Львівські депутати вимагають заборонити УПЦ МП. Чи розглядають подібне рішення у Вінниці?

Львівські депутати вимагають заборонити УПЦ МП. Чи розглядають подібне рішення у Вінниці?
Фото: Вінницька єпархія УПЦ МП
  • Після початку повномасштабної війни у низці українських міст заборонили діяльність московського патріархату. Напередодні прийняття аналогічного рішення вимагали депутати Львівської обласної ради. Що про це думають у нашому місті?

Напередодні, 14 червня, Львівська обласна рада ухвалила заяву про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату в Україні. У ній йдеться, що УПЦ МП неодноразово неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію, а служителі московського патріархату впродовж останніх років порушували принципи суверенітету Української держави.

«Ми всі чудово пам’ятаємо, як служителі московського патріархату впродовж останніх років порушували принципи суверенітету Української держави. Власне, під прикриттям керівництва УПЦ МП відбувалася анексія Автономної Республіки Крим, а на Донбасі, у культових спорудах УПЦ МП, переховувались російські озброєні бойовики та диверсійно-розвідувальні групи, які захоплювали наші території та вбивали українців», — йдеться у заяві, яку підтримали більшістю голосів.

Раніше УПЦ МП вже заборонили у Конотопі, Броварах, Стрию та низці інших українських міст. Заборона аргументована тим, що ця церква несе загрозу національній безпеці України.

Відео дня

На Вінниччині наразі діє 2055 релігійних громад. З них 1013 перебуває у єдності з МП. В Управлінні у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації нашому журналісту розповіли, що про подібну заборону у Вінницькій області наразі мова не йде. 

— Можливо, десь у кулуарах Вінницької обласної ради розмови про заборону й велися. Однак у сесійну залу питання про заборону МП на розгляд не виносилося, — пояснює керівник Управління Ігор Салецький. 

Втім, за його словами, релігійні громади нашої області продовжують активно переходити з-під юрисдикції УПЦ МП до Православної Церкви України. Чималу кількість громад, що висловили бажання змінити юрисдикцію, через воєнний стан поки що не можуть перереєструвати, через це вони досі де-юре закріплені за московським патріархатом.

Останніми до помісної Православної Церкви України приєдналися три парафії у Жмеринському районі. На сторінці Вінницько-Барської єпархії ПЦУ йдеться, що 8 червня прохання про приєднання на ім’я митрополита Симеона підписали парафіяни храмів Покрови Пресвятої Богородиці села Сьомаки, Успіння Пресвятої Богородиці села Межирів та храму Покрови Пресвятої Богородиці села Кармалюкове. 

Наразі 435 релігійних громад Вінницької області перебувають в єдності з ПЦУ. За словами Ігоря Салецького, пік переходу парафій до помісної церкви не пройшов, громади продовжують змінювати підпорядкування. 

Нагадаємо, що раніше у Вінницькій єпархії УПЦ МП повідомили про протоієрея, який з московського патріархату перейшов до ПЦУ, а потім знову вирішив повернутися під юрисдикцію МП. На сайті єпархії йдеться, що священник повернувся зі своїми парафіями.

Втім, в Управлінні у справах національностей та релігій нам розповіли, що громада, на відміну від протоієрея, відмовилася повертатися до УПЦ МП. Парафія разом із культовим майном перейшли під юрисдикцію ПЦУ.

— Цей священник зі своїми громадами провели загальні збори, після чого перейшли під юрисдикцію ПЦУ. Потім він повернувся до МП, але громада залишилася в ПЦУ, — пояснив Ігор Салецький.


Читайте також:

«Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків

«Ви перший журналіст, який там побуває»: як ми спустилися в підземні тунелі лікарні імені Ющенка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (62)
  • Ден Ден

    Да всех этих кацапских тварей за поребрик, какой московский патриархат, вы что люди??? Это то же самое что путлеру давать бабло на ракеты!!!
  • Mykola Gigal

    Вся церква бізнес
  • 8 Dog

    Здається треба виходити до міської ради, це наша війна проти колонізаторів всередині країни. Ми просимо закрити небо, но не можемо закрити московські церкви в своїх дворах...
  • Степан Барчук

    Одні Запроданці співають по кацапський , СКОТИНЯКІ!!!

keyboard_arrow_up