Міжнародний пленер завершився. Гран-прі конкурсу «Кращий художник 2021» отримала харків'янка

Міжнародний пленер завершився. Гран-прі конкурсу «Кращий художник 2021» отримала харків'янка
  • У концертній залі Вінницької обласної філармонії «Плеяда» відбулася церемонія нагородження переможців V ювілейного Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник / The best artist — 2021». 
  • Дізналися імена переможців конкурсу.

Цього року на конкурс «Кращий художник» надійшло понад півтисячі заявок від митців з семи країн світу. До фіналу потрапило 33 митців з Китаю, Франції, України та Білорусі. Через карантинні обмеження приїхали до Вінниці 30 учасників. 

18 серпня вконцертній залі Вінницької обласної філармонії «Плеяда» відбулася виставка робіт пленеристів та церемонія нагородження переможців V ювілейного Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник / The best artist — 2021»

Відео дня

— Унікальність цьогорічного пленеру полягає в тому, що до 30-ліття Незалежності 30 митців малювали 30 портретів, в складі журі конкурсу 30 учасників, — розповідає керівник  пленеру, народний художник України Володимир Козюк. — Цього року художники з усіх куточків нашої країни та закордонні митці поїхали по громадах, це виграшний хід, бо ми широко представили Поділля на полотнах. Це дуже важливо, бо кожна держава починається з культури,через культуру відбувається її майбутнє.

Керіник проекту Володимир Козюк

Головною особливістю цьогорічного пленеру став унікальний проект. З нагоди 30-ти річчя Незалежності кращі художники України відтворили на своїх полотнах портрети видатних вінничан. Їх кандидатури були запропоновані громадами Вінниччини, громадськими організаціями та творчими спілками. Це люди з різних сфер життя, котрі заслужили повагу серед вінничан, сформували позитивне відношення до людей і стали взірцем у розбудові культури, науки та збереженні історії нашого краю. Серед них народні майстри, громадські активісти, аграрії, етнографи і науковці.

Олена Щукіна з Дніпра малювала відомого аграрія з Вінниччина Павла Каленича.

Олена Щукіна

— Малювала з натури в його кабінеті, три години,— розповіла мисткиня. — Він веселий, відкритий, приємно було спілкуватися з Павлом Євгеновичем, багато чого зробив для громади. Загалом на пленері цікаве спілкування, дружня атмосфера. Разом ми можемо більше, ніж поодинці. Я вперше на пленері, хотіла б приїхати ще.

На одному із портретів виставки впізнаємо Людмилу Філінську, відому майстриню гончарного мистецтва. В народному костюмі її зобразила художниця із Одеси Катерина Білетіна.

Катерина Білетіна та Людмила Філінська

— Це таке естетичне задоволення, така історія і хроніка, і взагалі кожен художник бачить по своєму і нас, і Поділля, — каже майстриня.— Я коли побачила це молоде покоління художників, те, як вони творять талановито, ми можемо бути спокійні за майбутнє, це мені дуже сподобалося.

З 10 по 18 серпня художники працювали на різних локаціях — у Тульчині, Хмільнику, Ольгополі, Бершаді, Шаргороді, Тиврові, Жмеринці та Браїлові. Один день програми художники провели у Житомирі. 

Богдан Макаренко

— Я на пленері вдруге, все супер, — ділиться враженнями художник Богдан Макаренко з Києва.— Конкурс розвивається, прогресує, шукає нові способи і варіанти співпраці з областю, з видатними людьми і колаборація художників між собою. 30 художників охопили весь регіон. Перший рік був змагання з самим собою, в цьому році просто насолоджувався процесом.

Крім того, під час пленеру відбулися персональні виставки харківського митця Валерія Шматька, одеської художниці Катерини Білетіної, презентація першої в України виставки сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізма, в експозиції якої представили унікальні роботи світового рівня авторства українських художників та митців з різних країн світу.

Гран-прі конкурсу «Кращий художник — 2021» здобула харків'янка Аліна Храпчинська. В першій номінації перемогла Оксана Бойко з м. Харків, в другій — киянин Ярослав Леонець, в третій — харків'янин Олександр Брітцев, Відзнаку «The best artist» отримав Чжан Сюєчен із Китаю. Премію ім. Гегемяна здобула Анна Сушарник-Кравець із Кам'янця-Подільського. Всі інші учасники пленеру отримали дипломи та подарунки від спонсорів проекту.

 

Читайте також:

Малюватимуть знаних персон області. Стартував п'ятий Міжнародний пленер «Кращий художник 2021»
Одеситка малює Поділля: у Вінниці відкрилася виставка художниці Катерини Білетіної

Наймістичніша картина сучасності. Роботу Світлани Телець «Жінка дощу» замовив письменник із США

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up