Можливо, останній губернатор Вінницької області про можливу децентралізацію

Можливо, останній губернатор Вінницької області про можливу децентралізацію
Губернаторство Валерія Коровія припало на особливий період. Фактично він може стати останнім із собі подібних. Уже за півроку має кардинально змінитися уся структура управління областю

- Важко сказати, перших два тижні спав до третьої, далі не спав, зараз трохи краще сплю.

Так відповів Валерій Коровій на запитання журналіста RIA про те, як йому далася зміна роботи.

Майже місяць тому він поміняв крісло заступника міського голови на губернаторське.

Відео дня

- Коли людина пройшла певний шлях, у деякі періоди вона може «одягати» такий собі футляр, і зовні ніяких змін особливо не видно, - каже Коровій. - Але їх відчувають діти. Моя старша онука, їй майже 3,5 роки, буває підходить і питає: Валєрчик, чого ти останнім часом так сумуєш?

Кажуть, вам уже не вперше пропонували очолити область?

- Коли я ішов з адміністрації, мені пропонували  вступити в Партію регіонів і розглядатися як кандидат на посаду голови ОДА. Але я тоді відмовився. Нині ситуація інша.

 

Але ситуація не проста. За півроку мають бути вибори, після яких губернаторів – голів обласних адміністрацій уже не буде…

- Ну, якщо виходити з існуючої логіки політичних подій, то  ви зараз можете дивитися на останнього голову Вінницької обласної державної адміністрації.

 

Що принципово має змінитися після місцевих виборів та внесення змін до Конституції?

- Якщо ми візьмемо за приклад польську модель, то депутати обласної ради формуватимуть обласний виконавчий комітет і обиратимуть його голову. Це має зняти ті протиріччя в стосунках, які є сьогодні між радами та адміністраціями. Усю повноту відповідальності візьмуть на себе саме ради. Реформа передбачає відсутність прямої ієрархії: обласний виконком в прямому сенсі не матиме в підпорядкуванні, наприклад, районний комітет. За кожним буде своє коло відповідальності.

 

А префект?

- Це поки що робоча назва. Це представник президента, який буде наділений теж достатньо потужними повноваженнями. Наприклад, координуватиме роботу терпідрозділів різних відомств, в першу чергу силових.

Крім того, через цю людину забезпечуватиметься фінансування з держбюджету у вигляді субвенцій та дотацій.

З іншого боку він матиме право  призупиняти рішення виконавчих комітетів чи то обласного, районного чи міського рівнів, в тому числі щодо повноважень перших посадових осіб, якщо вони порушують законодавство і спрямовувати ці рішення до адмінсуду.  

 

Префект зможе звільнити голову виконкому?

-  Він зможе припинити повноваження тої чи іншої особи органу місцевого самоврядування, якщо бачитиме порушення в законодавства і направити ці матеріали в адмінсуд. А вже суд прийматиме кінцеве рішення.  Зрозуміло, що якщо префект зробив помилку – він теж нестиме відповідальність.  

 

Яким буде перехідний період? Який порядок дій?

- Думаю, в травні-червні Верховна Рада проголосує внесення змін до Конституції, у вересні – ми отримаємо підтвердження з боку Конституційного суду, далі має бути підпис президента. В кінці жовтня – на початку листопада мають бути новообрані органи влади. Далі, місяці два, буде процедура ліквідації обласних державних адміністрацій, і уже з першого січня новообрані виконкоми зможуть запрацювати.

Але бюджетна децентралізація уже розпочалася?

-  Так, з першого січня місцеві бюджети отримали в своє розпорядження надходження від податку на майно, акцизного та нового сільськогосподарського податку. Останній був підвищений з шести гривень за гектар (діяв ще з 1998 року, - ред.) до 140. Це означає, що якщо раніше сільський голова був вимушений іти до керівника того чи іншого підприємства з протягнутою рукою і просити, зі свого боку закриваючи очі на певні речі, в тій же частині, наприклад, використання пасовищ без договірних засад, то тепер він уже матиме непоганий фінансовий інструмент. Так, якщо за сільрадою числилось, скажемо, три тисячі гектарів і бюджет отримував від податку 18 тисяч, то тепер це буде 140 тисяч.

А добровільне об’єднання громад…

-  Безумовно, ті хто перші зорієнтуються, отримають чималі вигоди, це і пряме фінансування і 60% податку на доходи фізичних осіб і так далі...

А в коштах, скільки на це потрібно, в тому числі, щоб у таких базових громадах з’явилися центри адмінпослуг?

-  Важко назвати конкретну суму.  Але підписання угоди з МВФ розблокувало виділення трьох мільярдів гривень фонду регіонального розвитку. Визначений ліміт області на цей рік – 150 мільйонів гривень. Це перший крок у вибудовувані нової моделі підтримки тергромад, які підуть шляхом добровільного об’єднання.

Про демобілізацію

-  З першою хвилею ми очікуємо 1192 людини, безпосередньо зони АТО – 490. Але цифри уточнюються, оскільки хтось продовжує нести службу по контракту. Є кілька напрямків. По-перше, в області реанімуються зараз 11 військових комісаріатів. Найбільш підготовленим буде запропонована робота тут.  Мова йде про 160 людей. По-друге, є чітка позиція прокурора області, який обіцяє жорстко реагувати, якщо за демобілізованими не будуть збережені їх робочі місця. По-третє, таким людям має бути надана уся необхідна соціальна, психологічна, оздоровча допомога, а в місцеві ради ми уже направили звернення опрацювати систему пільг для учасників АТО в частині сплати комунальних послуг.

 

Про скорочення робочих місць через девальвацію

-  Нам пора відійти від певного скептицизму. Попри всі мінуси, девальвація створила великі переваги в частині вартості нашої робочої сили. І такі підприємства, як, наприклад, «Володарка» отримали конкурентні переваги. Але потрібно опановувати і нові ринки збуту.

В цьому році компанія Миронівський хлібопродукт в Ладижині планує створити 1500 нових робочих місць.

По-друге, ведуться активні будівельні роботи по будівництву нового цеху Кондитерської фабрики, це має за стабілізувати тут ситуацію в частині зміни структури робочої сили.

А ще в травні – має відбутися аукціон по Вінницькому індустріальному парку, де має початися будівництво зводу по виготовленню холодильного обладнання для пивної промисловості, що має дати роботу (за три черги) 1500 людям.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Левадный Олегъ

    Это просто праздник какой-то. Не интервью, а сплошные перлы вперемешку с абсолюбтгным чёсом и сказками для умственно-отсталых.  "Попри всі мінуси, девальвація створила великі переваги в частині вартості нашої робочої сили"))) Оказывается, работа за копейки, то есть фактическое рабство - это преимущество! Ага...
  • Олександр

    Який ще губернатор - без Губернії? Обласна адміністрація -помножена на системну бездіяльність конкретних виконавців!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up