«Мама заборгувала дітям 306 тисяч гривень». Історія жінки, яка залишила чоловіка і двох синів

«Мама заборгувала дітям 306 тисяч гривень». Історія жінки, яка залишила чоловіка і двох синів
"Були з хлопцями в кіно, емоції зашкалюють", - такими словами підписав це фото у Фейсбуці Юрій Задоя
  • Четвертий рік двоє хлопчиків живуть без мами, їх виховує тато.
  • Четвертий рік мама жодного разу не озвалася до них.
  • Про сімейну драму розповів майор ЗСУ.

 

Юрій Задоя з 2015 року у ЗСУ. У званні майора нині служить у Києві. 10 травня 2019-го він повернувся додому з Донбасу. У квартирі застав двох синів, на той час їм було 8 і 12 років. На столі лежала записка. Чоловік по пам’яті переповідає її зміст: ти хотів дітей, я тобі їх залишаю.

«У той день ми розминулися з нею у проміжку півтори години, — згадує співрозмовник. — Приїхав додому, застав двох дітей. Молодший син сказав, що мама пішла з дому, коли старший брат ще не повернувся зі школи. Молодший сам залишився. Приблизно дві години чекав старшого брата. Спершу діти не зрозуміли, що мама пішла від них не на день і не на два».

Понад чотири роки минуло відтоді. Як стверджує чоловік, відтоді і дотепер жодного телефонного дзвінка не було від його колишньої дружини. Її номер поза зоною досяжності. Каже, змінила картку.

Відео дня

Як розвивалася ситуація після того і якою вона є нині?

Прикро, що нема можливості вислухати також думку самої жінки. Вона нині у розшуку. Причому, у двох одразу. За несплату аліментів у розшук на неї подала Державна виконавча служба. Крім того, із заявою про розшук до поліції звернулися рідні. Це інформація від пана Юрія. Він уточнив, що повідомив відповідні органи, що колишня дружина отримує субсидію. І це в той час, коли не платить дітям аліменти.

Записку відніс у поліцію

«Ми прожили з колишньою дружиною майже 13 років, якщо точніше, 12 років і 11 місяців, — розповідає чоловік. — Вона з Козятина. Там мала квартиру. Проживали у моїй квартирі у Києві. Можливо, якби на неї не мала великого впливу її мама, колишня дружина не залишила б дітей».

Співрозмовник розмірковує таким чином: негаразди обминають мало кого, але йдеться про інше — мама залишила двоє дітей! Зробив це не батько, а мама! Він знову згадує слова із записки, яку залишила колишня. Мовляв, ти хотів дітей, я тобі їх залишаю.

За його словами, записку у той же день заніс у поліцію. Також повідомив про те, що дружина пішла з дому.

Пізніше зрозумів, що марно комусь щось пояснювати. «Якщо жінка не була наркоманкою, чи алкоголічкою, її провину довести дуже складно, —продовжує  співрозмовник. — Коли у службі у справах дітей він розповів, що дружина залишила без нагляду синів і невідомо куди подалася, йому відповіли, вона ж не на вулиці і не на вокзалі їх покинула, мовляв, нічого особливого».

Спершу він ще сподівався, що дружина одумається, що материнські почуття покличуть її до двох синочків і в якийсь момент вона знову з’явиться у їхній квартирі. Уявляв, як діти кинуться на шию мамі. По черзі, а може, й разом, стануть обіймати. Будуть говорити дороге дня них слово «Мамо, мамочко,  ми тебе чекали».

Від таких думок у батька з’являлися на очах сльози.

Сподівання, що саме так станеться, зникли тоді, коли він отримав повідомлення, що дружина подала заяву на розлучення. Рішення про розлучення суд ухвалив у жовтні. Суддя надавав час для того, аби заявник ще раз подумав, чи правильно вчинив.

«Що вона все вирішила, можна було здогадатися після телефонного дзвінка її мами, — говорить пан Юрій. — Приблизно через тиждень після того, як вона пішла з дому, подзвонила її мама. Вона застерегла мене від того, щоб не думав подавати на аліменти. Це був сигнал про те, що вони вже все вирішили — дружина додому не повернеться».

Чоловік говорить, що у заяві про розлучення зазначалося, що діти мають залишитися з батьком.

Рекордсменка з аліментів

Навіть після того, як дружина покинула дітей і пішла з дому, позбавити її материнських прав виявилося непростою справою. У службі у справах дітей на аргументи пана Юрія навели статистику офіційних досліджень. Коли почув наведені цифри, мимоволі замовк. Раніше й гадки не мав, що таке може бути. Думаю, багато-хто з читачів також із здивуванням сприйме  цю статистику.

«Мені сказали, що тільки третина матерів люблять синів і дочок є, 50 відсотків нейтральні у ставленні до своїх дітей, а 20% їх просто ненавидять», — співрозмовник стверджує, що такі цифри йому навели у міській службі у справах дітей Київської міської адміністрації.

Врешті-решт, після восьми місяців судових слухань його колишню дружину позбавили материнських прав на її двох синів.

