Квартира для лікаря «під ключ» і з меблями. Як в Ольгополі врятували царську лікарню?

Квартира для лікаря «під ключ» і з меблями. Як в Ольгополі врятували царську лікарню?
Павло Каленич: «При вході буде напис «Ольгопіль, лікарня, 1913 рік», як згадка про тих, хто створив у нас лікарню»
  • Будівлю колишньої повітової лікарні врятували в Ольгополі.
  • На другий поверх ведуть гранітні сходи.
  • У двоповерховій будівлі виділили місце для квартири для лікаря.
  • Роблять все за кошти місцевої агрофірми «Ольгопіль».
  • Для чого, якщо лікарню… закрили?

Сьогодні День медичного працівника. Напередодні журналіст 20minut.ua побував у Чечельницькому районі, бачив, як за кошти місцевої агрофірми «Ольгопіль» відновлюють лікарню. Особливість ситуації в тому, що реформатори від медицини закрили тут дільничну лікарню.

Споруджена у 1913 році Ольгопільська лікарня мала статус повітової. Пережила складні часи: три війни — Першу світову, громадянську, Другу світову, періоди відбудов і перебудов, але не змогла пережити нинішні реформи.

Реформували-реформували і… закрили

Ще донедавна мала статус дільничної. Обслуговувала приблизно третину сіл Чечельницького району.

Відео дня

— Нас реформували-реформували, потихеньку закривали і зрештою, медичний заклад залишився у статусі амбулаторії сімейної медицини, — кажуть місцеві медики. — У селі понад три тисячі людей, для них замість лікарні залишили амбулаторію. Тут ще розмістили пункт бригади швидкої допомоги станції екстреної медицини, що обслуговує частину Чечельницького і  Бершадського районів.

Заходиш, як в музей!

На ремонт грошей не вистачало. Дах прогнив, став затікати. Колишня царська будівля справляла гнітюче враження.

Нині будівля усміхається оновленими вікнами, будівельники завершують оздоблення фасаду, інші працюють всередині приміщення.

Зверніть увагу хоча б на сходи, які ведуть на другий поверх, вони ж з червоного граніту. Оцініть, як зі смаком підібрано у коридорах та кімнатах облицювальну плитку, шпалери. А які санвузли!  Все до діла зроблено. Це ж музей, а не лікарня

Врятувала споруду місцева агрофірма «Ольгопіль».  Як все відбувалося, розповів її керівник Павло Каленич.

— Це наш соціальний проект, — каже він. — Заробили гроші на орендованих людських паях, повернули у формі відбудованого медичного закладу.

Співрозмовник наголошує, що Ольгопіль став центром об’єднаної територіальної громади. Загалом в ОТГ нараховується вісім тисяч мешканців. З них понад трми тисячі в самому Ольгополі. Як таку кількість людей залишити без медичної допомоги?

Будівлю підсвітять

— Вночі будівля буде підсвічуватися, — розповідає Павло Каленич. — Від цього її архітектурні форми матимуть ще кращий вигляд. Все має бути красиво.

При вході з тротуарної плитки вимостять напис «Ольгопіль, лікарня, 1913 рік». Щоб зберегти згадку про тих, хто створював медичний заклад.

Ще один елемент нагадуватиме про давні часи. Нині будівельники працюють над облаштуванням огорожі, входу і в’їзду на територію.

Коли розбирали залишки старого паркану, натрапили на металеві штирі з елементами і датою царських часів – 1913 рік.  

— Мені показали знахідку, я залишив її в себе, — продовжує розповідь Павло Каленич. — Доручив, щоб у кузні виготовили такі само. Так зберегли один з елементів періоду забудови лікарні.

Як пояснив керівник агрофірми, їхня мета — зберегти у приміщенні те, для чого воно будувалося. Тобто надавати людям медичні послуги.

