«Куди його відпускати з такою підозрою?». Бойовик ЛНР приїхав до Вінниці на зустріч з… оперативником СБУ

«Куди його відпускати з такою підозрою?». Бойовик ЛНР приїхав до Вінниці на зустріч з… оперативником СБУ
Заяву адвоката про зміну запобіжного заходу розглґядали в Апеляційному суді без підозрюваного — він не виявив бажання бути на засіданні
  • Оперативники викрили і затримали бойовика, який мав намір проникнути до агентурного апарату спецслужби.
  • Як все відбувалося?

У Вінниці затримали колишнього бойовика так званої «ЛНР». Найбільш дивно те, що він приїхав на зустріч з… оперативником обласного управління Служби безпеки України (СБУ).

Ця історія могла б стати сюжетом для детективу. 38-річний мешканець Луганської області запропонував нашій спецслужбі співпрацю. Казав, що буде передавати матеріали про бойовиків, місця їх розташування, про кількість людей, техніки тощо.

Але його затримали. Чому? Адже чоловік погодився співпрацювати?

Відео дня

Обіцяв ділитися «цікавою» інформацією

Його затримали у нашому місті. Сталося це 20 жовтня. Їдучи до Вінниці, луганчанин, очевидно, уявляв себе майбутнім агентом спецслужби. Ситуація повернулася проти нього.

20 травня нинішнього року чоловік з власної ініціативи вийшов на наше управління СБУ. Запропонував «цікаву» інформацію.  

Надав відомості про місця дислокації незаконних збройних формувань «ЛНР/ДНР», дані про окремих осіб, котрі беруть участь у бойових діях проти військовослужбовців Збройних сил України на сході держави. На уточнююче запитання, звідки у нього такі факти, пояснив, що дізнався про них під час перебування на тій стороні. Мовляв, продає бойовикам алкоголь, а серед них не всі вміють тримати язик за зубами.

Сказав, що готовий й надалі ділитися інформацією, якщо його залучать до співпраці. Гарантував конфіденційність. За його словами, добре знає ту територію. Якщо доручать там побувати, знає, як це зробити.

З тим, хто просився в агенти, продовжували підтримувати контакт. Тим часом шукали інформацію про чоловіка. Вона, інформація, зацікавила одразу — у 2014 році луганчанин взяв до рук зброю у складі одного із загонів бойовиків «ЛНР». Знайшли імена командирів загону. Встановили, де підрозділ вів бої. Зокрема, у містах Щастя, Краснодон.

Не можна було не звернути увагу на те, де чоловік провів 2019-й рік і вісім місяців 2020-го. Весь цей час він перебував на території Росії.

Без кураторів не обійшлося

Оперативники зафіксували декілька фактів з телефонних розмов охочого до агентурної роботи луганчанина. Вони свідчать про його контакти з представником російської ФСБ.

Підтвердження такому факту знайшли також в одній із соціальних мереж. Стало зрозуміло, що чоловік надав згоду на співпрацю з росіянами. Чому ж він тепер проситься співпрацювати з СБУ? Відповідь проста: щоб проникнути до агентурного апарату української спецслужби.

Відомо, що на тимчасово окупованій території діє негласний апарат агентів нашої спецслужби. Все, що стосується такої мережі, зрозуміло, не може не викликати інтерес у росіян. Зокрема, способи зв’язку і передачі даних, установчі та контактні дані співробітників нашої спецслужби, які організовують та координують роботу агентів в окупації…

Майбутній агент сподівався втертися в довіру до нашої спецслужби. З якою метою, нескладно здогадатися. Щоб передавати інформацію для російської ФСБ.

Пів року «есбеушники» вели «гру» з луганчанином. А потім запросили його до Вінниці. На той час уже зібрали чимало фактів про «героїчне» минуле чоловіка. Чого лише варта його участь у бойових діях на стороні «ЛНР»! Зафіксували низку фактів контактів з російською спецслужбою…

20 травня, як уже згадувалося, майбутній агент звернувся з пропозицією до СБУ про співпрацю. 20 жовтня у нього на руках клацнули кайданки.

Утримують під вартою

У день затримання йому одразу оголосили підозру у скоєнні злочину за двома статтями Кримінального Кодексу: «Державна зрада» і «Створення терористичної групи чи терористичної організації». Якщо вину доведуть, йому загрожує покарання на строк до 15-ти років.

Міський суд відправив затриманого під варту. З таким клопотанням звернувся слідчий, його підтримав прокурор.

Щоправда, суд ухвалив ще й альтернативний спосіб — внесення грошової застави. Якщо підозрюваний сплатить 713 тисяч 700 гривень, то йогор випустять з ізолятора.

