Монетизація субсидій: як будуть давати «живі» гроші на оплату комуналки

Монетизація субсидій: як будуть давати «живі» гроші на оплату комуналки
Систему субсидій змінюють вже не перший рік. За минулий рік, через такі зміни, субсидії позбувся кожен другий-третій одержувач у Вінниці
  • З 2019 року стартує монетизація субсидій. Вона буде проходити у три етапи і до кінця року всі вінничани, які мають субсидію, будуть отримувати її грошима.
  • Кошти будуть зараховувати на банківську картку, а зняти можна буде лише те, що вдасться зекономити з субсидії.

Кабмін цьогоріч проведе повну монетизацію субсидій. Це значить, що замість держдопомоги «на папері» субсидіанти отримуватимуть «живі» гроші.

Однак зараховуватимуть на рахунок зі спеціальним режимом використання у «Ощадбанку». І сам банк буде розпоряджатися, за які спожиті послуги виплачувати кошти з субсидії.

Як діятиме система, що зміниться у процедурі оформлення субсидій та який зиск є з монетизації тим, хто її вже отримує — розбиралися разом з директором міського департаменту соцполітики Валентиною Войтковою.

Відео дня

Тотальна монетизація

Так, монетизація субсидій вже почалася з 1 січня. Валентина Войткова розповіла, що субсидію грошима можуть отримати ті люди, які вперше звертаються за держдопомогою і вінничани, в яких є зміни у складі домогосподарства:

— Наприклад, зміни у складі сім’ї, зміни в працевлаштуванні, якщо людина стала на облік в центр зайнятості тощо, — розказала очільниця департаменту соцполітики. — Люди мають звернутися до «Прозорих офісів» за місцем реєстрації, подати нові документи — заява та декларація. До нас вже звернулися 168 вінничан (станом на 9 січня - авт.), яким після перевірки документів буде призначена монетизована житлова субсидія.

З 1 травня почнеться другий етап монетизації — субсидію грошима зможуть отримати ті люди, які її мали в опалювальний період цієї зими. Вони також мають звернутися у «Прозори офіси» з новим пакетом документів. А ті люди, що подали документи в січні — отримають монетизовану субсидію на літо автоматично.

— Аби не створювати черги у травні, запустимо талонну систему, як це робили у попередні роки: будемо видавати талони попереднього запису, де буде вказаний час та дата прийому, — сказала Валентина Войткова. — А з 1 жовтня буде завершальний етап монетизації субсидії, яка охопить всіх отримувачів субсидій як в неопалювальний, так і в опалювальний періоди.

«Платіжка» по SMS

На кожну людину, що буде отримувати субсидію грошима, відкриють рахунок в банку. Уповноваженим банком в цій системі визначили «Ощадбанк». Там, після перевірки органами соцполітики даних субсидіантів, автоматично відкриють індивідуальні рахунки. Тобто, окремо звертатися у банк не потрібно.

— Усі отримувачі субсидії тепер обов’язково повинні мати номери мобільних телефонів, які потрібно буде вписати у заяву. Інформація щодо стану розрахунку за житлово-комунальні послуги буде надходити SMS від «Ощадбанку», — пояснила пані Валентина.

Банк повідомлятиме про зарахування коштів з субсидії, про частину, яку потрібно буде заплатити за комуналку, про наявність боргів. Перевірити стан субсидії можна буде і в особистому кабінеті через Інтернет.

Самі ж люди цими грошима не зможуть розпоряджатися. Зняти гроші з картки можна буде під кінець опалювального та неопалювального сезону. І розмір цієї суми залежить від вашого вміння заощаджувати: спожили менше соціальної норми, яка встановлена субсидією, то зекономлену частину субсидії зможете забрати собі.

Банк платить!

Платити за комуналку грошима з субсидії буде «Ощадбанк». І робитиме це за пріоритетністю: спочатку здійснюється зарахування на оплату опалення, далі — за газ, потім — за гарячу воду, холодну воду тощо.