Потрібне відділення реанімації

— Ми ні в кого не просили допомоги, — продовжує Павло Каленич. — Бо розуміли, що це лише затягне процес з початком ремонту. Почали роботи з відновлення котельні. Закупили найсучасніші котли на твердому паливі. Важливо було перекрити дах, аби вода не затікала. Після того перейшли до ремонту всередині, а тепер завершуємо зовнішні роботи з утеплення фасаду, а також облаштовуємо територію. Так з порятунку будівлі з’явився соціальний проект підтримки місцевої медицини. Його, цей проект, схвалили на агрофірмі, адже до лікаря кожному доводиться звертатися.

Співрозмовник згадує фразу колишнього головного лікаря Ольгопільської дільничної лікарні. На жаль, його вже нема серед нас. При зустрічі той любив повторювати: «Не забувай, для тебе теж є місце в лікарні». Нагадував, що настає час, і допомоги лікаря потребує кожен. Аби така допомога була якісна, треба забезпечити лікарню всім необхідним.

— Завершимо роботи, тоді будемо вирішувати питання з розширенням спектру медичних послуг, забезпечення фахівцями, — ділиться думками співрозмовник. — Нині маємо лікарів тільки декількох профілів — терапевт, педіатр, стоматолог, працює лабораторія. Чому б не створити реанімаційне відділення? Це ж порятунок життя людини. У критичній ситуації поки довезуть хворого до лікарні, втрачають дорогоцінний час для його порятунку. А тут все під боком. Ситуація з пандемією корона вірусу змушує усіх нас по-іншому дивитися на медицину.

Аби не було соромно перед лікарем

Керівник агрофірми показав ще одне приміщення. До нього зробили окремий вхід. Тут, на першому поверсі, буде квартира для лікаря. Робітники завершують ремонт. Коли оглядали приміщення, одні з них здійснювали монтаж обладнання для електричного підігріву підлоги, інші облаштовували підвісну стелю.

— Тут буде вітальня, а це кухня, далі спальня, два санвузли, гардеробна, комора, — показує розташування кімнат Павло Каленич.

Перед тим, як за справу взялися будівельники, працювали дизайнери. Деталі узгоджували особисто з керівником. Павло Євгенович вносив свої пропозиції. Разом підбирали необхідні матеріали.

— Аби не було соромно перед лікарем, — каже, усміхаючись, співрозмовник і додає: — Меблі також придбаємо за кошти агрофірми. Квартира буде «під ключ». Вселяйся — і живи. І працюй, зрозуміло.

Рентген без опромінення

Ремонтні роботи ще не закінчили, але вже визначаються з придбанням меблів, окремого обладнання.

Завідувач лабораторією Тетяна Ковтун показала гематологічний аналізатор крові. Каже, дослідження на ньому проводять за 20-ти показниками.

Роблять загальний, біохімічний аналіз крові, на холестерин. Проводять також аналіз сечі, всі швидкісні тести — на ВІЛ-інфекцію, вагітність тощо.

Стоматолог Віталій Ярославський запропонував зробити рентген ротової порожнини. При цьому уточнив, що процедура без звичного опромінення.

Каже, це новий метод.

Пояснив, що не в кожному стоматологічному кабінеті обласного центру мають можливість виконувати у такий спосіб рентген ротової порожнини.

Зберегти приміщення в Ольгополі вже вдалося, тепер завдання відновити лікарню, тобто розширити спектр надання послуг, аби люди мали можливість користуватися ними.

Як багато залежить від однієї людини!  

— Бізнес має бути в гармонії з красотою культурою й духовністю, всім тим, що притаманно людині, — так пояснив Павло Каленич витрачання коштів на відновлення лікарні і створення можливості для земляків отримувати медичну допомогу за ымсцем проживання.


Читайте також:

До зіткнення двох потягів залишалися хвилини. Річниця катастрофи у Гнівані, про яку не згадують у місті

Підозрюваний у вбивстві гвардійця любить страйкбол і фотографується зі зброєю

Танки з Росії їхали біля хати. Розповідь переселенки, яка була у чорних списках бойовиків

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • AK

    Приклад до наслідування для інших. А не інвестиції у квартири в Парижі чи лондоні, які потім отприски поперепродують. Молодці що написали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up