Адвокат затриманого звернувся з апеляційною скаргою про зміну запобіжного заходу — з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Скаргу адвоката днями розглядав Вінницький апеляційний суд. Захисник затриманого на засіданні, що відбулося 3 листопада, стверджував: оголошена підозра його підзахисному необґрунтована, а грошова застава не відповідає майновим статкам затриманого.

Втім, суд залишив скаргу адвоката без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

До речі, затриманий не вперше має справу з Фемідою. Він уже був засуджений. Два рази отримував покарання. Перший раз дали 10 років. Проживає в одному з сіл Старобільського району на Луганщині. Безробітний.

За словами його адвоката, проживає з жінкою у цивільному шлюбі. На засіданні у залі суду адвокат наголошував, що жінка при надії. Просив взяти до уваги цю обставину. На його думку, такий факт є аргументом для пом’якшення при обранні запобіжного заходу.

Чому апеляційний суд не скасував грошову заставу для підозрюваного у державній зраді?  

Журналіст 20minut.ua попросив прокоментувати рішення апеляційної інстанції суддю-спікера Вінницького апеляційного суду Анатолія Кривошею.

— Своє рішення Вінницький апеляційний суд мотивував у першу чергу тяжкістю правопорушення, в якому підозрюють затриманого чоловіка, — каже Анатолій Кривошея. — Перевірили, чи оголошена підозра дає можливість обрати інший запобіжний захід. Чи були підстави у слідства підозрювати його? Так, були. Він може це заперечувати. Можливо, у суді й доведе свою правоту. Однак встановлені обставини достатні, щоб оголосити підозру у скоєнні двох тяжких злочинів. Тому залишили без змін рішення суду першої інстанції. Куди ж його відпускати з-під варти з підозрою у таких тяжких злочинах як державна зрада й створення терористичної групи чи організації!

— Але ж він міг вийти з-під варти, якби вніс грошову заставу. Такий шанс йому надав суд першої інстанції. Що було б далі, можна тільки здогадуватися — шукав би можливості втекти на окуповану територію. Чому апеляційна інстанція не відхилила альтернативний спосіб запобіжного заходу?

— Апеляційний суд не міг скасувати заставу, — продовжує суддя-спікер. — Навіть за умови, коли б вважав, що заставу не слід обирати. Чому? Тому що у такому випадку мова йшла б про погіршення становища підозрюваної особи. Таке питання може ставити тільки прокурор. А він не подавав апеляцію про скасування грошової застави. Тому суд не розглядав питання про скасування застави.

— До речі, де мав би перебувати підозрюваний, якби вийшов з ізолятора?

— За місцем проживання. У матеріалах справи значиться, що він з одного з сіл Луганщини. Значить, там мав би і знаходитися. Принаймні, про таке місце заявляв на суді його адвокат. Чи це територія підконтрольна Україні? Так, це не окупована територія.

— Під час розгляду скарги підозрюваного не доставили до зали судового засідання…

— Апеляційний розгляд відбувається за участю підозрюваної особи тоді, коли вона заявляє клопотання, — каже співрозмовник. — У цьому випадку таких заяв не було. Тому рішення ухвалювали за присутності в залі адвоката затриманого.

— Чи є можливість в адвоката оскаржити рішення апеляційної інстанції?

— Ні, нема такої можливості, — зазначає Анатолій Кривошея. — Рішення про запобіжний захід приймає слідчий суддя на досудовому слідстві. У будь-якому з таких рішень крапку ставить апеляційна інстанція. Касаційний перегляд у таких випадках не передбачений.

— На вашу думку, де буде слухатися ця справа — у нас чи за місцем вчиненого кримінального правопорушення. За підозрою, це відбувалося на території Луганської області.

— Справу розглядатимуть у Вінниці, у міському суді, — каже Анатолій Кривошея. — Дійсно, за оголошеною підозрою, злочини він почав скоювати там, на Луганщині, але тут теж вдався до кримінального правопорушення — намагався проникнути у лави правоохоронних органів і передавати інформацію нашим ворогам. За місцем останнього злочину має розглядатися справа.

— Скільки аналогічних апеляційних скарг надходило до суду протягом останніх років?

— За три останніх роки розглянули сім апеляційних скарг за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень за статтями «Державна зрада» і «Створення терористичної групи чи терористичної організації». У трьох випадках залишили без змін рішення суду першої інстанції, в одному змінили запобіжний захід на пом’якшуючий, у всіх інших відправили на повторний розгляд.

 

Читайте також:

«Підвела мене Доця…». Чому незрячий відмовився від поводиря?

Бійка спецпризначенців та вінничан під стінами ОДА. Ми дізналися, що там відбувається

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    таке враження, що надворi 2015 рiк

keyboard_arrow_up