Запитую співрозмовника, чи з’являлася до суду колишня дружина. «Жодного разу  її не було у залі засідань», — говорить він.

«Добитися відкриття кримінального провадження на стягнення аліментів виявилося ще складніше, — згадує Юрій Задоя. — Дружина повернулася у Козятин, у свою квартиру. Її сестра працює у Козятині у Державній виконавчій службі. Моя колишня швиденько продала квартиру сестрі за ціною у 49 тисяч гривень. І не тільки квартиру, збули всі речі. Тобто сплачувати аліменти вона не мала з чого — ні роботи, ні житла, ні майна».

Співрозмовник звернувся до поліції Козятина із заявою про відкриття кримінального провадження за несплату аліментів. Підозрює, що поліцейські відмовили в цьому не без участі родички колишньої. Тільки після звернення до прокуратури йому це вдалося зробити. Звертався в окружні прокуратуру Хмільника. Втім, результати ніякого.

Два роки тому її подали у розшук. Пану Юрію було відомо, що у підїзді будинку в Козятині, де мешкає колишня, розташована квартира слідчого поліції.

«Якось я зателефонував йому і кажу, що можу підказати, де треба шукати жінку, — розповідає чоловік. — Підніміться на такий-то поверх, подзвоніть у таку-то квартиру і знайдете її там. Знаєте, що він відповів? Мовляв, зараз масковий режим і ходити по квартирах заборонено».

Тим часом уже набігла чимала сума аліментів і пені. Як уточнив Юрій Задоя, станом на 1 серпня 2023 року мама заборгувала дітям 306 тисяч гривень.

Хлопці у мене дуже самостійні

—Пане Юрію, це ви зараз у Києві, але ж служба столицею не обмежується, на кого тоді залишаєте своїх синів, — запитую у співрозмовника.  

—Ви навіть не уявляєте, наскільки вони самостійні!— відповідає чоловік. — Вміють робити все, що стосується дому.

Коли у батька випадають вихідні, хлопці просять його йти в їхнє улюблене місце  — гараж. У чоловіка є два раритетні автомобілі. Один з них «Москвич-401», 1956 року випуску, другий  —  «Запорожець», який зійшов з конвеєра у 1967 році.   

Як же його синам подобається «копирсатися» у такій техніці!

«Ми домовилися, що старшому буде старший автомобіль, а молодшому —горбатий «Запорожець», — розповідає пан Юрій. — Своїми машинах вони можуть годинами займатися».

Їм подобається також йти з батьком прогулятися містом, радіють, коли тато пропонує сходити в кінотеатр подивитися фільм…

«У хлопців є ще дідусь, мій батько, — говорить пан Юрій. Він щоразу виручає, коли відлучаюся у справах служби. Хлопцям з ним теж цікаво. Моя мама, бабуся дітей, на жаль, померла».

Про цю справу у нас знають всі!

Журналіст зателефонував у Державну виконавчу службу області. За вказаним номером значилося прізвище заступника начальника. Втім, відповіла жінка, яка запитала, з якого приводу телефоную заступнику. Вислухавши, зауважила, що вони не мають права надавати інформацію, бо журналіст не є стороною справи.

На моє прохання, вона назвала себе: Марина Підгородецька, головний спеціаліст.

Коли сказав прізвище боржниці аліментів, пані Марина одразу сказала: «Про цю справу у нас всі знають». Порадила звертатися письмово і тоді на журналістський запит будуть думати, яку надати відповідь.

На запитання, як так може бути, що з 2019 року жінка не платить аліменти, почув у відповідь, що у цій справі ними вчинено всі необхідні дії.

— Але ж результату нема, — нагадую співрозмовниці.

—Мені відомо, що її подали у розшук, — відповідає головний спеціаліст.

—А до того, як оголосили у розшук, чому не платила? — ставлю ще одне запитання.

Розмова закінчилася на тому, що журналіст має надіслати письмове звернення до ДВС. Ніби після цього щось зміниться у справі. Дивно виходить: люди стверджують, що працюють, а результату від роботи —  нема. Двоє діток не отримують грошей уже чотири роки.

Читайте також:

«Ваш син живий!». Неймовірна історія бійця «Айдару», якого судять в ростові

«На щиті» повертається на Козятинщину Микола Яремчук

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Володимир Кумановський

    Навіть сука своїх собачат не залише, а тут жінка мати . Не даром говорять що людина гірше звіра
  • Татьяна Адамова

    Якби ж маму почути

    Galina Blanka reply Татьяна Адамова

    Я написала ниже що знала, гляньте

    Galina Blanka reply Galina Blanka

    Найбільша брехня в тому що вони геть не спілкувались ані однісінького разочка при тому що він знає номер квартири
  • Артурик Магакян

    Це називається «Кукушка»
  • Galina Blanka

    А не соромно воєнним дають 100 тисяч

    А мать десь неофіційно ходе на роботу за 3-5 тис, більше в Козятині не платять. І він з неї ще гроші хоче стягнути!! Бо свою зарплату пропиває з "побратимами", тобто собутильниками

    Сергей reply Galina Blanka

    100 дают если на передовой воюет.

keyboard_arrow_up