Кредит 5-7-9%. Більше 27 мільйонів дали бізнесу в кредит за низькою ставкою

Кредит 5-7-9%. Більше 27 мільйонів дали бізнесу в кредит за низькою ставкою
  • За перші два тижні дії кредитної програми «5-7-9%» українські бізнесмени отримали 27,1 мільйонів гривень загалом.
  • А незабаром кредит з низькими річними відсотками будуть видавати ще 11 банків.
  • Які умови, на що дають гроші й хто точно не може отримати кредит?

За держпрограмою «Доступні кредити 5-7-9%» видали 27,1 мільйона гривень загалом.

«Жоден українець не повинен отримати відмову лише через низький рівень підготовки. Цього тижня розпочнемо всеукраїнський навчальний тур для підприємців, які захочуть пройти комплексне безкоштовне навчання з підвищення своїх бізнес-компетенцій, — пише у своєму телеграм-каналі прем’єр-міністр Олексій Гончарук. — А для підприємців, що не мають застави, Уряд розробив окремий механізм — кредитні гарантії. Тобто банк замінює заставу спеціальним фінансовим інструментом».

Програма «5-7-9%», нагадаємо, почала діяти з 3 лютого. Під такі відсотки зможуть отримати позику з держпідтримкою представники діючого і нового бізнесу. Максимальна сума — до 1,5 мільйона гривень, термін кредитування — до п’яти років.

Відео дня

Перша позика була видана у день презентації програми: її отримав вінницький підприємець Павло Варшавський. Укргазбанк надав йому 1,5 мільйона гривень під 7% річних на п’ять років, які одразу сплатив постачальнику обладнання для супермаркету.

— Стартовий внесок — 20% від кредиту. Я заплатив свої 300 тисяч гривень. Плюс, ще надав заставу: обладнання, яке ми закупили, — говорить Павло Варшавський.

Павло Варшавський (33) першим в Україні отримав доступний кредит. Підприємець називає себе стартапером і планує створити національну мережу магазинів

Процедура оформлення кредиту, як каже підприємець, не є простою: займає до 10 днів, бізнесмен має надати великий пакет документів і повну фінансову звітність.

— Але не потрібно цього боятися. Банк не проти видавати кредит. Вони хочуть пересвідчитися, що кредитні гроші повернуться, — каже підприємець.

Які є можливості

Програма бізнесової підтримки має й інші варіанти: кредит можуть надати ще й під 5% (для бізнесу з виторгом до 25 млн грн) і 9% річних (для бізнесу з виторгом до 50 млн грн). Сума — до 1,5 мільйона гривень з терміном погашення до 5 років. Надати кредит можуть на закупівлю обладнання та основних засобів, які використовуються під комерцію. Роль держави в цьому — компенсація банку відсотків за кредити між пільговими і ринковими, які складають від 17% річних.

Видають позики державні банки-партнери програми: Укрексімбанк, Ощадбанк, Укргазбанк і ПриватБанк. Подали заявки на участь в держпрограмі ще 11 банків: Кредобанк, Пумб, Райффайзен Банк Аваль, ОТП Банк, Альфа-Банк, Правекс-Банк, Кредитвест Банк, АКБ «Львів», Банк Восток, Банк Альянс, АТ «МІБ». Урядовці обіцяють розглянути їхні заявки вже незабаром, про що повідомили у своєму звіті.

Один з розробників програми Андрій Слабинський пише, що кредитування точно «не є халявним» і бізнесу виставлять ще декілька умов:

«Власний внесок мінімум 20% (30% для початківців) від вартості проекту. Маєш мати заощадження, а вже потім йти до банку.

Ризик-менеджмент банків тільки починає перебудовуватися під сегмент мікробізнесу. Це займе певний час і матиме наслідком інколи надмірну прискіпливість до проектів, особливо підприємців-початківців», — пише у Фейсбуку керівник Офісу розвитку підприємництва Андрій Слабинський.

Але до цього можна додати, що за створення робочих місць можна зменшувати відсоткову ставку по кредиту — 0,5% за кожного нового робітника, але ставка не може бути нижчою 5% на рік. А якщо за підсумками кварталу кількість робочих місць зменшиться, то відсоткова ставка повернеться до початкової позиції — 7% чи 9%.

Кому кредит точно не дадуть

У правилах програми також прописали категорії підприємців, яким позики не видаватимуть. Це підприємства, що займаються продажем/виробництвом зброї, алкоголю, тютюну; фірми, які надають в оренду приміщення; ФОПи, які є українцями віком до 21 року чи більш, ніж 65 років; бізнесу, що мають податкові борги, негативну кредитну історію; підприємствам-банкрутам тощо.

А ще з держпрограми можна «вилетіти» і надалі виплачувати кредит за звичайним банківським відсотком — від 17+. Це станеться, якщо позичальник не буде платити кредит вчасно; подасть про себе неправдиву інформацію; використає позику не за призначенням; переведення на звичайну відсоткову ставку ухвалить Антимонопольний комітет. І якщо сума державної підтримки цього бізнесу перевищить 200 тисяч євро за три роки. У рамках програми «5-7-9%» цей ліміт не вдасться перетнути (1,5 мільйона гривень = 56,5 тисяч євро).

А тим, кому відмовлять у кредиті, і майбутнім підприємцям держава пропонує навчання. Зокрема, навчать складати бізнес-план, основам підприємництва та ефективній комунікації з банками тощо. 

Загалом, на «Доступні кредити 5-7-9%» заклали 2 мільярди гривень. Цієї суми, за розрахунками Кабміну, має вистачити на створення 90 тисяч нових робочих місць. За 5 років дії програми сума виданих кредитів може скласти до 30 млрд грн.

Усі подробиці про «Доступні кредити» є на офіційному сайті 5-7-9.gov.ua та у відділеннях банків-партнерів програми.

Читайте також:

Кредит 5-7-9%. На що дають гроші та які відгуки вінницького бізнесу

Податок на гроші з банківської картки — це фейк. Звідки ростуть ноги?

«Дожити до зарплати», або як і навіщо вести особистий бюджет

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Елена Савченко

    Сфера кредитування є досить популярною сферою послуг на сьогоднішній день. У банківські організації щодня звертаються тисячі осіб для того, щоб оформити кредитний договір для отримання коштів на задоволення своїх потреб. Взагалі, оформлення кредитного договору в МФО - процедура досить поширена і доступна. Ознайомитись можна тут https://vinbazar.com/journal/finansi/yak-otrimati-kredit-onlayn

  • Юлия Савчук

    Приняв решение воспользоваться собственными сбережениями как финансовым инструментом, или вложить деньги, чтобы заработать, нужно учесть все + и -
    От себя советую банк http://www.fin-biznes.ru/news/2009-05-12-413.php
    Банк объединяет  прибыльность инвестиционного фонда с финансовыми гарантиями банка в Фонде банковского управления.

  • око

    Сайт Манигусь https://moneygus.com/kredit-pod-0/ это лучшее, что может с вами случиться. Там вы можете найти множество вариантов, где есть возможность взять кредит под ноль процентов.

keyboard_arrow_up