

У Офісі президента України зазначили, що президент Володимир Зеленський обов’язково використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити сталу та максимально ефективну роботу системи е-декларування.

«Українські посадовці та депутати продовжать декларувати своє майно та доходи, а антикорупційні органи матимуть необхідні повноваження для їхньої перевірки та притягнення порушників до відповідальності. Закон в Україні – один для всіх. Навіть для тих політичних сил і діячів, яким кортить підірвати систему електронного декларування», — йдеться у повідомленні.

За п’яну їзду, нагадаємо, півтора дня діяла кримінальна відповідальність.

Опитування

Схвалюєте рішення Конституційного суду щодо е-декларування?

Читайте також:

«Наша країна стане «містом гріха». Вінничани про легалізацію грального бізнесу

«Руки геть від мови». У Вінниці провели акцію захисту української в школах

Як Окружний суд відмовився скасувати е-квиток у Вінниці. Опублікували повне рішення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Таня Непийвода

    Все для людей!!!!!!
  • Nick Zenko

    г***они ряжені
  • Людмила Трепака

    90% в офшори, а остальне у відкритий доступ 10%
  • Людмила Трепака

    Який???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up