І щоб всі нарахування були правильними, впроваджують електронний документообіг між органами соцполітики, надавачами комунальних послуг та фінустановою. Далі переказують кошти з держбюджету на рахунки в банку:

— Надавачі комунальних послуг («Водоканал», обленерго тощо - авт.) подають в «Ощадбанк» інформацію щодо нарахованих сум за спожиті послуги, включаючи і наявну заборгованість, — сказала директор міського департаменту соцполітики Валентина Войткова. — Банк на підставі отриманих реєстрів перераховує кошти з субсидії на рахунки надавачів комунальних послуг, які зараховують їх на особові рахунки споживачів. Для всього процесу використовують електронний цифровий підпис, тобто — персональні дані захищені.

Разом з монетизацією субсидій відбулося і розгалуження обов’язків — орган соцзахисту відповідає за правильність призначення субсидії; надавачі послуг — за нараховані суми за спожиті послуги; «Ощадбанк» — за проведення операцій в облікових записах отримувачів субсидій.

Тобто, якщо субсидію на наступний місяць вам не зарахують — скаргу треба подавати у банк, а не в орган соцзахисту. Також, за коректні рахунки, що вам прийдуть за комуналку, відповідають не банкіри, а надавачі комунальних послуг — «Вінницяміськтеплоенерго», «Вінницяоблводоканал» тощо.

За що скасують субсидію

Процес реформування субсидій триває вже не перший рік: не один раз змінювалися принципи отримання субсидій, правила їх оформлення, і власне кажучи, список тих, хто мав на них право.

Востаннє систему субсидій міняли 1 травня минулого року. Тоді субсидії втратили власники автомобілів молодше п'яти років; ті, у кого площа квартири перевищує 120 квадратних метрів, а будинку – 200 «квадратів» і багато інших.

Загалом, через такі зміни, субсидії позбувся кожен другий-третій одержувач у Вінниці:

  • 73 тисячі вінничан отримували субсидію взимку 2017 / 2018 років
  • 33,5 тисячі вінничан мають субсидію взимку 2018 / 2019 років.

Урешті-решт, ці норми зберігаються і в 2019. Діятиме і та, що якщо маєте загальну заборгованість по комуналці від 20 неоподаткованих мінімумів громадян (340 грн), то субсидію скасують автоматично.

Чи будуть знов посилювати систему субсидій і як результат — скорочувати тих, хто мав на неї право — ще невідомо. Утім, якщо субсидію скасували, то це рішення можна оскаржити. Як це зробити — описували в матеріалі: Мені скасували субсидію. Як це рішення оскаржити?

Жодних виплат «живими грошима» не буде. Це казки ​​​

Так казав у коментарі сайту «Слово і Діло» директор центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко

— Відкривають рахунок в «Ощадбанку», і єдиним набувачем вигоди в такому разі буде саме «Ощадбанк», тому що в нього на рахунках будуть кошти, які він може прокручувати й заробляти.

Обіцяють, що після закінчення опалювального сезону те, що українці заощадять, зможуть отримувати живими грошима чи на карткові рахунки. Однак ключове питання, як українці можуть заощадити.

В Україні міське населення забезпечується централізованим опаленням. Рівень забезпеченості майже 70%. Тобто фактично все міське населення має централізоване опалення. Питання: чи мають люди вентилі на батареях, лічильники? Чи можуть відключити опалення в якійсь кімнаті з метою заощадження? Ні.

Заощадити можуть ті, хто має індивідуальні газові котли, за рахунок того, що відключать в одній кімнаті опалення. А монетизація має сенс лише тоді, коли розмір субсидії фіксований незалежно від споживання. Бо нині уряд «закручує гайки» — зменшує норми споживання, якщо бачить, що їх використовують не повністю.

У листопаді 2018 року в нас було 3,3 мільйона отримувачів субсидій. У листопаді 2017 року — 6,6 мільйона домогосподарств. Якщо так скорочувати, то грошей на субсидії вистачить всім. Але чи є це соціальною допомогою? Чи дійсно вони забирають субсидію лише в багатих?

Читайте також:

Фото в матеріалі: архів «20хвилин», фб-сторінка Олександра Сергієнка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up